Γίνε η αλλαγή που θες να δεις στους άλλους ανθρώπους

Γίνε η αλλαγή που θες να δεις στους άλλους ανθρώπους

Ακούω συνέχεια ανθρώπους να παραπονιούνται, να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για άλλους ανθρώπους, ότι κάποιος τους απογοήτευσε και τους φέρθηκε άσχημα. Έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι πολλοί άνθρωποι είναι τοξικοί, ότι δεν τους θέλουμε στη ζωή μας.

Έχουμε αναλογιστεί όμως ποτέ για το πώς είμαστε εμείς, πώς συμπεριφερόμαστε στον περίγυρό μας και στους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε; Έχουμε κοιτάξει αληθινά τον εαυτό μας στον καθρέφτη; Έχουμε σκεφτεί ποτέ αν εμείς είμαστε σωστοί και μη τοξικοί απέναντι στους άλλους; Αν εμείς συμπεριφερόμαστε όμορφα; Έχουμε δει κατάματα τα δικά μας λάθη; Το πιο εύκολο είναι να ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους και εμείς να παρουσιαζόμαστε υπερτέλειοι.

Η ζωή είναι μια ΗΧΩ…
Ό,τι δίνεις, παίρνεις…
Ό,τι σπέρνεις θερίζεις…
Ό,τι βλέπεις στους άλλους υπάρχει μέσα σου…

Κάνε λοιπόν την εσωτερική αλλαγή, δες τις καταστάσεις και τη ζωή πιο θετικά, και μέρα με τη μέρα θα εκπλαγείς με την αλλαγή της συμπεριφοράς και των άλλων ανθρώπων απέναντί σου….

Γίνε η αλλαγή που θες να δεις στους ανθρώπους που υπάρχουν στη ζωή σου.

Ξύπνα το πρωί με ένα τεράστιο χαμόγελο, νιώθοντας τεράστια ευγνωμοσύνη για το δώρο της ζωής, γιατί μπορεί να το θεωρείς δεδομένο, αλλά δεν είναι… Και κάθε, μα κάθε μέρα, γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, αυτή που θέλεις να βλέπεις και στους άλλους ανθρώπους!

Μέσα σε όλες τις αλλαγές που έχω κάνει στη ζωή μου, έμπνευση αλλά και κινητήριος δύναμη είναι τα βιβλία Hygge, Lykke, Lagom και Η τέχνη της δημιουργίας αναμνήσεων που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μίνωας.  Είναι βιβλία αυτοβελτίωσης, που θα σε βοηθήσουν πραγματικά να δεις τη ζωή με άλλο μάτι, θα σε ταρακουνήσουν και θα επηρεάσουν τη ζωή σου σε πολλούς τομείς. Είτε είσαι γυναίκα, είτε άντρας, είτε μαμά, είτε μπαμπάς, θα σου δώσουν το εφαλτήριο να πας τη ζωή σου ένα βήμα παρακάτω. Απλά εφαρμόζοντας αν όχι όλες, κάποιες από τις συμβουλές των βιβλίων. Σε άμεσο χρονικό διάστημα θα δεις αλλαγή στην ψυχολογία σου και στον τρόπο που αντιμετωπίζεις τα προβλήματα της καθημερινότητας. Τα βιβλία αυτά θα σε βοηθήσουν να διαχειρίζεσαι με ψυχραιμία από τις πιο σοβαρές καταστάσεις στη ζωή σου, μέχρι τις πιο ασήμαντες και θα αλλάξουν την κοσμοθεωρία σου.

Θα σου πω λίγα λόγια για το κάθε βιβλίο, όχι πολλά…. γιατί πραγματικά θέλω όχι μόνο να τα διαβάσεις, αλλά να τα ρουφήξεις και να γίνουν ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ κομμάτι της ζωής σου!

