Ένας διαφορετικός δάσκαλος έμπνευση για όλους μας!

Ένας διαφορετικός δάσκαλος έμπνευση για όλους μας!

To Γιώργο το γνώρισα μέσα από τα social media και από την πρώτη στιγμή με κέντρισε η προσέγγιση του στην ειδική αγωγή, ίσως γιατί και εγώ είμαι πολύ ευαισθητοποιημένη με τη διαφορετικότητα. Ο Γιώργος είναι Τεχνολόγος Τροφίμων και δάσκαλος σε ειδικό σχολείο, ένας δάσκαλος έμπνευση! Προσεγγίζει τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική από μία “διαφορετική οπτική” και με αφορμή το πρώτο βιβλίο συνταγών του “Απλά και διαφορετικά”, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πεδίο, μου παραχώρησε μια “διαφορετική” συνέντευξη…

Πώς πήρες την απόφαση να συνδυάσεις τις σπουδές σου στην τεχνολογία τροφίμων με την εκπαίδευση σε άτομα με ιδιαιτερότητες;

Αυτή η απόφαση ήρθε μέσα από την έντονη εσωτερική ανάγκη να ασχοληθώ την εκπαίδευση. Πάντα θεωρούσα πολύ ιδιαίτερο το επάγγελμα του εκπαιδευτικού ως ένα άνθρωπο σταθμό στη ζωή ενός μαθητή, ο οποίος έχει την δυνατότητα να αλλάξει και να επηρεάσει την εξέλιξη και πορεία της ζωής του. Στην αναζήτηση μου αυτή ανακάλυψα τη Δημόσια Ειδική Εκπαίδευση, άγνωστη ως τότε στους περισσότερους. Ερχόμενος σε επαφή με τους μαθητές ένιωσα μια ιδιαίτερη επικοινωνία και έντονη πρόκληση να ασχοληθώ ενεργά με αυτό το κομμάτι.

Τι σε ενέπνευσε να ασχοληθείς με τη μαγειρική;

Το μπακάλικο του παππού μου Γιώργου και τα μαγειρέματα της γιαγιάς και της θείας μου. Φυσικά όλο αυτό ολοκληρώθηκε με τις σπουδές μου στην επιστήμη των τροφίμων.

Πώς μπορεί η μαγειρική να βοηθήσει τα άτομα με ειδικές ικανότητες στην ανάπτυξη και εξέλιξή τους;

Για την ακρίβεια, Δημιουργούμε – Μαθαίνουμε – Εξελισσόμαστε!

Μέσω της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής αναπτύσσουμε τη δημιουργικότητα και φαντασία μας.  Μέσω της τεχνολογίας και επιστήμης των τροφίμων αναπτύσσουμε τις γνώσεις και δεξιότητες μας. Μέσω της συνεργασίας εξελισσόμαστε, ώστε να προχωρήσουμε με γερά εφόδια στη ζωή.

Η δουλειά αυτή σίγουρα θα σου έχει προσφέρει τεράστιες συγκινήσεις. Θες να μας διηγηθείς μια ιστορία με ένα μαθητή σου που δε θα ξεχάσεις ποτέ;

Η δημιουργία μιας τελείας εντυπωσιακής βασιλόπιτας στάθηκε ένα γεγονός που θυμάμαι και αναφέρω πάντα. Προσπαθώντας να κάνουμε κάτι εντυπωσιακό για των σύλλογο των καθηγητών καταφέραμε με τα τμήματα μαγειρικής καταφέραμε να φτιάξουμε μια πολύ ωραία και σε εμφάνιση βασιλόπιτα. Αλλά ένας μαθητής την ανακάλυψε εκεί οπού την είχαμε κρύψει και τσίμπησε ένα κομμάτι της.

Τελικά αυτό που έμεινε στην ιστορία είναι ότι δεν χρειάζεται όλα να είναι τέλεια…

Θα προτιμούσες να δούλευες σε ένα τυπικό σχολείο ή η ενασχόληση μου με την “διαφορετικότητα” είναι συνειδητή;

Είναι συνειδητή επιλογή, αν και μου αρέσει και η τυπική εκπαίδευση, άλλωστε τα απογεύματα εργάζομαι στην τυπική εκπαίδευση ενηλίκων. Γενικότερα το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι μαγικό, αρκεί να το αντιληφθείς σωστά.

Ποια είναι η αγαπημένη συνταγή των “παιδιών σου” στο ειδικό σχολείο;

Αυτές που έχουν να κάνουν με τις ζύμες και τα σχήματα, διότι τους βοηθάνε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας των χεριών τους.

