Ευκαιρία να “ξαναγνωριστούμε” με τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ευκαιρία να “ξαναγνωριστούμε” με τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές, καταστάσεις βγαλμένες από ταινία, έχουμε πληροφορίες που διαχειριζόμαστε με δυσκολία καθώς δεν περιμέναμε ποτέ πως θα ζούσαμε σε απομόνωση από επιλογή επειδή είμαστε υπεύθυνοι πολίτες.

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, τη θετική μας σκέψη, τη λογική και να συνεχίσουμε να ζούμε με ηρεμία μέσα στο σπίτι.

Πολλοί από μας έχουμε την ευκαιρία να εργαστούμε από το σπίτι μας. Αυτό σημαίνει πως σηκωνόμαστε κανονικά στην ώρα μας το πρωί, παίρνουμε το πρωινό μας ντυνόμαστε και ξεκινάμε να εργαζόμαστε με τη βοήθεια του internet. Και εδώ συνειδητοποιούμε ένα από τα μεγάλα οφέλη της τεχνολογίας καθώς σε κάποιους τομείς της οικονομίας τα πράγματα θα λειτουργούν αφού το ίντερνετ μας διευκολύνει με FaceTime meeting, με τα e-mail όπου μπορούμε να στέλνουμε reports με ταχύτητα και ευκολία…Προσπαθούμε να κρατήσουμε ένα ρυθμό μέσα στη μέρα, ένα ρυθμό σα να βρισκόμαστε στο γραφείο μας.

Δεν κινούμαστε μέσα στο σπίτι με πυτζάμες σα να είμαστε ασθενείς.

Είναι διαφορετικό μια Κυριακή να μείνεις σπίτι σου όλη μέρα με τις πυτζάμες και είναι τελείως διαφορετικό να μείνεις δύο βδομάδες όντας απόλυτα υγιής με ρόμπα και πυτζάμες. Μένουμε σπίτι και φροντίζουμε τον εαυτό μας, όπως κάναμε και όταν βγαίναμε έξω…
Στον ελεύθερο χρόνο μας έχουμε επίσης μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να βρεθούμε πολύ κοντά με την οικογένειά μας, τους πιο δικούς μας ανθρώπους, να γελάσουμε, να μιλήσουμε, να δούμε μία ταινία, να παίξουμε χαρτιά, ένα επιτραπέζιο, ακόμα και να γυμναστούμε παρέα. Καθόμαστε όλοι μαζί το βράδυ ανάβουμε ένα κεράκι και προσπαθούμε να συναισθανθούμε ο ένας τον άλλο.

Σε κάποιες περιπτώσεις και να γνωριστούμε … ίσως να ξαναγνωριστούμε αφού πολλές φορές η ταχύτητα της καθημερινότητας μας αποξενώνει. Ίσως να γνωρίσουμε καλύτερα και τους ίδιους μας τους εαυτούς. Να κάνουμε ένα flashback της ζωής μας, να θυμηθούμε τα όνειρα μας, να φτιάξουμε νέα και να μοιραστούμε την ιστορία της ζωής μας με τα παιδιά μας. Όλα τα παιδιά τρελαίνονται να ακούνε ιστορίες από τη ζωή των γονιών τους και αυτές οι ιστορίες είναι και η μεγάλη τους προίκα. Δεν υπάρχει λόγος να χαθούμε από τους φίλους και τις παρέες μας μπορούμε να κάνουμε βίντεο κλήσεις και να επικοινωνούμε μαζί τους κανονικά, χωρίς να βρισκόμαστε φυσικά δίπλα τους αλλά να έχουμε ανάμεσα μας την οθόνη του κινητού μας. Σήμερα το πρωί ήπια καφεδάκι με μια φίλη με viber, φορούσαμε κανονικά τα ρούχα μας σαν να πηγαίναμε έξω για καφέ και είπαμε τα νέα μας, ευτυχώς υπάρχει τρόπος. Φαντασία χρειάζεται και θέληση.Προσαρμοζόμαστε σε αυτή την κατάσταση για να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

Όσοι έχουμε παιδιά που πηγαίνουν σχολείο καλό είναι να συνεχίσουν το πρόγραμμα ύπνου και διαβάσματος που είχαν κανονικά. Κάποια σχολεία μέσω e-mail θα στέλνουν τα μαθήματα και είναι σημαντικό να δείξουμε στα παιδιά μας πώς να εργάζονται πλέον από το σπίτι, να μάθουν να κάνουν το μάθημα μέσα από τον υπολογιστή, να ετοιμάζουν μία εργασία και να την στέλνουν. Θα χρειαστεί υπομονή και χρόνο από εμάς τους γονείς στις περιπτώσεις που τα παιδιά είναι μικρά και είναι η πρώτη φορά που θα κληθούν να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο. Θα χρειαστεί μια περίοδος προσαρμογής σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας να επικοινωνούν με φίλους και συμμαθητές με τη βοήθεια βίντεο κλήσεων έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η κοινωνικότητα τους. Επίσης χαλαρώνουμε λίγο τα όρια που αφορούσαν τη χρήση κινητού και τάμπλετ, πάντα όμως με κανόνες για να μην πάμε στο άκρο που η μόνη τους ενασχόληση θα είναι το τάμπλετ και το κινητό.
Αν καταλάβουμε ότι για να τελειώσει όλη αυτή η δοκιμασία με τον πιο ήπιο τρόπο χρειάζεται να αλλάξει η καθημερινότητά μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν το αποδεχτούμε αυτό και προσαρμοστούμε χωρίς γκρίνια και μιζέρια στην νέα καθημερινότητα μας όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Διατηρούμε ηθικό ακμαιότατο και σαν καλοί καπετάνιοι που βρίσκονται στη μέση μεγάλης καταιγίδας και είναι ανοιχτά στο πέλαγος ρυθμίζουμε τα πανιά μας για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας. Δεν καθόμαστε μέσα στο πλοίο να γκρινιάζουμε και να λέμε τι μεγάλο κακό μας βρήκε αλλά ψάχνουμε τρόπους να τα καταφέρουμε να επιβιώσουμε από αυτή την καταιγίδα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό να συνεχίσουμε, να επιβιώσουμε …

Προσαρμογή, αποδοχή, πειθαρχία, αισιοδοξία και ηρεμία ας μας διακατέχουν όλη αυτή την περίοδο.

Sophia Linari
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Sofia Linari, happiness therapist
Από το blog της Κας Λίναρη: www.happinesstherapy.gr

Ψυχολογία