ΗYGGE

To βιβλίο του Hygge είναι ο Δανέζικος τρόπος να ζεις καλά. Είναι ένα παγκόσμιο best seller, έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες, έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα – όχι τυχαία – και έχει γραφτεί από τον Meik Wiking, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος στο Ινστιτούτο Έρευνας Ευτυχίας στην Κοπεγχάγη. Μέσα από τις περίπου 300 σελίδες του – τις οποίες θα διαβάσεις τόσο γρήγορα που ούτε καν θα το καταλάβεις – θα βρεις απλούς τρόπους που αν εντάξεις στην καθημερινότητά σου, θα είσαι πιο γαλήνιος/α και πιο λειτουργικός/ή. Θα υπερισχύει η ηρεμία στη ζωή σου και όλα θα σου φαίνονται τόσο μα τόσο απλά….. Το Hygge έχει πολλές ερμηνείες: “τέχνη να δημιουργείς ατμόσφαιρα θαλπωρής”, “ζεστασιά της ψυχής”, “συναίσθημα ευεξίας και εσωτερικής πληρότητας”.

Το Hygge το καταλαβαίνεις όταν το νιώθεις, όταν το αισθάνεσαι, όταν είσαι κουλουριασμένος στον καναπέ με ένα αγαπημένο πρόσωπο, όταν μοιράζεσαι το φαγητό με τους στενούς σου φίλους. Είναι εκείνα τα δροσερά γαλάζια πρωινά όταν το φως που μπαίνει από το παράθυρο είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι. Από την επιλογή του κατάλληλου φωτισμού και την προετοιμασία ενός δείπνου, μέχρι την επιλογή των ρούχων και τη διακόσμηση του σπιτιού σου, αυτό το βιβλίο θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τη μαγεία του Hygge.

Οι όμορφες στιγμές κρύβονται στην απλότητα.

LYKKE

To βιβλίο του Lykke είναι ο Δανέζικος τρόπος για την κατάκτηση της ευτυχίας. Έχει γραφτεί και αυτό από τον Meik Wiking ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος στο Ινστιτούτο Έρευνας Ευτυχίας στην Κοπεγχάγη.

Ποια είναι τα μυστικά των ευτυχισμένων ανθρώπων; Ο Meik Wiking προσπαθεί να καταλάβει τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέσα από τις 300 περίπου σελίδες αυτού του βιβλίου θα σου δώσει εύκολους και εφικτούς τρόπους για το πώς μέρα με τη μέρα θα γίνεις όλο και πιο ευτυχισμένος και ευγνώμων για το δώρο της ζωής.

Τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία; Πόσες ώρες πρέπει να εργαζόμαστε; Οι πόλεις μάς κάνουν πιο δυστυχισμένους;

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο θα μάθεις από το πώς μπορείς να αξιοποιείς δημιουργικά τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο σου, μέχρι την ποιότητα των σχέσεων σου. Το Lykke δεν είναι ένα απλό βιβλίο αυτοβελτίωσης, αυτός ο οδηγός συγκεντρώνει συμβουλές από τις πιο ευτυχισμένες γωνιές του πλανήτη και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε το Lykke στη ζωή μας.

Lykke (Luu-kah) = Ευτυχία

Ευτυχία … μια λέξη, ένα συναίσθημα φαινομενικά τόσο απλό αλλά τόσο δύσκολα πραγματοποιήσιμο. Γιατί για να είναι ένας άνθρωπος ουσιαστικά ευτυχισμένος, απαιτείται ένας συνδυασμός πολλών πραγμάτων και παραγόντων. Πόσοι άνθρωποι είναι ΑΛΗΘΙΝΑ ευτυχισμένοι, πόσοι δεν “τρώγονται με τα ρούχα τους” αναζητώντας την ευτυχία;

Το Lykke θα σε βοηθήσει ουσιαστικά μέσα από μόνο μερικά tips να κάνεις τη ζωή σου και την καθημερινότητά σου πιο ευτυχισμένη!

LAGOM

Το Σουηδικό LAGOM πρεσβεύει το αρχαιοελληνικό “ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ”.

