Πώς μαθαίνω στο παιδί μου να λέει ΟΧΙ σε οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης

Πώς μαθαίνω στο παιδί μου να λέει ΟΧΙ σε οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης

Το θέμα των ημερών κινείται γύρω από την σεξουαλική κακοποίηση  και εμείς ως γονείς οφείλουμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας από πολύ νωρίς.

Για πολλούς από εμάς είναι ένα δύσκολο θέμα προς συζήτηση που μας φέρνει σε αμηχανία καθώς διστάζουμε να το θίξουμε μπροστά στα παιδιά μας.

Παρ’ όλα αυτά χρειάζεται να ξεπεράσουμε κάθε είδους δισταγμό καθώς είναι για το καλό τους.

  • Από πολύ νωρίς δίνουμε το δικαίωμα στα παιδιά μας να λένε ‘Όχι’ όταν δεν επιθυμούν μια κατάσταση ή ένα άτομο, και το σεβόμαστε. Για παράδειγμα, εάν ένας συγγενής θέλει να αγκαλιάσει το παιδί μας, τότε ρωτάμε το ίδιο εάν θέλει και εάν πει όχι τότε σεβόμαστε αυτή του την απόφαση χωρίς να νιώθουμε ενοχές, ρεζίλι ή να προσπαθoύμε να δικαιολογηθούμε. Τότε μόνο το παιδί αντιλαμβάνεται πως μπορεί να παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του και πως το ‘όχι’ του έχει ισχυρή θέση. Ένα παιδί που το πιέζουμε να φιλήσει/αγκαλιάσει/μιλήσει σε ένα άτομο το οποίο δεν θέλει, τότε αυτομάτως δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση ότι το σώμα του δεν του ανήκει, ο ενήλικας μπορεί να κάνει πάνω του ό,τι θέλει και το ‘όχι’ του δεν έχει υπόσταση.
  • Από πολύ νωρίς δημιουργούμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας. Δείχνουμε σε αυτά την πρόθεση μας να συζητήσουμε μαζί τους οτιδήποτε τα απασχολεί χωρίς να τα κρίνουμε ή να τα μαλώσουμε. Η σχέση εμπιστοσύνης στηρίζεται στην συνέπεια των λόγων μας και στον σεβασμό στην προσωπικότητα του παιδιού μας. Τα παιδιά νιώθουν εμπιστοσύνη να μας μιλήσουν όταν βλέπουν σε εμάς την κατανόηση ακόμη και των πιο μικρών προβλημάτων που έχουν.


Ας οργανώσουμε μαζί έναν τρόπο για να το επικοινωνήσουμε:

  • Ενημερωνόμαστε κατάλληλα, αγοράζουμε κάποιο παραμύθι ή απλά προσπαθούμε να οργανώσουμε τις σκέψεις μας και τα λόγια που θα πούμε στα παιδιά ώστε να μην γίνει φανερή η αμηχανία μας ή η δυσκολία στο να συζητήσουμε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.
  • Δημιουργούμε τις κατάλληλες  συνθήκες που θα αποτελέσουν αφορμή για τις  συζητήσεις μας. Για παράδειγμα, ένα παραμύθι, μια ιστορία, μια χειροτεχνία με τα μέρη του σώματος μας κλπ.
  • Ρωτάμε τα παιδιά μας εάν γνωρίζουν σε ποια σημεία του σώματος επιτρέπεται να μας ακουμπάει κάποιος και συζητάμε μαζί τους που απαγορεύεται και τι πρέπει να κάνουν εάν κάποιος κάνει κάτι το οποίο δεν θέλουν.
  • Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας δίπλα τους όπου περιλαμβάνει ενήλικες που μπορεί να μιλήσει εάν συμβεί κάτι που δεν  θέλει.
  • Εξηγούμε στα παιδιά ότι δεν κρατάμε μυστικά από τη μαμά και πως όποιος πει να τ κρατήσουν  τότε να ξέρουν ότι δεν θα έχουν μπελάδες εάν μας το πουν (ζητάμε από τους συγγενής να μην λένε στα παιδιά έστω και για πλάκα “θα σου δώσω ένα γλυκό αλλά κρυφά από τη μαμά” ή ¨θα δούμε τηλεόραση αλλά δεν θα το πούμε πουθενά”, διότι αυτά τα μηνύματα δημιουργούν  σύγχυση στα παιδιά).
  • Τονίζουμε στα παιδιά μας ότι το ‘όχι’ τους έχει μεγάλη βαρύτητα και θα το φωνάζουν δυνατά και με θάρρος ακόμα και αν νιώθουν άσχημα ή ντροπή. Σε αυτό το σημείο είναι αρκετά βοηθητικό ένα παιχνίδι ρόλων για να κατανοήσουν τα παιδιά πόσο δυνατά πρέπει να φωνάζουν το ΟΧΙ τους.
  • Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε στα παιδιά μας, ότι δεν φταίνε σε τίποτα, δεν έχουν προκαλέσει κανένα κακό και θα είμαστε πάντα δίπλα τους.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για μια τέτοια συζήτηση;

Τα παιδιά ανακαλύπτουν το σώμα τους και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των δυο φύλλων περίπου στην ηλικία των 3 ετών. Παρόλα αυτά  η συζήτηση αυτή καλό είναι  να ξεκινά όσο το δυνατόν πιο νωρίς με απλές και κατανοητές κουβέντες.

Τα παιδιά μαθαίνουν από εμάς. Όσο εμείς σταθερά σεβόμαστε την άρνηση τους να αγκαλιάσουν ή να φιλήσουν ένα άλλο άτομο, τόσο πιο ισχυρά νιώθουν.

Μην ξεχνάτε: Η συζήτηση αυτή θα γίνεται συνεχώς με απλές και καθημερινές αφορμές, όπως στην αλλαγή των ρούχων, στο μπάνιο κλπ.

Της Αγγελικής Β, νηπιαγωγός.

“Είμαι η Αγγελική, μαμά δυο υπέροχων παιδιών, είμαι νηπιαγωγός και μένω μόνιμα στο εξωτερικό. Μότο μου στο σπίτι με τα παιδιά είναι…..παίξτε, λερωθείτε, πειραματιστείτε, πείτε τραγούδια και χαμογελάστε! Τις κατασκευές μας και τα κείμενά μου θα τα βρείτε στον λογαριασμό μου στο Instagram paidiki_matia“.

Πηγή πρώτης δημοσίευσης

Ψυχολογία