To κλασικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τι θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Κάντε μία λίστα, προμηθευτείτε τα υλικά σας για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.

Κάθε βδομάδα θα ετοιμάζουμε ένα πλήρες ισορροπημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχει επιμεληθεί η pasta blogger Βικτώρια Γιανναρά. Οι συνταγές έχουν συλλεχθεί από ποικίλα sites αλλά και από το www.ilispasta.gr στο οποίο η Βικτώρια είναι Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά.

ΜΕΝΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 2/12 ΕΩΣ 8/12

ΔΕΥΤΕΡΑ

Σουτζουκάκια από φάβα

Υλικά

Για τα σουτζουκάκια

  • 500 γρ. φάβα βρασμένη και καλά στραγγισμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, σε σκόνη
  • 80-100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 κουτάκι ανθρακούχο νερό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλεύρι για το πασπάλισμα
  • ½ φλιτζάνι σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  1. 400 γρ. ντοματάκια με το χυμό τους (κονσέρβα) πολτοποιημένα στο μούλτι, ή 4 μεγάλες ντομάτες ώριμες, τριμμένες στο τρίφτη
  2. ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  3. 1 σκελίδα σκόρδο
  4. 4-5 κόκκους μπαχάρι
  5. 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  6. αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Πολτοποιείτε τη φάβα με το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα βάζετε σε ένα σκεύος. Προσθέτετε τη ρίγανη, την κέτσαπ, το κοσκινισμένο αλεύρι και αλατοπιπερώνετε. Θα πρέπει να καταλήξετε σε ένα μίγμα σφιχτό και μαλακό που να πλάθετε χωρίς να σπάει.
Βρέχετε τα χέρια σας στο ανθρακούχο νερό και πλάθετε το μίγμα σε σουτζουκάκια. Τα περνάτε από το αλεύρι για να τηγανιστούν πιο εύκολα.

Σε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το σπορέλαιο και τηγανίζετε τα φαβοσουτζουκάκια. Τα αφήνετε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο για 1 λεπτό. Ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και 1 ποτήρι νερό. Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει μια βράση και μετά χαμηλώνετε τη φωτιά.

Στη συνέχεια ρίχνετε τα φαβοσουτζουκάκια προσεκτικά και αφήνετε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

πηγή

ΤΡΙΤΗ

Κριθαρότο ελληνικό με λαχανικά και ελαιόλαδο

Υλικά

  • 2 φλ. κριθαράκι ΗΛΙΣ
  • 1 μελιτζάνα μεγάλη, ψιλοκομμένη
  • 1 κολοκυθάκι μέτριο, σε κύβους
  • 1 πιπεριά πράσινη μεγάλη, ψιλοκομμένη
  • 10 ντοματίνια, κομμένα στα δύο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. τυρί κρέμα
  • 1 φλ. κρασί κόκκινο
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο
  • Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Σε κατσαρόλα σοτάρoυμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσει.
  2. Ρίχνουμε τη μελιτζάνα, την πιπεριά, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και στο τέλος τα ντοματίνια.
  3. Αλατοπιπερώνουμε.
  4. Ανακατεύουμε και μόλις πάρουν μια βράση, σε 1-2 λεπτά περίπου, τα σβήνουμε με το μισό κρασί και το αφήνουμε λίγο για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Προσθέτουμε το κριθαράκι και σιγά-σιγά, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, ρίχνουμε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό και επαναλαμβάνουμε εναλλάξ με το υπόλοιπο κρασί μέχρι να «ανοίξει» το κριθαράκι και να απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά του.

Περισσότερα..

ΤΕΤΑΡΤΗ

Κοτόπουλο με αρακά στην κατσαρόλα

Υλικά

  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κοτόπουλο μπούτι με κόκαλο
  • 150 γρ. καρότο, κομμένο σε μικρά καρέ
  • 200 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
  • 30 γρ. σκόρδο, σε λεπτές φέτες
  • 50 γρ. πελτές ντομάτας
  • 200 γρ. κόκκινο κρασί
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 300 γρ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 400 γρ. αρακάς
  • 1 γρ. αστεροειδής γλυκάνισος
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κοτόπουλο, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
  2. Αποσύρουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα, αντικαθιστούμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το καρότο και το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο και όταν μυρίσει προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγη ώρα και σβήνουμε με το κρασί.
  4. Όταν εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε την ντομάτα, την κανέλα, τον αστεροειδή γλυκάνισο και νερό.
  5. Επαναφέρουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό. Χαμηλώνουμε, σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει σχεδόν το κοτόπουλο, για 30 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τον αρακά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει η σάλτσα.