H συγγραφέας του βιβλίου Linnea Dunne θα σε βοηθήσει να μάθεις με απλούς και ρεαλιστικούς τρόπους το πώς να μεταμορφώσεις με θετικό τρόπο τη ζωή σου. Το LAGOM είναι η μέθοδος που καθιστά την καθημερινότητα λιγότερο περίπλοκη, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία μιας χαρούμενης ισορροπημένης ζωής. Ποιος άλλωστε δε θα ήθελε να ζει μια ευτυχισμένη και ισορροπημένη ζωή;

Μελετώντας το LAGOM θα μάθεις τι σημαίνει και πώς μπορείς:

  • Να μειώσεις την αρνητική σου επίδραση στο περιβάλλον.
  • Να βελτιώσεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και στην επαγγελματική σου ζωή.
  • Να αφαιρέσεις από το σπίτι σου περιττά αντικείμενα.
  • Να γίνεις πιο συνειδητοποιημένος καταναλωτής.
  • Να απολαμβάνεις διαλείμματα fika, που θα σε τονώνουν και θα σου προσφέρουν αστείρευτη ενέργεια.
  • Να αποδέχεσαι τον εαυτό σου και να ζεις αρμονικά με τους άλλους.
  • Να μάθεις να καλλιεργείς και να μαγειρεύεις.
  • Να απολαμβάνεις τη σωματική άσκηση στη φύση.

Πόσο σημαντικό είναι να είσαι μετρημένος στη ζωή σου και να υιοθετήσεις σαν τρόπο ζωής το “ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο, ακριβώς όσο πρέπει”… Λίγοι άνθρωποι μπορούν να το καταφέρουν αυτό, και αυτοί είναι ουσιαστικά πλήρεις και γεμάτοι! Tα άφθονα λεφτά και αντικείμενα δεν φέρνουν την ευτυχία, η μετρημένη και ισορροπημένη ζωή μπορεί να κατακτήσει τα πραγματικά μας ΘΕΛΩ!

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ

Ένα ακόμα βιβλίο του αγαπημένου συγγραφέα Meik Wiking κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες και ήρθε για να ολοκληρώσει την τριλογία! Ήρθε για να μας τονίσει πόσο σημαντικό είναι να δημιουργούμε αναμνήσεις και πώς οι όμορφες στιγμές χτίζουν τον δρόμο για την ευτυχία.

Κάποιες μέρες περνάνε δίχως να αφήσουν κανένα ίχνος και άλλες τις θυμόμαστε για πάντα.

Θυμάσαι το πρώτο σου φιλί; Τη γεύση του φαγητού στο κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι; Τα πικ-νικ που πήγαινες με τους γονείς σου και τώρα πας και εσύ τα παιδιά σου για να χτίσετε μαζί υπέροχες και ανεξίτηλες αναμνήσεις; Το χαρταετό που είχες πετάξει; Το Πάσχα στο χωριό; Το φανταστικό ταξίδι που είχες κάνει σε ένα αγαπημένο σου μέρος; Τις “βραδιές ταινίας” που διοργάνωνες με τους γονείς σου και τα αδέρφια σου;

Οι αναμνήσεις είναι οι θεμελιώδεις λίθοι της ταυτότητάς σου. Διαμορφώνουν αυτό που είσαι, τον χαρακτήρα σου, το πώς συμπεριφέρεσαι και το πώς νιώθεις. Πώς μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε αναμνήσεις που θα μας φέρνουν μακροχρόνια χαρά;

Ανάμεσα στις 300 σελίδες αυτού του βιβλίου θα ανακαλύψεις πώς μπορείς να δημιουργήσεις ευτυχισμένες αναμνήσεις και πώς να τις διατηρήσεις στη μνήμη σου. Το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο με τρόπο ζεστό και άμεσο. Δεν αποτελεί μόνο ένα υπέροχο ανάγνωσμα για τις όμορφες αναμνήσεις που θα φωτίσουν το παρόν και θα χτίσουν ένα ευτυχισμένο μέλλον, αλλά μία ώθηση, ένα έναυσμα για να δημιουργήσεις ακόμα περισσότερες αναμνήσεις σε εσένα και τα παιδιά σου, οι οποίες θα μείνουν χαραγμένες για πάντα στο μυαλό και στην ψυχή σου!

