Χωρισμένη μαμά σού αξίζει να ξανά αγαπηθείς!

Χωρισμένη μαμά σού αξίζει να ξανά αγαπηθείς!

Αυτά τα λόγια σκέφτομαι καιρό να τα γράψω. Είναι δικά μου βιώματα, αλλά είναι αφιερωμένα και σε σένα χωρισμένη μαμά, που όταν χώρισες έχασες τη γη κάτω από τα πόδια σου και ξεκίνησες να παλεύεις μόνη σου με τα κύματα, μεγαλώνοντας σχεδόν μόνη ένα, δύο, τρία παιδιά… Τότε που νόμιζες ότι τελείωσες για πάντα ως γυναίκα, έσβησε η προσωπική σου ζωή και πλέον ο ρόλος σου θα ήταν να αφιερωθείς μόνο στα παιδιά σου. Τότε που “σιχάθηκες” όλους τους άντρες και ένιωθες ότι δε θα ξαναεμπιστευτείς ποτέ πια κανέναν, γιατί αφού μπόρεσε και σε πρόδωσε ο άντρας σου ή δεν καταφέρατε και από τις δύο μεριές να κρατήσετε τον γάμο σας, δεν υπάρχει χώρος στη ζωή σου για κανέναν άλλον άντρα. Τότε που πίστευες ότι δε θα έχεις πια ερωτική ζωή, ότι πέθανες ως γυναίκα, ότι δε θα ξανά φλερτάρεις. Τότε που είχες μόλις χωρίσει και μόνο η ιδέα του να ξαναγνωρίσεις και να εμπιστευτείς κάποιον έμοιαζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Που πίστευες με όλη σου την ψυχή ότι τα παιδιά σου δεν θα σε ξαναδούν ευτυχισμένη στο πλευρό κάποιου άντρα. Που σκεφτόσουν ότι έχεις τα παιδιά σου, ότι αυτό σε καλύπτει και ότι θα γεράσεις μόνη σου.

Θα σου πω λοιπόν ότι όλα αυτά που σκεφτόσουν ήταν λογικά, γιατί μόλις είχες χωρίσει και ήθελες ένα εύλογο διάστημα να σταθείς στα πόδια σου. Όμως να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι για να είσαι η καλύτερη μαμά που θα μπορούν να έχουν τα παιδιά σου, πρέπει πάνω απ’ όλα να είσαι μέσα σου καλά, ευτυχισμένη και ισορροπημένη.
Να είσαι σίγουρη ότι η χαζή ατάκα “όλοι οι άντρες είναι τα ίδια γουρούνια” δεν ισχύει σε καμία περίπτωση και να είσαι αισιόδοξη ότι μια μέρα θα βρεις την ευτυχία που σου αξίζει. Ωραίο να είσαι μαμά, δε λέω, η μεγαλύτερη ευλογία της ζωής σου. Αλλά ωραίο είναι να είσαι και γυναίκα, αυτό που ήσουν πολλά χρόνια πριν γίνεις μάνα!

Εγώ νιώθω τυχερή και ευγνώμων που ήρθε στον δρόμο μου ο πιο γλυκός και καλός άντρας που έχω γνωρίσει ποτέ στη ζωή μου. Δεν ξέρω για πόσο καιρό θα είμαστε μαζί γιατί το ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ φαντάζει ουτοπικό στην ηλικία μας. Μπορεί μελλοντικά να χωρίσουν οι δρόμοι μας. Όμως αυτό που ξέρω σίγουρα, είναι ότι με κάνει ευτυχισμένη! Ένιωσα πάλι πώς είναι να ερωτεύεσαι και να καρδιοχτυπάς, με κάνει και χαμογελώ πιο πολύ, νιώθω πιο όμορφη, έχω πιο θετική αύρα και η ευτυχία στην προσωπική μου ζωή με κάνει κατά συνέπεια καλύτερη μαμά, κάτι που θέλουν σίγουρα τα παιδιά μου, μια μαμά που να λάμπει από ευτυχία!!

Όλο αυτό το κύμα συναισθημάτων που νιώθω γι’ αυτόν, με κάνει και νιώθω αισιόδοξη ότι σε οποιαδήποτε ηλικία και αν είμαστε, ο έρωτας μπορεί να είναι το ίδιο θυελλώδης και να μας κάνει να νιώθουμε ζωντανές!

Αφού τα κατάφερα εγώ, είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις και εσύ. Μην απελπίζεσαι, μη μελαγχολείς και να είσαι βέβαιη ότι παρ’ όλο που είσαι χωρισμένη με παιδιά, είσαι το ίδιο όμορφη, σημαντική, ξεχωριστή, σπουδαία, όπως οποιαδήποτε άλλη γυναίκα ελεύθερη χωρίς υποχρεώσεις. Μη σου πω ότι είσαι ακόμα πιο σπουδαία και ικανή, γιατί μεγαλώνεις με αξιοπρέπεια και πολύ αγώνα τα παιδιά σου και αυτή είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση!

Σε θαυμάζω πολύ και εσύ να σε θαυμάζεις!!!

Να θυμάσαι πάντα ότι αξίζεις να αγαπήσεις ξανά και να αγαπηθείς, να ερωτευτείς, να καρδιοχτυπήσεις ακριβώς όπως και πριν γίνεις μάνα!

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Efi's Diary