Γιατί θέλουμε τόσο πολύ ένα παιδί;

Γιατί θέλουμε τόσο πολύ ένα παιδί;

Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν τόσο πολύ ένα παιδί; Είναι οι κοινωνικοί λόγοι, είναι η επιθυμία του ανθρώπου να νικήσει το θάνατο, είναι ο φόβος για το επερχόμενο γήρας και τη μοναξιά; Είναι ο συμβιβασμός με τα κοινωνικά πρέπει; Για ποιο λόγο μερικοί άνθρωποι θέλουν τόσο πολύ ένα παιδί;

Στην Ελληνική κοινωνία, βλέπουμε ιδιαίτερα αυτή την έμφαση στην αναπαραγωγή και την πίεση των περισσότερων ανθρώπων για τη δημιουργία οικογένειας. Μπορούμε να δούμε λοιπόν το γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν αυτό το δρόμο, ως τον πιο εύκολο για την κοινωνική αποδοχή.

Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν τόσο πολύ ένα παιδί;

Διαπιστώνουμε πως παρά το γεγονός πως πολλοί θεωρούμε την απόκτηση του παιδιού μία πράξη η οποία θα μας βοηθήσει να νικήσουμε τον εγωισμό μας, στην ουσία, ακόμα και αυτή μπορεί να είναι μία αμιγώς εγωιστική πράξη. Γιατί ακόμα και μέσα από αυτή την ενέργεια, υπάρχει ο εσωτερικός φόβος του ανθρώπου για το θάνατο, η διαχρονική του επιθυμία να τον νικήσει. Και επειδή δεν μπορεί ο ίδιος να το πράξει αυτό, επιθυμεί την επιβίωση των γονιδίων του με τη μεταφορά τους σε έναν άλλο άνθρωπο.

Υπάρχει και ένας έντονος φόβος στους περισσότερους ανθρώπους πως πρέπει να αποκτήσουν έναν απόγονο ώστε να περάσουν πιο ανώδυνα το γήρας και να έχουν ένα στήριγμα όταν θα είναι ανήμποροι.

Είναι σίγουρο πως οι λόγοι που ωθούν έναν άνθρωπο να αποκτήσει παιδιά, είναι πολλοί και διάφοροι, δεν μπορούμε να βρούμε μόνο έναν.

Καταρχάς, η απόκτηση παιδιών προβάλλεται από το Κράτος ως ένας σημαντικός δρόμος ζωής γιατί συμβάλλει στη διαιώνιση του είδους και τη βελτίωση της οικονομίας και της ενίσχυσης της κοινωνίας με νέο αίμα και νέους ανθρώπους.

Βλέπουμε όμως, πως για τον κάθε άνθρωπο προσωπικά, η απόκτηση παιδιού είναι πια μία ατομική  απόφαση που δεν θεωρείται απαραίτητη και εκπλήρωση κάποιας δικής μας υποχρέωσης προς την κοινωνία.

Στην κοινωνία μας πια, βλέπουμε το γεγονός πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι συνειδητά δεν προχωρούν στην απόκτηση απογόνων και αυτό πλέον γίνεται περισσότερο σεβαστό ως δικαίωμα του εκάστοτε ανθρώπου.

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν ένα παιδί, αλλά πολλοί λίγοι έχουν αντιληφθεί το λόγο για τον οποίο θα άξιζε να αποκτήσουν. Ο μοναδικός λόγος που κάποιος θα έπρεπε να μπει σε αυτή τη διαδικασία, είναι επειδή επιθυμεί να μεταγγίσει αξίες και ιδανικά σε ένα παιδί ώστε να εξελιχθεί σε έναν αυτόνομο και υγιή ενήλικα.

Είναι σημαντικό λοιπόν, όχι οι περισσότεροι άνθρωποι να θέλουν ένα παιδί, αλλά να το θέλουν και για τους σωστούς λόγους.

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη, δημοσιογράφος – αθλήτρια πολεμικών τεχνών

Σκέψεις