Σαν μαμά κι εγώ θα απευθυνθώ λίγο παραπάνω σε εσένα πολυάσχολη και κουρασμένη μανούλα, που κάποιες μέρες νιώθεις ότι δεν είσαι καλή μαμά, που φωνάζεις λίγο παραπάνω στα παιδιά σου, που ξεφεύγεις, και το βράδυ κλαις στο μαξιλάρι σου κυριευμένη από τις τύψεις. Θα σου δώσω κάποιες απλές συμβουλές τις οποίες αν τις εφαρμόσεις, θα σε βοηθήσουν να είσαι πιο ήρεμη στην καθημερινότητά σου και να είσαι η μαμά που θα ήθελες και εσύ να είχες σαν παιδί!

Μαμά και ήρεμη γίνεται; Και όμως γίνεται!

Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι οι λέξεις μαμά και ηρεμία δεν ταιριάζουν, ότι είναι εντελώς ξένες και αταίριαστες. Και δεν έχουν άδικο. Γιατί από τη στιγμή που γίνεσαι μαμά, αλλάζει όλη σου η ζωή και η καθημερινότητα. Τα μικρά πλασματάκια που έρχονται στη ζωή μας, από τη μέρα που γεννιούνται έχουν άποψη και ισχυρή προσωπικότητα, με αποτέλεσμα η καθημερινότητα μιας μαμάς μόνο ήρεμη να μην είναι. Η πραγματική καθημερινότητα – όχι αυτή που βλέπουμε από τις διάσημες μαμάδες που έχουν νταντάδες και αρκετή βοήθεια – είναι πολύ απαιτητική και δύσκολη! ΑΛΗΘΙΝΕΣ μαμάδες, είναι αυτές οι οποίες παλεύουν κάθε μέρα να φέρουν εις πέρας χιλιάδες ρόλους, δυστυχώς όχι πάντα με απόλυτη επιτυχία. Μία μαμά είναι γυναίκα, σύζυγος, νταντά, οικιακή βοηθός, μαγείρισσα, καθαρίστρια, γιατρός, διασκεδάστρια, δασκάλα, ψυχολόγος, διαιτητής, δικαστής, σοφέρ, μάναντζερ και εργαζόμενη γυναίκα!

Μέσα από αυτά τα σπουδαία βιβλία αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίαςHygge, Lykke, Lagom, Η τέχνη της δημιουργίας αναμνήσεωνσου εγγυώμαι ότι θα αποκτήσεις την πολυπόθητη εσωτερική ηρεμία που είχες χάσει και χρόνια αναζητούσες. Θα σε οδηγήσουν σε μονοπάτια χαλάρωσης και θα κάνουν τη ζωή σου πιο λειτουργική και με λιγότερο στρες.

Χαλάρωση στο σπίτι με κεριά και το ρόφημα της προτίμησής μας

Όσο περίεργο και αν ακούγεται απλά ανάβοντας στο σπίτι μερικά κεριά, αμέσως αλλάζει η ενέργεια του χώρου και βελτιώνεται η διάθεσή μας.

Αγαπημένο βιβλίο

Χαλάρωση με το αγαπημένο μας βιβλίο.

Τα βιβλία Hygge, Lykke, Lagom, Η τέχνη της δημιουργίας αναμνήσεων τα λάτρεψα και ήδη από την πρώτη στιγμή που τα διάβασα έγιναν μέρος της καθημερινότητάς μου. Με βοήθησαν να είμαι πιο ήρεμη, χαλαρή και ευγνώμων για την κάθε στιγμή. Ειλικρινά πιστεύω ότι από τη στιγμή που υιοθετήσουμε έστω και μερικές συνήθειές τους, μπορούμε και εμείς οι Έλληνες να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι, να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή, να ζούμε μια καλή και ισορροπημένη ζωή!

Ναι, μπορούν οι λέξεις μαμά και ηρεμία να συνυπάρξουν, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο.

