“Το Κάτι τι;” Ένα βιβλίο που μαθαίνει στα παιδιά να προσαρμόζονται στις αλλαγές!

“Το Κάτι τι;” Ένα βιβλίο που μαθαίνει στα παιδιά να προσαρμόζονται στις αλλαγές!

Την Μαρίνα είχα την χαρά και την τιμή να την γνωρίσω σχεδόν από την αρχή που ξεκίνησα να ασχολούμαι με το blogging. Την ξεχώρισα για την ευγένεια της, την καθαρή ψυχή της, η οποία καθρεφτίζεται στα μάτια της και τη συμπεριφορά της. Δεν είναι μια απλή συγγραφέας και εικονογράφος από τις χιλιάδες που υπάρχουν, είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος η οποία έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά και τις μαμάδες. Κάθε βιβλίο της τα παιδιά μου το περιμένουμε με μεγάλη αγωνία και όταν καταφθάνει στο σπίτι μας αναγνωρίζουν από την πρώτη ματιά ότι είναι δικό της!

Η αγαπημένη συγγραφέας των παιδιών μου, η Μαρίνα Γιώτη κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες το νέο της παραμύθι «Το Κάτι Τι;», από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Όπως κάθε φορά που εκδίδει ένα νέο βιβλίο, και μια ανάσα πριν κυκλοφορήσει το ολοκαίνουργιο βιβλίο της, μου παραχώρησε αυτή την άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη και απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις που θα θέλατε να της κάνετε και εσείς!

Για πάμε να την απολαύσουμε… Καλοτάξιδο Μαρίνα μου γλυκιά!

Ένα ακόμα παραμύθι προστίθεται στη συλλογή σου «Το Κάτι τι;» από τη σειρά “Μελισσάκια στα θρανία”. Τι ήρθε να προσφέρει στους μικρούς σου αναγνώστες; Τι θέλει να τους διδάξει;

Ελπίζω καταρχήν χαρά και διασκέδαση μέσα από τις περιπέτειες της Μελίνας και του Μίλτου! «Το Κάτι τι;» είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Μελισσάκια στα Θρανία», μια σειρά βιβλίων για παιδιά 4-9 ετών που καταπιάνεται με θέματα Αγωγής του Πολίτη και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το πρώτο βιβλίο της σειράς, «Δώσε Λύση στο μελίσσι» μιλούσε για τις εκλογές και τη σημασία της συμμετοχής στα κοινά και το δεύτερο μιλάει για το άγνωστο Κάτι που έρχεται να αναστατώσει την κυψέλη. Πώς το αντιμετωπίζουμε; Στη διάρκεια της ιστορίας τα παιδιά μαθαίνουν για τον σεβασμό στις απόψεις των άλλων, τη σχέση λογικής και πίστης και πως αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε άγνωστες καταστάσεις. Έχω να πω ότι αποδείχθηκε αρκετά επίκαιρο θέμα τελικά!

Παρ’ όλο που εκδίδεις συχνά βιβλία, εγώ δεν σε έχω στην καρδιά μου σαν εμπορική συγγραφέα, θεωρώ ότι κάθε νέο σου βιβλίο έχει κάτι ξεχωριστό να προσφέρει και δεν κυκλοφορεί απλά για να κυκλοφορήσει. Ποια είναι η άποψη σου πάνω σ’ αυτό που νιώθω σαν μαμά που διαβάζουν τα παιδιά μου τα παραμύθια σου;

Πιστεύω ότι είμαι εμπορική συγγραφέας, όχι όμως γιατί βγάζω δυο βιβλία τον χρόνο, αλλά γιατί τα βιβλία μου έχουν αγαπηθεί από χιλιάδες παιδιά. Αυτό μου δίνει τεράστια χαρά και δύναμη να δημιουργώ και να συνεχίσω να φαντάζομαι. Έχω πάρα πολλές ιδέες, αλλά επειδή ξεκίνησα σχετικά αργά στον χώρο νιώθω μια ανάγκη να προλάβω να τις παρουσιάσω στα παιδιά, να κάνω όσα περισσότερα μπορώ. Χαίρομαι που νιώθεις έτσι ως μαμά, γιατί πραγματικά θέλω κάθε βιβλίο μου να είναι ξεχωριστό. Γι’ αυτό άλλωστε βλέπεις ότι η εικονογράφηση διαφέρει από σειρά σε σειρά. Θέλω να βρίσκω πάντα τα πιο κατάλληλα εργαλεία για να πω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ιστορία μου.

Πόσο σημαντικό θεωρείς, ως μαμά αλλά και ως συγγραφέας, ότι είναι για ένα παιδί να μάθει να σέβεται και να αφουγκράζεται τις απόψεις των άλλων ανθρώπων, τη σχέση λογικής και πίστης, αλλά και πώς να αντιμετωπίζει τον φόβο σε καθετί άγνωστο;

Νομίζω ότι αποδείχθηκε τους τελευταίους μήνες πολύ σημαντικό. Δες τι γίνεται γύρω μας! Χωρίς να το έχω υπ’ όψη μου όταν γράφτηκε το κείμενο πριν από ενάμιση χρόνο, τελικά αυτό το βιβλίο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για το πως αντιμετωπίζουν μια άγνωστη και δύσκολη κατάσταση, όπως είναι η πανδημία.