Μπορείς να μας περιγράψεις τι ακριβώς κάνεις με τους μαθητές σου σε ένα καθημερινό σας μάθημα;

Απλοποιούμε μια συνταγή σε βήματα και συνήθως κάνω αναπαράσταση της συνταγής με σκίτσα ώστε να είναι πιο κατανοητή. Χρησιμοποιούμε απλό εξοπλισμό και συνήθως όχι ζυγαριά. Τηρώντας όλους του κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και φορώντας μπλε γάντια (όταν έχουμε – μη ξεχνάτε είμαστε δημόσιο σχολείο) μαγειρεύουμε όλοι μαζί. Στο τέλος τρώμε όλοι μαζί σαν οικογένεια.

Πώς βλέπεις το μέλλον της Ειδικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα;  

Θέλω να είμαι αισιόδοξος. Θα απαντήσω ως Γιώργος. Οραματίζομαι ένα εκπαιδευτικό σύστημα συνεχούς βελτίωσης που θα προάγει τη δημιουργικότητα και όχι την ομοιομορφία, θα σέβεται τη διαφορετικότητα σε όλες της τις μορφές, θα παραγκωνίζει την γραφειοκρατία και μια κοινωνία με σωστά πρότυπα για τους μαθητές μας.

Γιατί κάποιος να προτιμήσει να αγοράσει το βιβλίο σου και όχι ένα οποιοδήποτε άλλο βιβλίο μαγειρικής;

Δεν το θεωρώ «Απλά» ένα βιβλίο μαγειρικής. Είναι «Διαφορετικά» μια προσέγγιση  που αντικατοπτρίζει μια διαφορετική πλευρά, αυτή της σχολικής πραγματικότητας, της μαγείας της απλότητας, της διαφορετικότητας, της έλλειψης τελειομανίας και ανταγωνισμού, της συμπερίληψης, της επικοινωνίας, της ομαδικότητας, της οικογενειακής συνάθροισης και των σωστών πρότυπων στα παιδιά μας. Δηλαδή όλα όσα δεν προβάλλονται αυτά τα τελευταία  χρόνια μέσω της έξαρσης της μαγειρικής.

Απλά και Διαφορετικά  – δοκιμάστε το!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΘΗΝΑ

Η παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα  θα γίνει την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στο café Μύρτιλλο Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό – πρώην ΚΑΠΑΨ

Τριφυλίας & Λάμψα, Αμπελόκηποι, Αθήνα

(10 λεπτά από το σταθμό του μετρό «Πανόρμου»)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Στέλιος Παρλίαρος, Pastry chef
  • Χαρά Παλαιολόγου, Διευθυντήρια του ΕΕΕΕΚ Ν. Ηρακλείου
  • Άδα Σταματάτου, Μητέρα του Γιάννη (www.yiannislifestories.gr)
  • Ιάκωβος Απέργης, Σεφ στο Τζάνειο Νοσοκομείο
  • Παναγιώτης Κοντόγιαννης – Αθλητής Καλαθοσφαίρισης Ατόμων με αναπηρία
  • Ο συγγραφέας Γιώργος Ευγενειάδης, Τεχνολόγος τροφίμων – Εκπαιδευτικός

Τα γλυκά της εκδήλωσης είναι μια προσφορά του Στέλιου Παρλιάρου.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα από το Γιώργο Στάθη, πρόεδρο του σωματείου Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Café Μύρτιλλο • Τ: 2110123176 • www.myrtillocafe.gr

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, το Toms Flagship Thessaloniki Store (TOMS) και οι Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ – PEDIO Publishing σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Ευγενειάδη (George Evge) με τίτλο:
Απλά και διαφορετικά
Συνταγές αρτοζαχαροπλαστικής σε διαφορετική διάσταση

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου
ώρα 12:00
στο Café του Toms Flagship Store
(Τσιμισκή 22, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 234222)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Λιάνα Αμύντα, Κοινωνική Λειτουργός στην Εκπαίδευση
  • Κώστας Φειδάντσης, Διατροφολόγος, Blogger (dr. Benefits)
  • Χρήστος Γεωργοκωστόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτορας Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, Εργοθεραπευτής, Εκπαιδευτικός Νοηματικής Γλώσσας
  • Τάκης Πετρόπουλος, Εκπαιδευτής Σκύλων Βοηθών για παιδιά
    με αυτισμό (Friends for life)
  • Ο συγγραφέας Γιώργος Ευγενειάδης, Τεχνολόγος Τροφίμων, Εκπαιδευτικός, Εκπαιδευτής Ενηλίκων.
    Θα υπάρχει διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα από τον
    Σπύρο Κουζέλη, Διερμηνέα Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.

Μετά την παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί Workshop για την παρασκευή Special Sticks με ζάχαρη και κανέλα, από μικρούς αλλά και μεγάλους.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην Έφη Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Διαβάστε περισσότερες συνεντεύξεις εδώ

Ακολούθησε το Working Moms και στο Instagram

Συνεντεύξεις