«Βόλιος Εμβόλιος ένα αληθινό παραμύθι για τα εμβόλια»

«Βόλιος Εμβόλιος ένα αληθινό παραμύθι για τα εμβόλια»

Με αφορμή το νέο βιβλίο «Βόλιος Εμβόλιος ένα αληθινό παραμύθι για τα εμβόλια» το οποίο υπογράφει ο γνωστός παιδίατρος Δρ Σπύρος Μαζάνης και η δημοσιογράφος υγείας Φλώρα Κασσαβέτη και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σοκόλη, ο Κος Μαζάνης μας παραχώρησε συνέντευξη και συζητάμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα εμβόλια. Την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί η εικαστικός Μαρία Κουτρουμπά, απόφοιτη της Σχολής Βακαλό.

5+2 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Σίγουρα ξέρεις ότι τα εμβόλια είναι ο βασικότερος σύμμαχος της υγείας του παιδιού σου. Και ότι ως γονιός πρέπει να φροντίζεις  για το έγκαιρο εμβολιασμό του. Μερικές φορές όμως μπορεί να καθυστερήσεις για πολλούς και διαφορετικούς λόγους τον εμβολιασμό του παιδιού σου. Επειδή το μικρούλι σου αρρώστησε. Ή θεωρείς ότι δεν πειράζει αν καθυστερήσεις την  επαναληπτική δόση. Ή  επειδή έμεινες… χωρίς δουλειά. Πόσο επικίνδυνο, όμως, μπορεί να αποδειχθεί αυτό για την υγεία του παιδιού σου; Ο Dr Σπύρου Μαζάνη, Διδάκτωρ Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Ρώμης, Παιδίατρος, Μαιευτηρίου Ιασώ,είναι ο ειδικός που επιλέξαμε για να ρωτήσουμε όλες τις ερωτήσεις «παγίδες» για τα εμβόλια. Τον επιλέξαμε μεταξύ άλλων επειδή είναι ο παιδίατρος που επισκέπτεται αυτή τη στιγμή τα σχολεία της χώρας για να χτίσει την συνείδηση των παιδιών σχετικά με τα εμβόλια με αφορμή το παραμύθι του «Βόλιος Εμβόλιος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σοκόλη.

Κύριε Μαζάνη πειράζει αν καθυστερήσουμε να κάνουμε στο παιδί ένα εμβόλιο πέραν της προγραμματισμένης ηλικίας που θα έπρεπε να γίνει το εμβόλιο;

Επειδή το ανεμβολίαστο παιδί δεν έχει αναπτύξει ανοσία απέναντι στο συγκεκριμένο μικρόβιο από το οποίο ο εμβολιασμός το προστατεύει, μπορεί ανά πάσα στιγμή να το κολλήσει και να νοσήσει κινδυνεύοντας όχι μόνο από τη νόσο που προκαλεί το μικρόβιο αλλά και από τις επιπλοκές της σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ βαριές. Όσο, μάλιστα, πιο μικρό είναι σε ηλικία το παιδί -ιδιαίτερα κάτω των δύο χρόνων- τόσο περισσότερο κινδυνεύει. Κι αυτό επειδή δεν έχει ωριμάσει το ανοσοποιητικό του. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι τα περισσότερα εμβόλια γίνονται μέχρι τα τρία πρώτα χρόνια.

Πειράζει αν καθυστερήσει να γίνει στο παιδί η επαναληπτική δόση ενός εμβολίου;

Πειράζει γιατί μπορεί να ακυρωθεί ή να μειωθεί η προστασία του παιδιού απέναντι στο μικρόβιο και την  ασθένεια που αυτό προκαλεί.  Αν για παράδειγμα το παιδί έχει κάνει το εμβόλιο της  ανεμοβλογιάς αλλά υπολείπονται δόσεις μπορεί στο ενδιάμεσο διάστημα να κολλήσει και να νοσήσει. Είναι πιθανό δηλαδή να συμβεί αυτό αν και το πιθανότερο είναι ότι θα περάσει την ασθένεια πιο ελαφριά. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός δόσεων και χρονοδιάγραμμα για κάθε εμβόλιο που αποσκοπεί στο ν’ αποκτήσει το παιδί ανοσία αν είναι εφικτό μέχρι το 100%.

Πότε μπορεί να είναι άκυρος ένας εμβολιασμός; Δηλαδή να μην παρέχει προστασία ενώ το παιδί έκανε το εμβόλιο.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το εμβόλιο είναι ληγμένο ή  δεν έχει διατηρηθεί σωστά το εμβόλιο ή έχει καθυστερήσει η επαναληπτική δόση. Από τη στιγμή που θα πάρουν οι γονείς από το φαρμακείο το εμβόλιο θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες συντήρησης  γιατί σε άλλη περίπτωση μπορεί να μειωθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.  Αν πρέπει να μπει το εμβόλιο στο ψυγείο δεν θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση. Επίσης αν είναι καλοκαίρι και η απόσταση από τον παιδίατρο είναι μεγάλη θα πρέπει το εμβόλιο να μεταφερθεί με παγοκύστη. Τέλος αν γίνει διακοπή ρεύματος και το ψυγείο μείνει εκτός ρεύματος το εμβόλιο αχρηστεύεται.

