10 τρόποι για μια πιο ευτυχισμένη ζωή

10 τρόποι για μια πιο ευτυχισμένη ζωή

Χρόνια τώρα προσπαθώ να καταλάβω και να κατανοήσω τι με κάνει πραγματικά ευτυχισμένη. Μέσα στην πολυάσχολη και απαιτητική καθημερινότητά μου, είναι στιγμές που πραγματικά νιώθω χαμένη, σαν ρομπότ, που προσπαθεί να τα φέρει όλα εις πέρας με απόλυτη επιτυχία. Κάποιες φορές νιώθω πως χάνω τον εαυτό μου, αλλά και το πραγματικό νόημα του τι με κάνει ευτυχισμένη. Προσπαθώντας συνήθως να ικανοποιήσουμε τους άλλους, αφήνουμε τη δική μας ευχαρίστηση και ευτυχία σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, ενώ καταλήγουμε κάθε βράδυ σκεπτικοί για το τι δεν προλάβαμε να κάνουμε και τι δεν καταφέραμε να χαρούμε. Η ευτυχία είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση, αλλά αν εφαρμόσουμε κάποιες συνήθειες και τις κάνουμε βίωμα στην καθημερινότητά μας, είναι σαν να αυθυποβάλλουμε τον εαυτό μας να είναι ευτυχισμένος.

Η ζωή είναι μία και μοναδική, δεύτερη ζωή δεν έχει, και πόσο τέλειο θα ήταν να την κάνουμε όσο πιο όμορφη γίνεται.

Μετά από πολλά χρόνια προσωπικών αναζητήσεων, με τα πάνω μου και τα κάτω μου, τις χαρές μου και τις απογοητεύσεις μου, έχω βρει τρόπους η κάθε μέρα να είναι μια ευλογία, ένα ανεκτίμητο δώρο και να μη θεωρώ τίποτα δεδομένο. Να προσπαθώ να ικανοποιώ πρώτα τον εαυτό μου και μετά τους άλλους. Και κάθε πρωί που ξυπνάω να νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη και πληρότητα για το δώρο της ζωής που μου έχει δοθεί απλόχερα και που δεν ξέρω για πόσα χρόνια ακόμα θα έχω την τύχη να το απολαμβάνω.

Οι δικοί μου 10 τρόποι για μια πιο ευτυχισμένη ζωή

Ξύπνα το πρωί νιώθοντας ευγνωμοσύνη που ζεις

Ξύπνα κάθε πρωί λες και είναι η τελευταία σου μέρα πάνω σ’ αυτόν το πλανήτη, νιώθοντας ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία που έχεις να απολαμβάνεις μια ακόμα μέρα υγιής και κάνοντας πράγματα που σε ευχαριστούν. Σίγουρα κάποιες μέρες θα είναι πιο δύσκολες από τις άλλες, αλλά ακόμα και αυτές κάτι σου μαθαίνουν, σε πάνε παρακάτω και σου δείχνουν τον δρόμο για μια ακόμα πιο ευτυχισμένη ζωή.

Κάνε πράγματα που ευχαριστούν εσένα και όχι που ευχαριστούν τους άλλους

Συνήθως προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τους άλλους για να είμαστε αρεστοί, για να ακούσουμε ένα μπράβο, για να νιώθουμε ότι προσφέρουμε. Λογικό και κατανοητό, όμως το να υπάρχει μέτρο είναι σημαντικό. Όχι θέλοντας να ευχαριστήσουμε τους άλλους να ξεχνάμε τις δικές μας ανάγκες. Συνήθως οι μαμάδες είμαστε πιο επιρρεπείς σε αυτό. Πρέπει να προσέξουμε όμως ότι για να είμαστε καλές στον πιο ευλογημένο ρόλο που μας δόθηκε, πρέπει πρώτα να είμαστε καλά και ευτυχισμένες μέσα μας. Μια μαμά που έχει ρίξει όλο το βάρος στα παιδιά της αγνοώντας την προσωπική της ζωή και ευχαρίστηση, δε θα είναι πραγματικά ευτυχισμένη και αυτό θα έχει αντίκτυπο στην οικογένειά της.

Βγάλε από τη ζωή σου τοξικούς ανθρώπους που σε επηρεάζουν αρνητικά και κράτα μόνο τους θετικούς και αυτούς που σε προϊδεάζουν θετικά

Στην ανάγκη μας να έχουμε ανθρώπους στη ζωή μας για να έχουμε παρέα και μπροστά στον φόβο της μοναξιάς, επιτρέπουμε να υπάρχουν στη ζωή μας άνθρωποι που μας προκαλούν τοξικότητα και αρνητικά συναισθήματα. Αυτό όχι μόνο δεν μας κάνει καλό, αλλά πραγματικά χίλιες φορές να είμαστε μόνοι μας ή με λίγους και καλούς ανθρώπους, παρά με αυτούς που μας χαλάνε τη διάθεση, που μας μπλοκάρουν και που δεν περνάμε ευχάριστα μαζί τους. Η διάθεσή μας συνήθως καθορίζεται και από τον περίγυρό μας και γι’ αυτό η επιλογή των ανθρώπων που έχουμε δίπλα μας επηρεάζει όλη μας την ψυχολογία.

