Αν είσαι δυστυχισμένη χώρισε!

Αν είσαι δυστυχισμένη χώρισε!

Ναι, σε σένα απευθύνομαι, που βρίσκεσαι εγκλωβισμένη μέσα σ΄έναν γάμο που σε κάνει δυστυχισμένη!

Αν δεν είσαι ευτυχισμένη, χώρισε! Δεν είσαι δέντρο που έχεις ριζώσει. Ξεκόλλα από τα στερεότυπα τύπου “τι θα πει ο κόσμος” (ο κόσμος είναι μίζερος και ασχολείται με σένα για να ξεχάσει τα προβλήματά του) και διεκδίκησε ΤΩΡΑ ένα καλύτερο αύριο για σένα και τα παιδιά σου. Να είσαι σίγουρη ότι τα παιδιά θα είναι πιο χαρούμενα και ευτυχισμένα σε δύο σπίτια, πάρα σε ένα που θα ζουν και θα μεγαλώνουν μέσα στη δυστυχία και σε αρρωστημένες καταστάσεις…

Η μεγαλύτερη αποτυχία της ζωής σου, και μετέπειτα στη ζωή των παιδιών σου, είναι να παραμείνεις σ’ έναν δυστυχισμένο γάμο, δίνοντας στα παιδιά σου όλα τα λανθασμένα μαθήματα για την αγάπη και τις σχέσεις!

Έτσι και εγώ πριν λίγους μήνες αποφάσισα να αλλάξω τη ζωή μου! Μετά από γενναία προσπάθεια και πολλές αναβολές στον αναπόφευκτο χωρισμό μου, πήρα την απόφαση να γυρίσω σελίδα στη ζωή μου – αγνοώντας το τι θα πει ο κόσμος – και να ακολουθήσουμε χωριστούς δρόμους με τον πατέρα των παιδιών μου, όμως πάντα με κοινό βλέμμα και γνώμονα τα παιδιά μας! Σίγουρα σ’ έναν χωρισμό ποτέ δεν ευθύνεται ο ένας, πάντα έχουν ευθύνη και οι δυο. Έτσι και στον δικό μου γάμο ήρθε η φθορά του χρόνου, αφού είχε χαθεί ο σεβασμός και η εκτίμηση και, εφόσον είχαμε βγάλει ο ένας στον άλλον τον χειρότερό μας εαυτό, αποφάσισα να αλλάξω τη ζωή μου. Ήταν τότε που ένιωθα δυστυχισμένη, παρ’ όλο που έκανα τόσο δημιουργικά πράγματα. Πάντα είχα μια μελαγχολία που δεν μπορούσε να την κρύψει κανένα προσποιητό χαμόγελο, κανένα φίλτρο στις φωτογραφίες που ανέβαζα στα social media. Ήταν τότε που οπλίστηκα με δύναμη και θέλησα να πάω τη ζωή μου ένα βήμα παρακάτω.

Εννοείται δεν σου συστήνω να το κάνεις και εσύ. Προσπάθησε με όλο σου το είναι να σώσεις τη σχέση με τον άντρα σου. Αν  όμως έχεις εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες, αν συμβιώνεις σ’ ένα σπίτι με τον πατέρα των παιδιών σου και είστε απλοί φίλοι, αν μιλάτε ο ένας στον άλλον με υποτιμητικά σχόλια, αν έχει χαθεί κάθε είδους επαφή και σεβασμός μεταξύ σας, αν είστε απλοί συγκάτοικοι και όχι σύντροφοι πια, αν δεν χαμογελάς και έχεις αφήσει τον εαυτό σου εσωτερικά και εξωτερικά, αν έχεις ρίξει όλο το βάρος στα παιδιά και δεν ασχολείσαι με τίποτε άλλο, τότε όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν είσαι καλά, δε ζεις τη ζωή που αξίζεις! Και ξέρεις κάτι που μου πήρε πολλά χρόνια να το καταλάβω; ΔΕΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ!

Λόγω του blogging και της καθημερινής μου τριβής με τα social media, έχω τη δυνατότητα συχνά πυκνά μέσα από τις φωτογραφίες μου να ανατρέχω στο παρελθόν. Και ξέρεις τι; Πραγματικά τρομάζω με την προσποιητή ευτυχία που έβγαζα τα τελευταία τουλάχιστον 3 χρόνια. Αληθινό χαμόγελο στα χείλη και στην καρδιά μου, μού έφερναν μόνο τα παιδιά και η δουλειά μου, αλλά δυστυχώς αυτό δεν αρκεί.

Το έχω πει πάρα πολλές φορές και θα εξακολουθώ να το λέω, γιατί το πιστεύω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου και είναι το μότο της ζωής μου: ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΜΑΜΑ=ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ. Μια γυναίκα και μαμά, για να είναι χαρούμενη, πρέπει να έχει και μια ευτυχισμένη προσωπική και ερωτική ζωή….

Ένιωσα την ανάγκη να το δημοσιοποιήσω για να δώσω θάρρος και σε σένα που είσαι εγκλωβισμένη και θαμμένη σε έναν γάμο μόνο και μόνο για τα μάτια του κόσμου. Δυστυχώς γνωρίζω ότι δεν είναι πάντα εύκολο όταν δε δουλεύεις, όταν δεν έχεις τη δική σου οικονομική ανεξαρτησία, αλλά προσπάθησε να σταθείς τα πόδια σου και συνέχισε τη μία και μοναδική σου ζωή, απαλλαγμένη από οτιδήποτε δεν σε κάνει να νιώθεις καλά.

Εγώ τα κατάφερα και νιώθω πολύ περήφανη για τον εαυτό μου. Όσες μαμάδες με ακολουθείτε χρόνια τώρα μέσα από το Working Moms, έχετε καταλάβει ήδη τη διαφορά πάνω μου, ένα τεράστιο αληθινό χαμόγελο, μια ευτυχία που δεν μπορεί να κρυφτεί με τίποτα. Και αυτό που μπορώ να εγγυηθώ από τον χωρισμό μου, είναι ότι τα παιδιά μου είναι καλύτερα από ποτέ και τους έχω ήδη δώσει ένα δυνατό μήνυμα και πρότυπο για τη ζωή τους: ό,τι τους δυσκολεύει να το διώχνουν μακριά, να πατούν γερά στα πόδια τους, να πηγαίνουν παρακάτω, να διεκδικούν με τόλμη τη δυσεύρετη ευτυχία και να μην εγκλωβίζονται στα στερεότυπα, στα μη και στα πρέπει της ψεύτικης κοινωνίας μας!

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Εδώ διαβάστε όλα τα άρθρα μου

Efi's Diary