Πόσο χρονικό διάστημα μετά από μια ίωση του παιδιού μπορεί να κάνει το προγραμματισμένο εμβόλιο;

Όταν δεν θα έχει πια συμπτώματα ασθένειας με βασικότερο όλων τον πυρετό. Επίσης θα πρέπει να  έχει τελειώσει με τη θεραπεία του π.χ. λήψη αντιβίωσης – αν έχει χρειαστεί να πάρει-. Λίγες μέρες μετά μπορεί να γίνει ο εμβολιασμός του. Δεν χρειάζεται δηλαδή  οι γονείς να περιμένουν π.χ. ένα μήνα μετά από μια ίωση για να εμβολιάσουν το παιδί τους. Ο παιδίατρος εξάλλου θα εξετάσει εξονυχιστικά το παιδί πριν προχωρήσει στον εμβολιασμό του κρίνοντας αν πρέπει να εμβολιαστεί ή όχι.

Αν γονείς και παιδί είναι ανασφάλιστοι πως μπορεί να γίνει ο εμβολιασμός;

Μερικοί γονείς νομίζουν ότι επειδή μένουν χωρίς δουλειά και είναι ανασφάλιστοι ότι δεν μπορούν να κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους. Τα εμβόλια καλύπτονται 100% από τα ταμεία στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού. Αν κάποιος είναι ανασφάλιστος θα πρέπει να ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ή τις κατά τόπους Νομαρχίες  για τις μονάδες που πραγματοποιούν δωρεάν εμβολιασμούς. Είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση να μην αμελήσει τους εμβολιασμούς καθώς πραγματικά θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού κι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να ξεχνά ποτέ.

Μερικά παιδιά -ιδιαίτερα τα πιο  μικρής  ηλικίας- έχουν έντονη αντίδραση κατά τον εμβολιασμό τους. Πως μπορεί ένας γονιός να μειώσει τον φόβο του παιδιού του για τα εμβόλια;

Το σημαντικό είναι να ξεκινήσει από νωρίς να μιλάει για τα εμβόλια και τη χρησιμότητά τους με απλά και κατανοητά για το παιδί λόγια. Να του εξηγήσει τι είναι, πως λειτουργούν, για πιο λόγο γίνονται και γιατί πρέπει να επαναλαμβάνονται. Φυσικά σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και ο παιδίατρος. Να εξηγήσει κι αυτός με τις γνώσεις του τι είναι τα εμβόλια και πώς προστατεύουν. Και να συμβουλέψει το παιδί τι να κάνει για να πονέσει λιγότερο το τσίμπημα.  Για παράδειγμα να σκεφτεί εκείνη την ώρα κάτι ευχάριστο. Σίγουρα βοηθάει να μην είναι αγχωμένος κι ο ίδιος ο γονιός την ώρα του εμβολιασμού. Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι τα παιδιά τους είναι πολύ μικρά για να καταλάβουν τι είναι τα εμβόλια. Από την εμπειρία μας βλέπουμε ότι μπορούμε να καταλάβουν από πολύ μικρά. Αυτό το διαπίστωσα από την αντίδραση των παιδιών στο παραμύθι «Βόλιος Εμβόλιος ένα αληθινό παραμύθι για τα εμβόλια» που εξηγεί με απλό τρόπο πως φτιάχνονται και πως λειτουργούν τα εμβόλια.  Στα σχολεία που επισκεφτήκαμε με αφορμή το παραμύθι αλλά και την ενημέρωση για τα εμβόλια διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείου τελικά δεν φοβούνται και τόσο τα εμβόλια όταν τους εξηγήσεις ακριβώς τι είναι και πως λειτουργούν. Το διαπιστώσαμε αυτό ακόμα και σε μικρότερης ηλικίας παιδιά σε παιδικούς σταθμούς που επισκεφτήκαμε. Τα παιδιά καταλαβαίνουν  περισσότερα από όσα νομίζουμε αρκεί να του μιλήσεις στη γλώσσα τους. Και το παραμύθι φυσικά είναι ο καλύτερος για αυτά τρόπος.

Το παραμύθι «Βόλιος Εμβόλιος» επομένως ταξιδεύει αυτή τη στιγμή στις τάξεις των σχολείων της χώρας;

Ναι και μάλιστα υπό την αιγίδα των Γιατρών Του Κόσμου. Αξίζει επίσης να τονίσω ότι όλα τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών – τα δικά μου, της δημοσιογράφου Φλώρας Κασσαβέτη και της εικονογράφου Μαρίας Κουτρουμπά, έχουν δοθεί στα Αττικό Νοσοκομείο στην Γ’ Παιδιατρική Κλινική για τα παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα.

«Μα δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να κάνω τόσα πολλά εμβόλια κάθε τρεις και λίγο; Ένα δεν φτάνει; Και πώς είσαι σίγουρη ότι το εμβόλιο με προστατεύει;» Οι παραπάνω λογικές απορίες του μικρού Άρη, ο οποίος θα μπορούσε να είναι το οποιοδήποτε παιδί, αλλά και ο φόβος που φωλιάζει στην ψυχή του κάθε φορά που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βελόνα, έγιναν η αφορμή για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου και ιδιαίτερα χρήσιμου παιδικού βιβλίου.

