Το πρώτο πρόσωπο που αντικρίζει το μωράκι σας είναι το δικό σας

Το πρώτο πρόσωπο που αντικρίζει το μωράκι σας είναι το δικό σας

Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά και οι εκφράσεις προσώπου των γονιών επηρεάζουν την ανάπτυξη των νεογέννητων;

Το πρώτο πρόσωπο που αντικρίζει το μωράκι σας αμέσως μόλις βρεθεί στην αγκαλιά σας είναι το δικό σας. Και είναι σίγουρα το πιο όμορφο πρόσωπο που θα ήθελε να έχει μπροστά του….. αν μπορούσε να το δει!

Η επιστημονική κοινότητα καθώς και οι έρευνές τους παρουσιάζουν μελέτες που αναφέρονται σε πολύ περιορισμένη όραση των νεογέννητων που δεν ξεπερνά τα 30 εκ. πέραν των οποίων δεν μπορούν να δουν κάτι καθαρά. Σίγουρα όμως έχοντας ανεπτυγμένες αισθήσεις όσφρησης και ακοής μπορούν να νοιώσουν πως βρίσκονται στην ασφάλεια της μητρικής αγκαλιάς.

Έχοντας εξασφαλίσει τα νεογέννητα τη σιγουριά πως είναι στα “σωστά χέρια” αρχίζουν να εστιάζουν στα χαρακτηριστικά της μαμάς τους και να διακρίνουν στοιχεία της ομορφιά της. Η αίσθηση της αγάπης ομορφαίνει το περιβάλλον τους και επομένως το φίλτρο της αγάπης επενεργεί θετικά στις αντιδράσεις τους και στην πολύ περιορισμένη και καθόλου αντικειμενική κρίση τους στα πρώιμα στάδια της ανάπτυξής τους.

Η αγάπη αυτή όμως αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο διαμόρφωσης του τρόπου που βλέπουν τη μαμά τους και θα διατηρηθεί μέχρι και τους δυο πρώτους μήνες, όπου η ελκυστικότητα βασίζεται στα εσωτερικά χαρακτηριστικά όπως είναι η γλυκύτητα και λιγότερο στα εξωτερικά όπως είναι η ομορφιά του προσώπου.

Πειράματα επιστημόνων έχουν αποδείξει πως τα μωρά ελκύονται από το συνδυασμό των δύο αυτών στοιχείων. Προτιμούν να βρίσκονται κοντά σε γλυκά, τρυφερά και όμορφα πρόσωπα σε αντίθεση με όσα εκπέμπουν θυμό και έχουν άγρια χαρακτηριστικά, ακόμη και ανέκφραστη όψη.

Ωστόσο, αν και η πλειονότητα των ερευνητών στο θέμα μας θα συμφωνούσαν ότι, από την αρχή της ζωής, τα νεογέννητα είναι σε θέση να μάθουν για μεμονωμένα πρόσωπα με βάση την εμπειρία, παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα σχετικά με το ποιες πληροφορίες πραγματικά επεξεργάζονται τα νεογέννητα και πώς κωδικοποιούν κάθε φορά που κάνουν κάποιες διακρίσεις με προσωπικά κριτήρια καθώς μαθαίνουν και αναγνωρίζουν σταδιακά ένα συγκεκριμένο πρόσωπο.

Αυτό το ζήτημα παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον επειδή πολλές μελέτες στην αναπτυξιακή βιβλιογραφία αναγνώρισης προσώπου υποδεικνύουν ότι, με την ανάπτυξη, έρχονται αλλαγές στα αντιληπτικά στοιχεία που βασίζονται στα παιδιά προκειμένου να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα των ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, η σχετική σημασία των εσωτερικών και εξωτερικών χαρακτηριστικών του προσώπου αλλάζει με την ηλικία σε σχέση με την εξοικείωση του ατόμου, επισφραγίζοντας έτσι τη μεγάλη σημασία της συνειδητής θετικής και σταθερής παρουσίας των γονιών ως role models και ιδιαίτερα της μαμάς στην ανάπτυξη των νεογέννητων παιδιών ως προς τη διαμόρφωση μία υγιούς και οικείας σχέσης των παιδιών μέσα σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον τους.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά αυτά που επισφραγίζουν μία αρμονική σχέση καθώς και το «δέσιμο» μεταξύ νεογέννητων και γονιών και αφορούν στα εξωτερικά χαρακτηριστικά των φροντιστών τους;

Χαμογελαστό και καθαρό πρόσωπο, όπου φαίνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου χωρίς να είναι υπερβολικά φορτωμένο με make up, έντονα χρώματα, κοσμήματα

Εκφράσεις αποδοχής προς το νεογέννητο αποδεικνύονται ευεργετικές για την ανάπτυξή του καθώς αποκτά αυτοπεποίθηση και κίνητρο για να αναπτύξει θετικές συμπεριφορές.

Επικεντρωνόμαστε με ενδιαφέρον στο πρόσωπό τους, βρισκόμαστε σε πολύ κοντινή απόσταση ώστε να μπορούν να μας βλέπουν. Απομακρυνόμαστε για λίγα δευτερόλεπτα και χρησιμοποιούμε τη φωνή μας για να διατηρήσουμε το δεσμό μας εκπαιδεύοντας παράλληλα τα παιδιά μας στην παρουσία μας ακόμη κι αν δεν μας βλέπουν πολύ καλά αλλά μπορούν με τη φιγούρα μας και τα γενικότερα εξωτερικά χαρακτηριστικά να μας συνδέσουν όσο μιλάμε με την σιγουριά που χρειάζονται για να νοιώσουν ασφαλή.

Θα πρότεινα να αναζητήσετε το πολύ γνωστό πείραμα με μωρά και μητέρες γνωστό ως “Still face experiment” που έγινε το 1975 από το Edward Tronick και την ομάδα του αποδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία του καθρεφτίσματος των συναισθημάτων μας τόσο στο πρόσωπο των ίδιων των γονιών όσο και των παιδιών τους.

Ξένια Γιαννάκη

H Ξένια Γιαννάκη είναι οικογενειακός σύμβουλος και εξειδικεύεται σε θέματα ανάπτυξης των παιδιών και καλλιέργειας δεξιοτήτων για γονείς. Είναι συγγραφέας 5 βιβλίων με επανεκδόσεις στα best sellers “Νεογέννητοι γονείς” και “Πρωταθλητής ζωής”. Είναι motivational speaker και στις ομιλίες της επικεντρώνεται σε θέματα προσωπικής ανάπτυξης και ηγεσίας που αποτελούν προϋπόθεση για να ζούμε μία ζωή με υπευθυνότητα και ουσία. Έχει σπουδάσει παιδαγωγικά, εκπαιδευτική ψυχολογία και coaching. Διαθέτει μεταπτυχιακά στην Εκπαιδευτική Ηγεσία & Διοίκηση και ΜΒΑ. Έχει εργαστεί σε σχολεία, ιδιωτικούς οργανισμούς και πολυεθνικές ως υπεύθυνη ανθρώπινου Δυναμικού τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αθρογραφεί, συμμετέχει ενεργά σε παγκόσμια συνέδρια εκπαίδευσης και προσφέρει όπου υπάρχει ανάγκη για αυτοβελτίωση και μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την Ξένια στο lifeshare.gr.

Kind regards,
Xenia Giannaki
Education, Psychology, Coaching
T: +30 6981210015
W: www.lifeshare.gr

Ψυχολογία