Μουσική

Ενώ κάνεις τις δουλειές σου, αλλά ακόμα και όταν ξεκουράζεσαι, να επιλέγεις να ακούς τη μουσική της αρεσκείας σου. Να αποφεύγεις την τηλεόραση, τις ειδήσεις και ό,τι άλλο σου “μαυρίζει” τη μέρα.

Να μαγειρεύεις για να μοσχοβολάει το σπίτι υπέροχες μυρωδιές

Το Junk Food είναι πια ξεπερασμένο και τόσο κακό για την υγεία μας. Μαγείρευε και μόνη και μαζί με τα παιδιά. Η μυρωδιά του φρεσκομαγειρεμένου φαγητού προκαλεί ευφορία. Φτιάξε μαζί με τα παιδιά σπιτικό ψωμάκι, κουλουράκια, τυροπιτάκια και κάθε λογής καλούδια.

Μη χρησιμοποιείς πολύ τα social media

Το κινητό δεν το έχω πια δίπλα μου όταν κοιμάμαι. Βρίσκεται στο συρτάρι ή ιδανικά σε άλλο δωμάτιο και όταν ξυπνώ δεν είναι η πρώτη μου έννοια να ανοίξω τα social media. Παρ’ όλο που είναι εργαλείο της δουλειάς μου, έχω περιορίσει τη χρήση του και προσπαθώ να το χρησιμοποιώ όσο λιγότερο γίνεται. Αυτό συμβουλεύω και εσένα, ας είναι το κινητό μέρος της ζωής σου, ΟΧΙ όλη σου η ζωή.

Να κανονίζεις συχνά να βρίσκεσαι με τους φίλους σου για φαγητό, μόνη ή μαζί με τα παιδιά

Έστω μία φορά τη βδομάδα βγες για φαγητό, ποτό ή καφέ με τους φίλους σου, θα ξεφύγεις λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και θα γυρίσεις πίσω στα παιδιά ανανεωμένη.

Μη χρησιμοποιείς το αμάξι για όλες τις μετακινήσεις σου. Πήγαινε με ποδήλατο ή με τα πόδια.

Βάλε περισσότερη κίνηση στην καθημερινότητά σου. Πήγαινε από τις σκάλες, κάνε μια συνάντηση περπατώντας ταυτόχρονα και πάρκαρε όσο πιο μακριά μπορείς από τον προορισμό σου.

Βόλτα στη φύση χειμώνα, καλοκαίρι!

Πεζοπορία ή πικ-νικ. Η επαφή με τη φύση ηρεμεί!

Να είσαι φιλική, να γκρινιάζεις όσο λιγότερο μπορείς και να προσφέρεις τη βοήθειά σου με όποιον τρόπο μπορείς. Αυτό θα σε κάνει πιο ευτυχισμένη και ήρεμη, και επιπλέον θα αποτελέσεις καλό και υγιές παράδειγμα για τα παιδιά σου.

Αγόραζε εμπειρίες και αναμνήσεις, όχι αντικείμενα! Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν. Να εκτιμάς τις απλές απολαύσεις στη ζωή, και αυτό επιτυγχάνεται με πολύ λίγα χρήματα.

Τα άτομα με μεγαλύτερη θετική διάθεση έχουν καλύτερη νευρο-ενδοκρινική, φλεγμονώδη και καρδιαγγειακή λειτουργία. Επίσης παρουσιάζουν μικρότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν όταν εκτίθενται σε ιούς και αναρρώνουν πιο γρήγορα αν τελικά αρρωστήσουν.

Το να είσαι ήρεμη και ευτυχισμένη δεν είναι της μόδας. Είναι στάση ζωής, μέσα από την οποία γίνεσαι καλύτερη σε όλους τους τομείς της ζωής σου, σαν γυναίκα, σαν σύντροφος, σαν μαμά, σαν φίλη, σαν συνεργάτης και σε οποιονδήποτε ρόλο καλείσαι να φέρεις εις πέρας.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Διαβάστε όλες τις δικές μου σκέψεις εδώ.

Ακολούθησε το Working Moms και στο Instagram

Efi's Diary Βιβλία ενηλίκων Ευ ζην