Είστε έτοιμοι να μάθετε όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια για τον Βόλιο Εμβόλιο;

Ένας «μικρός» τεράστιος σύμμαχος της υγείας μας

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ο Βόλιος Εμβόλιος που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σοκόλη είναι το πρώτο παραμύθι, το οποίο μιλά για τη σημαντικότητα των εμβολίων, προσπαθώντας παράλληλα να καταπολεμήσει τις φοβίες των παιδιών αλλά και να καλλιεργήσει τόσο σε αυτά όσο και στους γονείς τη νοοτροπία ότι η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός τους σε θέματα υγείας.

Το υπογράφει ο γνωστός παιδίατρος Δρ Σπύρος Μαζάνης και η δημοσιογράφος υγείας Φλώρα Κασσαβέτη. Την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί η εικαστικός Μαρία Κουτρουμπά, απόφοιτη της Σχολής Βακαλό.

Το παραμύθι είναι γραμμένο με φαντασία, σε απλό λόγο, φιλικό για τα παιδιά, ενώ κλείνει με ένα πλούσιο Παράρτημα (με δραστηριότητες για τα παιδιά, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, ιστορία των εμβολίων, βιβλιογραφία) από τη Δρ Νάντια Κουρμούση, υπεύθυνη Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ανατολική Αττική.

Η ιστορία του Βόλιου Εμβόλιου, αυτού του μικροσκοπικού πλάσματος που κατοικεί σ’ έναν μικρό σωλήνα γεμάτο κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο ή ροζ υγρό έρχεται ίσως την πιο κατάλληλη στιγμή. Φτάνει μόνο να αναλογιστεί κανείς πως σήμερα υπάρχουν 350.000 ανεμβολίαστα παιδιά για ιλαρά στην Ελλάδα, και, σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, το αντιεμβολιαστικό κίνημα που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια θα αποτελέσει την αιτία για την επανεμφάνιση παλιών λοιμώξεων, λόγω άρνησης των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Βόλιος Εμβόλιος
Ένα αληθινό παραμύθι για τα εμβόλια
Συγγραφείς: Δρ Σπύρος Μαζάνης (παιδίατρος), Φλώρα Κασσαβέτη (δημοσιογράφος)
Εικονογράφηση: Μαρία Κουτρουμπά
Επιστημονική συνεργασία: Νάντια Κουρμούση, Δρ Αγωγής Υγείας
Εκδόσεις: Σοκόλη
Σελίδες: 48
Τιμή: 12,72 € (περιλαμβάνεται ΦΠΑ 6%)
Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2018

Τα πνευματικά δικαιώματα συγγραφής και εικονογράφησης θα δοθούν στο Κέντρο Διάγνωσης και παρακολούθησης ασθενών με Πρωτοπαθή Δυσκινησία Κροσσών, το μοναδικό στην Ελλάδα, που λειτουργεί στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» από το 2012 (ΦΕΚ 1911/Β) και στο οποίο εξετάζονται και παρακολουθούνται ετησίως περί τα 1700 βρέφη, παιδιά και έφηβοι, που πάσχουν από αδιάγνωστα ή χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος.

Δρ Σπύρος Μαζάνης

Αριστούχος διδάκτωρ ιατρικής και χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Ρώμης. Είναι παιδίατρος και ιδιωτεύει στον Χολαργό και στο Ίλιον. Έχει βρεθεί ως καλεσμένος ομιλητής για παιδιατρικά θέματα στις δημοφιλέστερες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά και site(Το Παιδί μου κι Εγώ, Παιδί και Νέοι Γονείς, Εγώ, tlife.gr κ.ά.). Είναι επίσημο μέλος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας, της Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής Ελλάδος και μέλος του ∆.Σ. της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής. Είναι πατέρας δύο παιδιών.

 

 


Φλώρα Κασσαβέτη

∆ημοσιογράφος υγείας και σύμβουλος αυτοβελτίωσης. Έχει συνεργαστεί ως συντάκτρια και αρχισυντάκτρια σε περιοδικά παιδιατρικού περιεχομένου, όπως Το Παιδί μου κι Εγώ και Παιδί και Νέοι Γονείς, και άλλα έντυπα ποικίλης ύλης. Εργάζεται ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και αρθρογραφεί στα sitehappymom.gr και thriveglobal.gr του Ομίλου Antenna. Συνεργάζεται για τη σύνταξη άρθρων και βιβλίων με κορυφαίους ειδικούς, ενώ έχει πάρει συνεντεύξεις από σημαντικό αριθμό επιστημόνων από τον χώρο της υγείας. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Καλώς ήρθες, μωρό μου και Υπάρχει έρωτας με την πρώτη ματιά κι άλλες 99 ερωτήσεις για τον έρωτα. Είναι μητέρα μίας κόρης.

 

 

 

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Βιβλία Συνεντεύξεις