πηγή

ΠΕΜΠΤΗ

Γλυκοπατάτες και κολοκύθα σαγανάκι με σπανάκι, φέτα και αβγό ποσέ

Υλικά

  • 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές λοξές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 3 γλυκοπατάτες καθαρισμένες, σε μικρούς κύβους
  • 400 γρ. κολοκύθα, σε μικρούς κύβους
  • 150 γρ. φύλλα σπανάκι, χοντροκομμένα
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 6 αβγά ποσέ
  • 150 γρ. φέτα σε τρίμματα
  • 1-2 πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρετε για λίγα λεπτά να μαραθούν.
  2. Ρίχνετε τις γλυκοπατάτες, την κολοκύθα, αλάτι, πιπέρι, σοτάρετε να πάρουν χρώμα και στη συνέχεια κλείνετε το καπάκι, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να μαγειρευτούν για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προσθέτετε το σπανάκι, ανακατεύετε να μαραθεί για 3-4 λεπτά και κατεβάζετε από τη φωτιά.
  4. Τοποθετείτε τα αβγά από πάνω προσεκτικά, πασπαλίζετε με τη φέτα, τον μαϊντανό, τις πιπερίτσες και σερβίρετε μέσα στο τηγάνι.

πηγή

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Τσιπούρα πλακί στον φούρνο με λαχανικά

Υλικά

  • 2 ντομάτες
  • 2 πατάτες, μέτριες
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 φινόκιο
  • 2 λεμόνι
  • 3 τσιπούρες, καθαρισμένες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 7 κλ. θυμάρι, κομμένο
  • 170 γρ. ελαιόλαδο
  • 3 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • 100 γρ. κρασί λευκό
  • 1 κ.σ. κρίταμο, για σερβίρισμα
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, για σερβίρισμα
  • 7 κλ. δεντρολίβανο

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  2. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες.
  3. Κόβουμε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και το φινόκιο σε ροδέλες.
  4. Κόβουμε και τα λεμόνια σε ροδέλες.
  5. Βάζουμε σε ένα μπολ τις κομμένες πατάτες, το κρεμμύδι και το φινόκιο και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι και ανακατεύουμε.
  6. Με όλο αυτό το μείγμα στρώνουμε τον πάτο ενός ταψιού 30×40 εκ.
  7. Από πάνω βάζουμε 3 φέτες λεμόνι και 3 φέτες ντομάτας.
  8. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στα ψάρια.
  9. Γεμίζουμε την κοιλιά τους με φέτες από λεμόνι και φρέσκο δενδρολίβανο κομμένο.
  10. Πάνω από τη στρώση με τα λαχανικά βάζουμε τα ψάρια και από πάνω τους τοποθετούμε τις ντομάτες.
  11. Ρίχνουμε το κρασί, το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά.
  12. Ψήνουμε στον φούρνο 180ο C για 50-60 λεπτά.
  13. Μόλις είναι έτοιμο, σερβίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και κρίταμο.

πηγή

ΣΑΒΒΑΤΟ

Μπρόκολο ογκρατέν

Υλικά

  • 1 μεσαίο μπρόκολο σε μπουκετάκια
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 4 αυγά
  • 300 γρ. γάλα 1.5 %
  • 300 γρ. τσένταρ τριμμένο χαμηλό σε λιπαρά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 100 γρ. ψωμί του τοστ, τριμμένο

Εκτέλεση

  1. Σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου και τη ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης.
  2. Βράζουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  3. Σουρώνουμε και ξεπλένουμε σε κρύο τρεχούμενο νερό.
  4. Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα λαχανικά. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  6. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 20×30 εκ.
  7. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός τα αυγά, το γάλα και τα 200 γρ. τσένταρ.
  8. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα λαχανικά, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. Απλώνουμε το μείγμα στο πυρίμαχο σκεύος.
  9. Σ’ ένα μπολ αναμειγνύουμε το τριμμένο ψωμί με το υπόλοιπο τσένταρ και πασπαλίζουμε στο πυρίμαχο σκεύος.
  10. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει το ψωμί.
  11. Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.

