Στο 1142 δεν απευθύνεσαι μόνο για καταγγελίες αλλά και για να μάθεις πώς να κόψεις το κάπνισμα!

Στο 1142 δεν απευθύνεσαι μόνο για καταγγελίες αλλά και για να μάθεις πώς να κόψεις το κάπνισμα!

Διαβάζω όλο αυτό τον χαμό με το 1142 (γραμμή καταγγελιών για το κάπνισμα), τα χιουμοριστικά στάτους για τον καπνό, το viral βίντεο με την πατέντα του να καπνίζεις χωρίς να είσαι παράνομος, κοροϊδευτικά memes για τον αριθμό κτλ. Χάνουμε, όμως, την ουσία….

Κάθε χρόνο έχουμε περισσότερα από 7 χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα στη χώρα μας, 7 χιλιάδες!! Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, η χώρα μας έρχεται πρώτη (σε αναλογία) σε θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα. Σε όλη την Ευρώπη. Διάβασα όσα είπε ο ογκολόγος ο κύριος Μπουκοβίνα (ένας επιστήμονας που εκτιμώ και παρακολουθώ στενά) σε μια παρουσίαση πριν από λίγες ημέρες. 1 στους 9 καπνιστές, ανέφερε, θα αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα (και δεν θέλετε να ξέρετε ούτε πόσο δύσκολος καρκίνος είναι – ούτε τι πιθανότητες επιβίωσης έχει). Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται, έλεγε, σχεδόν αποκλειστικά(!) σε καπνιστές, τη στιγμή που το 80% (!) από αυτούς θα αναπτύξουν μια ασθένεια που έχει σχέση με το τσιγάρο (καρδιαγγειακά – αναπνευστικά προβλήματα).

Αυτά είναι τα δεδομένα. Καλύτερο όπλο, κατέληγε, για την αποφυγή της νόσου είναι η οριστική διακοπή του καπνίσματος. Προσοχή! ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ.

Ξεχνάμε πόσους κινδύνους κρύβει. Όπως ξεχνάμε και τις συνέπειες από το τριτογενές κάπνισμα που μεταφέρουμε στα σπίτια μας. Και καθόμαστε και συζητάμε αν πρέπει να γίνει καταγγελία επειδή ο άλλος γουστάρει να φυσά τον καπνό στη μούρη ή τα ρούχα μας. Αντί να συζητάμε ότι στο 1142 μπορείς να απευθυνθείς και για έναν ακόμα λόγο. Για να μάθεις πώς θα το κόψεις. Πολύ σημαντικό. Από τις 235 κλήσεις, μάλιστα, την πρώτη ημέρα του αριθμού οι 22 ήταν για να ζητήσουν βοήθεια για να το κόψουν. Φαίνεται μικρό, αλλά είναι σπουδαίο ποσοστό. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να συζητάμε στις μέρες μας. Και να προτρέπουμε καπνιστές γονείς, φίλους, συγγενείς κτλ να αναζητήσουν βοήθεια.

του δημοσιογράφου Ευθύμιου Σαββάκη

Σκέψεις