Όμως δεν είναι κάτι μεμονωμένο. Φοβάμαι ότι στο μέλλον θα υπάρχουν και άλλες τέτοιες καταστάσεις και πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας τα εργαλεία να τις αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και να μάθουν να προσαρμόζονται στις μεγάλες αλλαγές. Είναι καιρός να αρχίσουμε να συζητάμε το ψυχολογικό αντίκτυπο της πανδημίας στα παιδιά μας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η συγγραφή ενός παραμυθιού δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί οι αναγνώστες του είναι απαιτητικοί, ειλικρινείς και αυθόρμητοι. Κάθε φορά που γράφεις ένα βιβλίο σε “φοβίζει” ο τρόπος που θα το αντιμετωπίσουν οι μικροί αναγνώστες, αγωνιάς για τα σχόλιά τους, είτε θετικά, είτε αρνητικά;

Δε θα χαρακτήριζα «φόβο» το συναίσθημα. Πάντα έχω μια αγωνία, μια προσμονή. Αλλά φροντίζω με την εξαιρετική ομάδα των εκδόσεων Διόπτρα, εκπαιδευτικούς, όπως η Πόλκα Χατζηιωάννου-Σταθοπούλου, η Ελένη Γερουλάνου και ψυχολόγους να μειώσω στο ελάχιστο την περίπτωση να περάσει κάτι που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Στα παιδικά βιβλία κάθε λέξη μετράει και νομίζω οι έμπειροι εκπαιδευτικοί που τα δουλεύουν μπορούν να σε γλιτώσουν από κάτι που μπορεί να μην το είχες σκεφτεί καλά. Παρ’ όλα αυτά μπορώ να σου πω ότι υπάρχουν φορές που τα παιδιά με εκπλήσσουν. Βλέπουν κάτι πίσω από τις γραμμές που κανείς μας δεν είχε φανταστεί και αυτό είναι η μαγεία του βιβλίου. Ο καθένας μας το βιώνει διαφορετικά.

Η εικονογράφηση των βιβλίων σου είναι πραγματικά ιδιαίτερη, κάθε φορά που καταφθάνει στο σπίτι μας ένα νέο σου βιβλίο κατευθείαν τα παιδιά μου αναφωνούν ότι είναι δικό σου. Σε χαροποιεί που η ιδιαίτερη εικονογράφησή σου ξεχωρίζει τόσο πολύ και έχει χαραχτεί στις παιδικές ψυχούλες; Ήταν αυτό ένα στοίχημα για σένα να ξεχωρίζουν τα βιβλία σου;

Το στοίχημα είναι κάθε βιβλίο να λέει την ιστορία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η εικονογράφηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτήν την ηλικία και προσθέτει σημαντικά στην εμπειρία. Είναι λογικό κάποια πράγματα να παραμένουν κοινά, όπως τα μεγάλα μάτια, και με αυτό τον τρόπο να διαμορφώνεται ένα στυλ εικονογράφησης. Όμως δεν είναι αυτοσκοπός, αν και μου αρέσει πολύ που τα παιδιά έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν την εικονογράφηση μου.

Τι καινούργιο να περιμένουμε από σένα και πόσο σύντομα; 

Αυτές τις ημέρες παραδίδω στις εκδόσεις Διόπτρα το νέο μου βιβλίο για παιδιά ηλικίας 4+ που θα κυκλοφορήσει στις 4 Νοεμβρίου. Είναι κάτι εντελώς καινούργιο και είμαι πολύ ενθουσιασμένη, γιατί πραγματεύεται κάτι που με έχει απασχολήσει πολύ. Πώς να μάθουμε στα παιδιά μας να εξελίσσονται, να μην τα παρατάνε, να προχωράνε στη ζωή τους παρ’ όλες τις δυσκολίες και να αντιμετωπίζουν τις αποτυχίες όχι ως κάτι που τα καθορίζει, αλλά ως μια ευκαιρία να μάθουν και να εξελιχθούν.

Αν και έχω σταματήσει τις παρουσιάσεις εξαιτίας του Covid από τις αρχές Μαρτίου, παραμένω πολύ ενεργή στα social μέσω της ομάδας αναγνωστών μου, όπου φτιάχνω υλικό σχετικά με τα βιβλία μου για να απασχολούνται και να μαθαίνουν τα παιδιά δημιουργικά. Αυτή η αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες μου έχει δώσει τεράστια δύναμη σε όλη τη διάρκεια αυτή της δοκιμασίας και τους ευχαριστώ όλους για τον χρόνο και την αγάπη τους.

ΒΙΟ

Η Μαρίνα Γιώτη είναι βραβευμένη συγγραφέας και εικονογράφος της επιτυχημένης σειράς «Παραμύθια Αλλιώς», του βιβλίου για μαμάδες «Μια καρδιά» και άλλων παιδικών βιβλίων από τις Εκδόσεις Διόπτρα, αλλά και ακούραστη εξερευνήτρια της παιδικής φαντασίας. Μετά το «Δώσε Λύση στο Μελίσσι» που τόσο αγαπήθηκε από τα παιδιά, πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Μελισσάκια στα Θρανία» με τίτλο «Το Κάτι τι;». Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και ιταλικά. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Μαρίνα, τα βιβλία της ή να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες στο www.marinagioti.gr.

Ακολουθήστε την Μαρίνα στα Social:

Κλειστή Ομάδα Αναγνωστών Μαρίνας Γιώτη στο Facebook
Facebook σελίδα
Instagram
Twitter
Linkedin
Goodreads
www.marinagioti.gr

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην Έφη Αργυροπούλου.
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Συνεντεύξεις