πηγή

ΚΥΡΙΑΚΗ

Πεντανόστιμο ρολό με πλούσια σάλτσα

Υλικά

  • 2 κιλά ανάμεικτος χοιρινός και μοσχαρίσιος κιμάς
  • 3 κρεμμύδια τριμμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 ντομάτες ώριμες και σφιχτές τριμμένες
  • 200 γραμμ. ασπρομανίταρα πολύ ψιλοκομμένα
  • 1½ φλ. τσαγιού φρυγανιά
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γλ. μπαχάρι σκόνη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 6 πατάτες (προαιρετικά)

Για τη σάλτσα

  • 2 λίτρα ζωμός κρέατος σπιτικός ή εμπορίου
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

Για το δέσιμο της σάλτσας

  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. γεμάτες αλεύρι επιπλέον για το δέσιμο

Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη τοποθετούμε όλα τα υλικά για το ρολό και τα ζυμώνουμε πολύ καλά για αρκετή ώρα, μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα. Το αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο στο ψυγείο, να ενωθούν οι γεύσεις.
Πλάθουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο ρολό και το τοποθετούμε σε μακρόστενο ταψί βαθύ. Αν θέλουμε κόβουμε πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε στο ταψί. Σε μια κατσαρόλα ή μπολ ανακατεύουμε το ζωμό, τον πελτέ και το ελαιόλαδο.
Περιχύνουμε το ρολό. Ψήνουμε στους 180°C σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 1 ώρα και 30΄. Αν αρχίσει να αρπάζει γρήγορα το ρολό από πάνω, το καλύπτουμε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.
Αφού ψηθεί το ρολό στραγγίζουμε τα υγρά του ταψιού σε κανάτα. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και σοτάρουμε το αλεύρι για 3΄-4΄, να σκουρύνει ελαφρά, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα. Λίγο λίγο προσθέτουμε τη σάλτσα από το ρολό και ανακατεύοντας αφήνουμε να δέσει για λίγα λεπτά και να πυκνώσει. Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται αλατοπίπερο.
Κόβουμε το ρολό σε χοντρές φέτες σε πιατέλα. Αραδιάζουμε δίπλα τις πατάτες και περιχύνουμε με την πλούσια σάλτσα.

πηγή

Το γλυκό της εβδομάδας

Αμερικάνικο cheesecake

Υλικά

Για τη βάση

  • 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για την κρέμα

  • 1250 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 2 κρόκους, από μεσαία αβγά
  • 6 αβγά, μεσαία
  • 1 πρέζα αλάτι
  • βούτυρο, για τη φόρμα

Για το σερβίρισμα

  • γλυκό του κουταλιού βύσσινο
  • φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση

Για τη βάση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
  2. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τα μπισκότα, το βούτυρο και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Βάζουμε λαδόκολλα σε μια φόρμα 26 εκ. με αποσπώμενη βάση και απλώνουμε το μείγμα με τα μπισκότα.
  4. Πιέζουμε για να γίνει λείο και να καλυφθεί όλη η βάση της φόρμας. Δεν κάνουμε γείσο.
  5. Ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Για την κρέμα

  1. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 230ο C στον αέρα.
  2. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά για να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη και αφρατέψει το μείγμα.
  3. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τους κρόκους, τα αβγά και το αλάτι.
  4. Βουτυρώνουμε περιμετρικά τη φόρμα και βάζουμε σιγά σιγά το μείγμα με το τυρί κρέμα πάνω από τη βάση μας. Προσοχή για να μην σπάσει η βάση.
  5. Βάζουμε στον φούρνο ένα σκεύος με νερό, βάζουμε τη φόρμα με το μείγμα και ψήνουμε για 10 λεπτά.
  6. Στη συνέχεια, χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο κατεβάζουμε στους 100ο C και ψήνουμε για 1 ½ ώρα.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε με το γλυκό του κουταλιού και φύλλα δυόσμου.

πηγή


της pasta blogger Βικτώριας Γιανναρά
Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.