Να βάψουμε αυγά για το καλό, να φτιάξουμε τσουρέκια να μυρίσει το σπίτι, να μπερδευτούμε με τα αλεύρια και τις ζύμες, να παιδευτούμε, να δημιουργήσουμε, να χαρούμε μαζί με τα μικρά και μεγάλα παιδιά μας, να μπούμε στο πνεύμα της γιορτής!
Προσωπικά η ίδια διάθεση δεν στερεύει ποτέ, όσα χρόνια και αν περάσουν, από τα παιδικά μου χρόνια μέχρι σήμερα. Έτσι και φέτος προετοιμαζόμαστε για τα χειροποίητα πασχαλινά γλυκά μας, για να προσφέρουμε στην οικογένεια, στους φίλους, στους συγγενείς και στα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Τσουρέκι αγαπημένο είναι η πρότασή μου, δοκιμασμένη και μυρωδάτη, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτά του ζαχαροπλαστείου και του φούρνου, ίσα ίσα που είναι φτιαγμένα και τα υλικά της επιλογής σας, και με 100% την τέχνη και την αγάπη σας.
Πασχαλινό Τσουρέκι
Υλικά
(8-10 τσουρέκια) – Συνολικός χρόνος (Προετοιμασία και ψήσιμο 4 ώρες!)
- 1.300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1.300 γρ. αλεύρι μαλακό
- 700 γρ. ζάχαρη
- 1 λίτρο γάλα
- 6 μεγάλα αυγά
- 135 γρ. φρέσκια μαγιά
- 500 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 50 γρ. μαχλέπι τριμμένο
- 15 γρ. μαστίχα
- 75 γρ. κονιάκ
- 1 ξύσμα από πορτοκάλι
- 5 γραμμάρια αλάτι
- 10 γρ. βανιλίνη
- 1 αυγό για επάλειψη
- Αμύγδαλο φιλέ για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα και λιώνουμε μέσα τη μαγιά. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το σκονισμένο αλεύρι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το ξύσμα από το πορτοκάλι, τη βανιλίνη και τη μαστίχα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κονιάκ και το γάλα με τη μαγιά. Προσθέτουμε το βούτυρο που προηγουμένως το έχουμε αφήσει μισή ώρα και παραπάνω σε θερμοκρασία δωματίου. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει μία συμπαγής ζύμη. Μόλις είναι έτοιμη κάνουμε τη ζύμη μία μπάλα και σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου μία ώρα σε ζεστό περιβάλλον (π.χ. τυλίγουμε λεκάνη με μία κουβέρτα). Στη συνέχεια πλάθουμε πάλι τη ζύμη και την αφήνουμε για άλλη μία ώρα να φουσκώσει. Ύστερα μοιράζουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες των 150 γραμμαρίων περίπου. Τα πλάθουμε σε σχήμα μπαστουνιού, ενώνουμε τις άκρες ανά τρία και δημιουργούμε πλεξούδες. Τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλη μία ώρα. Όταν παρέλθει ο χρόνος, χτυπάμε το αυγό και προσθέτουμε ελάχιστο γάλα. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αμύγδαλο φιλέ με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη. Με ένα πινέλο αλείφουμε κάθε τσουρέκι με το μείγμα του αυγού και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ με τη ζάχαρη. Ψήνουμε στους 160οC σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα για 25 – 30 λεπτά.
Περιμένουμε σχόλια και φωτογραφίες!
Καλή σας επιτυχία και Καλό Πάσχα!
*Τη συνταγή προτείνει η Κατερίνα Παντελίδη, επικοινωνιολόγος-αρθρογράφος, στέλεχος Γραφείου Τύπου