Να έχεις θετική σκέψη για τη ζωή και τους ανθρώπους

Να σκέφτεσαι θετικά και καλοπροαίρετα για τους ανθρώπους, ακόμα και αν πολλές φορές μπορεί να θεωρείς ότι δεν το αξίζουν. Η θετική στάση για τους ανθρώπους και τη ζωή, μόνο καλό μπορεί να κάνει στη διάθεσή σου και στην ψυχή σου. Και να είσαι σίγουρος ότι η καλοσύνη επιστρέφεται!

Εκφράσου όσο περισσότερο μπορείς και δείχνε τα συναισθήματά σου

Μην καταπνίγεις τα συναισθήματά σου! Προσπάθησε να τα εκφράζεις ελεύθερα, αβίαστα. Ακόμα και αν κάποιες φορές δεν το εκτιμήσουν, εσύ θα νιώθεις ανάλαφρος και ανακουφισμένος. Η έκφραση συναισθημάτων είναι ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνούμε με τους ανθρώπους και βοηθάει εμάς τους ίδιους να νιώθουμε “ελεύθεροι”.

Προσπάθησε να κάνεις μια δουλειά που αγαπάς

Η δουλειά που επιλέγουμε καταλαμβάνει σχεδόν όλη μας την ημέρα. Αν η επιλογή της λοιπόν δεν είναι εφάμιλλη με τις προτιμήσεις μας, αν δεν μας ικανοποιεί, τότε σίγουρα θα μας τραβάει πολλή ενέργεια και θα κάνει τη ζωή μας δυστυχισμένη. Φρόντισε να επιλέξεις μια δουλειά που θα σε κάνει όσο το δυνατόν πιο χαρούμενο, ώστε όταν ξυπνάς το πρωί να ανυπομονείς να πας και όχι να πηγαίνεις με το ζόρι και βαρυγκομώντας.

Να προσέχεις τη διατροφή σου, να γυμνάζεσαι έστω και λίγο και να κοιμάσαι καλά

Η ποιότητα της ζωής μας επηρεάζει την ψυχολογία μας, γι’ αυτό φρόντισε να τρέφεσαι σωστά και υγιεινά. Επίλεξε όποια γυμναστική σου ταιριάζει και κοιμήσου καλά και ποιοτικά. Εφαρμόζοντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής θα νιώθεις ευεξία και πληρότητα.

Πρόσφερε τη βοήθειά σου

Έρευνες που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς έδειξαν ότι όταν προσφέρουμε σε κάποιον άλλο, αντλούμε πολύ πιο θετικά συναισθήματα από ό,τι όταν αγοράζουμε κάτι για τον εαυτό μας. Η χαρά της προσφοράς θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο και χαρούμενο.

Χαμογέλα όσο περισσότερο μπορείς

Ακόμα κι όταν χαμογελάμε χωρίς κανέναν απολύτως λόγο νιώθουμε καλύτερα! Το χαμόγελο αυξάνει την ικανότητά μας να επικεντρώνουμε την προσοχή μας και να σκεφτόμαστε ολιστικά. Είναι επίσης ένας καλός και εύκολος τρόπος να περιορίσουμε το άγχος μας σε περιστάσεις όπου νιώθουμε άβολα. Ακόμα και με το ζόρι, αν καταφέρουμε να σκάσουμε ένα χαμόγελο, θα είναι αρκετό ώστε να αισθανθούμε πιο ευτυχισμένοι και αυτό θα μας προσφέρει ευφορία.

Μην αγχώνεσαι για τα πάντα και ζήσε το τώρα

Οι άνθρωποι έχουμε την ικανότητα να αγχωνόμαστε για τα πάντα προκαταβολικά. Σκεφτόμαστε το αύριο, το μέλλον και δεν ζούμε το παρόν. Με το να αγχωνόμαστε για το αύριο χωρίς ακόμα να έχει έρθει και να προβληματιζόμαστε για καταστάσεις και συνθήκες που μπορεί εν τέλη να μην έρθουν ποτέ, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ζούμε μέσα στο άγχος και να μην απολαμβάνουμε το πολύτιμο τώρα που θα παρέλθει και δε θα επιστρέψουμε ποτέ σ’ αυτό.

Η ευτυχία αλλά και ένας αισιόδοξος τρόπος ζωής δεν είναι θέμα τύχης όπως οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν αλλά επιλογή! Επίλεξε να είσαι ευτυχισμένος, μπορείς!

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Ακολούθησε το Working Moms και στο Instagram
Πηγή πρώτης δημοσίευσης στο περιοδικό Familives.
Ξεφυλλίστε το ενδιαφέρον τεύχος εδώ.
Efi's Diary