Αν δεν φροντίσεις εσύ τον εαυτό σου, δε θα το κάνει κανένας για σένα!

Αν δεν φροντίσεις εσύ τον εαυτό σου, δε θα το κάνει κανένας για σένα!

Όταν είσαι νέος, νομίζεις ότι είσαι ΑΘΑΝΑΤΟΣ, σε διακατέχει η ξενοιασιά της νιότης και νομίζεις ότι είσαι αλώβητος, ότι δεν μπορεί να σε αγγίξει τίποτα. Δυστυχώς όμως τα προβλήματα υγείας μπορεί να σε “βρουν” σε οποιαδήποτε ηλικία. Γι’ αυτό, το πιο σημαντικό δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ.

Ειδικά εμείς οι γυναίκες είμαστε ακόμα πιο ευάλωτες με τα γυναικολογικά μας θέματα. Καθιέρωσε έναν μήνα κάθε χρόνο να κάνεις γενικές / αιματολογικές εξετάσεις, ένα πλήρες τσεκ απ, τεστ ΠΑΠ / υπέρηχο, μαστογραφία και υπέρηχο μαστών. Αλλά και όλο τον χρόνο πρόσεχε τη διατροφή σου, αν καπνίζεις μείωσε ή κόψε το τσιγάρο, πιες λιγότερο αλκοόλ, γυμνάσου, ή αν δεν μπορείς… έστω περπάτα λίγες ώρες τη βδομάδα. Επίσης πρόσεχε πολύ και την ψυχική σου υγεία! Πιστεύω ακράδαντα και από έρευνες που έχω μελετήσει, ότι σε οποιοδήποτε θέμα υγείας, η ψυχολογία είναι το Άλφα και το Ωμέγα. Ειδικά την περίοδο που διανύουμε με τον εγκλεισμό, αν ζορίζεσαι ζήτα βοήθεια. Δεν πρέπει να ντρέπεσαι αν νιώθεις την ανάγκη, αν πιέζεσαι και δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις. Μίλα με τον ψυχολόγο σου αλλά και με τους φίλους, τους συγγενείς, τον σύντροφό σου, τα παιδιά σου, τους γονείς σου, με όποιον σε κάνει να νιώθεις καλύτερα.

ΠΡΟΛΗΨΗ σημαίνει φροντίζω και αγαπώ τον εαυτό μου, ώστε να μη φτάσω στο σημείο να πω “γιατί σε μένα”!

Μετά από την περιπέτεια που ζήσαμε με την πανδημία, καταλάβαμε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά στη ζωή μας πόσο σημαντική είναι η υγεία, γιατί δυστυχώς τις περισσότερες φορές πάνω στην τρέλα της καθημερινότητας το ξεχνάμε και νομίζουμε ότι είμαστε παντοδύναμοι και αθάνατοι.

Τα τελευταία χρόνια έχω καθιερώσει και κάνω τον ετήσιο γυναικολογικό μου έλεγχο στο Μητέρα, τον οποίο δεν αμελώ για κανένα λόγο, για να μη φτάσω στο σημείο να πω “γιατί σε μένα.. “, με τον αγαπημένο μου γυναικολόγο Κο Γιάννη Καραχοτζίτη που εμπιστεύομαι τα τελευταία δέκα χρόνια. Τον γνώρισα όταν έμεινα έγκυος στον Κωνσταντίνο μου και ο λόγος που δεν τον αλλάζω με τίποτα είναι γιατί είναι πάνω απ’ όλα άνθρωπος και OΧΙ μόνο γιατρός, όσο κλισέ και αν ακούγεται. Πολλοί είναι γιατροί αλλά ειδικά στο πρώτο παιδί, όταν είσαι μέσα στον τρελό ενθουσιασμό και ζεις κάτι τόσο πρωτόγνωρο, σε κοιτάνε μόνο στην τσέπη και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε ανησυχία σου. Όταν έμεινα έγκυος στον Κωνσταντίνο μου είχα πολλά άγχη και πολλές απορίες, από το τι θα φάω μέχρι το αν πρέπει να βάψω τα νύχια μου. Είχα ξεκινήσει με άλλο γιατρό ο οποίος αντί να με καθησυχάζει, με ειρωνευόταν και επίσης δεν ήταν διαθέσιμος όταν τον χρειαζόμουν. Ο κος Καραχοτζίτης ήταν πάντα δίπλα μου οποιαδήποτε ώρα – σε λογικά πλαίσια – υπομονετικός, γλυκός, ευγενικός, πρόσχαρος, καθησυχαστικός.


Ναι, ήμουν από αυτές τις αγχωμένες εγκυούλες που τον ρωτούσα ό,τι χαζό περνούσε από το κεφάλι μου, χωρίς όμως να έχω άγχος αν θα μου απαντήσει ή όχι. Ήμουν από εκείνες τις νέες μέλλουσες μανούλες που του ζητούσα να μου κάνει έξτρα υπέρηχο γιατί δεν κλώτσαγε ο Κωνσταντίνος, και εκείνος με υπομονή μου εξηγούσε γιατί συμβαίνει αυτό και να μην ανησυχώ καθόλου! Μαζί του πέρασα δύο υπέροχες και ήρεμες εγκυμοσύνες. Χωρίς αυτόν, με τον χαρακτήρα που είχα τότε, πολύ αγχώδης και νευρική, καμία σχέση με τώρα… αν δεν είχα αυτόν τον γιατρό δεν ξέρω πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα……

Έναν τέτοιο γυναικολόγο σου εύχομαι να έχεις και εσύ, όχι μόνο για τις γέννες σου, για γυναικολογικά θέματα, αλλά και για τον προληπτικό ετήσιο έλεγχό σου, που σε παρακαλώ μην αμελείς για ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ!!!

Θέλω να είμαστε όλες εδώ γερές για πολύ πολύ καιρό, να τα λέμε, αλλά και γιατί πάνω απ’ όλα μας χρειάζονται τα παιδιά μας και οι αγαπημένοι μας άνθρωποι!!!!

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ!!!!

τον εξαιρετικό γιατρό μου μπορείτε να τον αναζητήσετε στο facebook ή στο τηλ. 6972910046 ή στο Μαιευτήριο Μητέρα.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Efi's Diary