Αφορά όλες τις μαμάδες με παιδιά με αναπηρία και ειδικές ανάγκες

Αφορά όλες τις μαμάδες με παιδιά με αναπηρία και ειδικές ανάγκες

Τι είναι τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ και ποια τα δικαιώματα των εργαζόμενων είτε άνεργων μαμάδων με παιδιά με αναπηρία και ειδικές ανάγκες;

Πριν από αρκετά χρόνια κάνει εμφάνιση ένα νέο και καινοτόμο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» το οποίο στοχεύει στην παροχή θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων παιδιών και ατόμων με αναπηρία σε παιδικούς σταθμούς (ιδιωτικούς και δημόσιους) όπως επίσης σε Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ) και Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νέων με αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ).

Η δράση στοχεύει στην αύξηση και διατήρηση της απασχόλησης των ωφελούμενων γυναικών με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα (εργαζόμενες είτε άνεργες) ώστε μέσα από την ουσιαστική διευκόλυνση τους να ανταποκριθούν στους απαιτητικούς και αντικουόμενους ρόλους τους όπως αυτό της οικογενειακής μέριμνας και παιδικής προστασίας. Επιπλέον το πρόγραμμα ειδικά για τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ στοχεύει στην ισότιμη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων (παιδιά και άτομα με αναπηρία) σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες. Αιτήσεις γίνονται κάθε χρόνο (Απρίλιος-Ιούλιος) μέσω της ΕΕΤΑΑ, είτε μέσω της βοήθειας όλων των πιστοποιημένων φορέων.

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία απευθύνονται σε παιδιά ,εφήβους, νέους ηλικίας από 5 έως 25 ετών, αλλά και σε ενήλικες με αναπηρία άνω των 50 ετών λόγω του ότι δεν υπάρχουν άλλες δομές στις οποίες μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Δεν αποτελούν δομές της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Εκτός από τα ειδικά σχολεία, τα ΚΔΑΠμεΑ αποτελούν πανελλαδικά τις μόνες δομές παιδαγωγικού χαρακτήρα που φιλοξενούν παιδιά και άτομα με αναπηρίες αποτρέποντας την ιδρυματοποίηση αυτών των ατόμων.

Στη χώρα μας έκαναν την εμφάνισή τους πρώτα τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ) το 1996 και λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησαν και τα ΚΔΑΠ μεΑ.

Πρωτοσυστάθηκαν το 2000 με σκοπό να απασχολήσουν παιδιά σε ένα ασφαλές περιβάλλον με ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Σε ένα ΚΔΑΠ μεΑ εργάζονται κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνικοί φροντιστές, ψυχολόγοι, γυμναστές ειδικής αγωγής, καθηγητές μουσικής, καθηγητές εικαστικών, καθηγητές πληροφορικής, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί.

Κύριος στόχος είναι να προσφέρουν γνήσια αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και δημιουργική απασχόληση σε παιδιά και άτομα  με αναπηρία 35% και άνω είτε σε πρωινό ωράριο για όσους δε φοιτούν σε ειδικά σχολεία είτε σε απογευματινό ωράριο για τα παιδιά που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολεία γενικού πληθυσμού μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου.

Οι δραστηριότητες μπορεί να είναι είτε ατομικές είτε ομαδικές και ο ελεύθερος χρόνος αξιοποιείται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ενισχύει τη δημιουργικότητα, που είναι τόσο ανεκτίμητη στη ζωή όλων μας.

Τα ΚΔΑΠμεΑ εξυπηρετούν περιπτώσεις όπως: σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση όλων των βαθμίδων, εγκεφαλική παράλυση, ημιπληγία, αυτισμό, ψυχιατρικές παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας, κινητική αναπηρία και διαφόρων ειδών σύνδρομα με ποσοστό αναπηρίας 35% και άνω.

Επίσης, στόχος  των ΚΔΑΠμεΑ είναι η κοινωνική ένταξη των εξυπηρετούμενων ατόμων, η υποστήριξη της οικογένειας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής  των παιδιών και των οικογενειών τους και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

Δικαιούχοι προγράμματος

Δικαιούχοι προγράμματος είναι όλες οι εργαζόμενες (δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, αυτοαπασχολούμενες) και άνεργες μητέρες με παιδί, έφηβο, νέο είτε άτομο άνω των 50 ετών με αναπηρία 35% και άνω. Οι εγγραφές γίνονται κάθε χρόνο μέσω της ΕΕΤΑΑ είτε μέσω των δομών που επιθυμείτε να εγγραφείτε.

Τα δικαιολογητικά εγγραφής είναι:

  1. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης,
  2. Ποσοστό αναπηρίας από ΚΕΠΑ του παιδιού και
  3. Δελτίο ανεργίας ΟΑΕΔ σε ισχύ στην περίπτωση που η μητέρα είναι άνεργη.

Το voucher (αξία τοποθέτησης) ισοδυναμεί με 11 μήνες (Σεπτέμβριο-Ιούλιο) πλήρους παρακολούθησης μαθημάτων και δραστηριοτήτων αξίας 5.000 ευρώ. Συμπεριλαμβάνονται επίσης η σίτιση και η μεταφορά από και προς τη δομή.

Στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ Puzzle θα μπορείτε να κάνετε εγγραφή όλο το χρόνο (εκτός του μήνα Αυγούστου).

Η δομή παρέχει δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή (06.30 – 22.30).  Στη PUZZLE εργάζονται επιστήμονες και θεραπευτές όλων των κλάδων της ειδικής αγωγής όπως:

  1. Κοινωνικοί λειτουργοί
  2. Ψυχολόγοι
  3. Ειδικοί παιδαγωγοί
  4. Λογοθεραπευτές
  5. Φυσικοθεραπευτές – Κινησιολόγοι
  6. Γυμναστές ειδικής αγωγής
  7. Νοσηλευτές
  8. Δάσκαλοι και θεραπευτές τέχνης

Καλέστε μας για πληροφορίες στο 211.1193600 και στο 6934832666 (Υπεύθυνη Επικοινωνίας Αικατερίνη Κυριακίδη).

Αυτισμός