Η εβδομάδα που διανύσαμε είναι η τρίτη και τελευταία εβδομάδα του Τριώδιου. Κατά τη διάρκεια της Τυρινής, η παράδοση θέλει να απέχουμε από το κρέας και να προτιμήσουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Γι’ αυτό λοιπόν και οι νοικοκυρές αυτή την εβδομάδα φτιάχνανε πίτες ώστε να καθαριστούν τα οικιακά σκεύη από τα λίπη των κρεάτων και έτσι να αρχίσει η νηστεία για το Άγιο Πάσχα.
Υλικά (για μέτριο ταψί διαμέτρου 40εκ.):
Για τα φύλλα: (γίνονται 10 φύλλα λεπτά)
- 600 γρ, αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εγώ χρησιμοποιώ διπλό-αλεσμένο)
- 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ξύδι (λευκό)
- Νερό όσο πάρει (η ζύμη να είναι μαλακή και να μη κολλάει στα χέρια)
- Αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
- Ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
- 500 γρ. σπανάκι
- 1 ματσάκι λάπαθα
- 1 ματσάκι καυκαλίθρες
- 1 ματσάκι σέσκουλα
- 1 ματσάκι τσουκνίδες
- 2 πράσα
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 κρεμμύδι ξερό (μέτριο)
- 500 γρ. τυρί φέτα τριμμένη σε χοντρά κομμάτια
- Λίγο αλάτι και πιπέρι
- 1 αυγό
- Μία χούφτα τραχανά ξινό
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε. Τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι ώστε να στραγγίσουν από τα υγρά τους αφού πρώτα τους έχουμε ρίξει λίγο αλάτι και τα έχουμε τρίψει με τα χέρια μας.
Ετοιμάζουμε το ζυμάρι. Βάζουμε σε μία πλαστική λεκάνη το αλεύρι – αφού το έχουμε κοσκινίσει – και με το δάχτυλό μας κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε τα υλικά. Σιγά σιγά ρίχνουμε το νερό ώσπου η ζύμη να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια μας. Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μία καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για τουλάχιστον μία ώρα. Έπειτα πλάθουμε το ζυμάρι σε 10 ίσα μέρη και τα σχηματίζουμε σε μπαλίτσες.
Σε μία λεκάνη τοποθετούμε τα χόρτα με τα αυγά, τη φέτα, τον τραχανά και ρίχνουμε αλάτι – πιπέρι. Ανακατεύουμε ώστε να αναμιχθούν καλά τα υλικά μας.
Ετοιμάζουμε το χώρο που θα ανοίξουμε τα φύλλα – εγώ χρησιμοποιώ πλαστήρι. Αλευρώνουμε λοιπόν την επιφάνεια που θα ανοίξουμε τα φύλλα και τοποθετούμε μία μπαλίτσα. Ξανά πασπαλίζουμε με αλεύρι από πάνω και ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη. Αν κολλάει ρίχνουμε αλεύρι.
Λαδώνουμε το ταψί μας και τοποθετούμε το φύλλο αφήνοντας περιμετρικά να «χυθεί» έξω από αυτό (ταψί). Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ώσπου να στρωθούν 3 φύλλα λαδώνοντας τα ένα προς ένα. Στο τρίτο φύλλο στρώνουμε λίγη από τη γέμισή μας κατά μήκος σε όλη τη επιφάνεια του φύλλου μας και έπειτα ρίχνουμε λάδι. Συνεχίζουμε τη διαδικασία (φύλλο – γέμιση) αφήνοντας κενά 3 φύλλα που θα μπούνε από πάνω. Την ίδια διαδικασία που κάναμε για τη βάση της πίτας μας, κάνουμε και για την κορυφή της, δηλαδή τρία φύλλα από κάτω – τρία φύλλα από πάνω. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των φύλλων και της γέμισης βάζουμε ελαιόλαδο προσεκτικά στα μέρη των φύλλων που «χύθηκαν» από το ταψί και τα στρίβουμε ώστε να δημιουργήσουμε τον κόθρο. Έπειτα με ένα κοφτερό μαχαίρι θα κόψουμε την πίτα μας. Προσοχή δεν θέλουμε απλώς να τη χαράξουμε αλλά να την κόψουμε έως το τελευταίο φύλο, έτσι ώστε να βράσουν τα χόρτα μας και τα ψηθεί ομοιόμορφα η πιτούλα μας. Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και τέλος την ραντίζουμε με τα χέρια μας με λίγο νερό. Έτσι βοηθούμε να γίνει τραγανό το φύλλο. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για μία ώρα και ένα τέταρτο περίπου, ανάλογα το φούρνο. Η πίτα μας είναι έτοιμη όταν, θα έχει ροδοψημένο χρώμα ενώ κουνώντας το ταψί η πίτα μας θα πρέπει να ξεκολλάει από αυτό.
Ελπίζω να δοκιμάσετε τη συνταγή μου και μην φοβηθείτε να ανοίξετε φύλλο. Μπορεί κάποια από αυτά να μην σας βγούνε όπως θα θέλατε – λεπτά ή περιποιημένα – αλλά να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα της πίτας σας θα σας ανταμείψει γιατί θα την έχετε φτιάξει με τα χεράκια σας και με πολύ αγάπη.
Καλή Σαρακοστή με υγεία!
της Λουίζας Μαρίας Μπoτού