To κλασσικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τί θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Θα μπορείτε να προμηθεύεστε τα υλικά σας από το σαββατοκύριακο για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.
Κάθε βδομάδα θα ετοιμάζουμε ένα πλήρες ισορροπημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχει επιμεληθεί η pasta blogger Βικτώρια Γιανναρά. Οι συνταγές έχουν συλλεχθεί από ποικίλα sites αλλά και από το www.ilispasta.gr στο οποίο η Βικτώρια είναι Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά.
H Bικτώρια διατηρεί και το δικό της blog Pasta alla Victoria όπου εκεί θα βρείτε ακόμα πιο συναρπαστικές και πρωτότυπες συνταγές!
Μενού εβδομάδας 25/3– 31/3
Δευτέρα
Μπακαλιάρος με το πιο τραγανό κουρκούτι
Υλικά
- 2 φύλλα ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- λίγο αλεύρι για το πανάρισμα
Για το πιο τραγανό κουρκούτι μπύρας
- 260 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γλ. κοφτά μπέικινκπάουντερ,3/4 κ.γλ. αλάτι
- 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
- 330 ml μπύρα παγωμένη
- 30 ml ούζο
- 2 παγάκια
Για το σεβίρισμα
- παντζάρια σαλάτα
- σκορδαλιά
Εκτέλεση
Για τον μπακαλιάρο
- Για να φτιάξουμε τον μπακαλιάρο, πρώτα θα ξαρμυρίσουμε το ψάρι, σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχω εδώ.
- Κόβουμε το ψάρι σε επιθυμητά κομμάτια (μερίδες) και το στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί.
Για το τραγανό κουρκούτι μπύρας
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το μπέικινπάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή σύρμα. Προσθέτουμε την μπύρα και το ούζο και ανακατεύουμε με σύρμα το αραιό κουρκούτι. Στο τέλος ρίχνουμε τα δύο παγάκια.
- Βάζουμε το κουρκούτι για λίγο στο ψυγείο να γίνει δροσερό.
- Ζεσταίνουμε το τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο πρέπει να καλύπτει το φιλέτο του μπακαλιάρου μέχρι τη μέση του.
- Ανακατεύουμε καλά το κουρκούτι. Βουτάμε ένα κομμάτι ψάρι σε λίγο αλεύρι και το τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό. Το βουτάμε στο κουρκούτι. Το κρατάμε λίγο πάνω από το μπολ, για να στραγγίσει το περιττό κουρκούτι. Το τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.
- Η θερμοκρασία του λαδιού πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή. Αφήνουμε να ροδίσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά και γυρίζουμε το φιλέτο μπακαλιάρου να τηγανιστεί και από την άλλη.
- Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το περιττό λάδι. Δεν τηγανίζουμε ταυτόχρονα πολλά κομμάτια ψάρι για να κρατάμε σταθερή την θερμοκρασία του λαδιού. Όταν βάζουμε πολλά κομμάτια, πέφτει η θερμοκρασία του, και αντί να τηγανίζεται και να κάνει κρούστα, σιγοβράζει στο λάδι.
- Σερβίρουμε τον τηγανητό μπακαλιάρο με το τραγανό κουρκούτι και τη ρόδινη κρούστα του, με σκορδαλιά και σαλάτα παντζάρι.
Τρίτη
Καρμπονάρα φούρνου
ΥΛΙΚΑ
- 2 συσκευασίες πέννες ριγέ ΗΛΙΣ
- 350 γρ. μπέικον
- 200 γρ. ζαμπόν
- 400 ml κρέμα γάλακτος
- 80 ml κονιάκ
- Αλάτι και πιπέρι
- Μείγμα κίτρινων τυριών
- 2 σκελίδες σκόρδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κόβουμε το ζαμπόν και το μπέικον σε μικρά κυβάκια.
- Βράζουμε τα στριφτάρια ΗΛΙΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, και αφού τα στραγγίσουμε, τα βάζουμε σε ένα πυρέξ.
- Σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε σε μια κουταλιά λάδι το μπέικον και έπειτα προσθέτουμε το σκόρδο. Αφού σοταριστούν, τα σβήνουμε με το κονιάκ.
- Περιμένουμε να εξατμιστεί το κονιάκ και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Αφού πάρει βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε στο πυρέξ με τα ζυμαρικά.
Τετάρτη
Ρεβίθια σούπα με λαχανικά και μπρόκολο
Υλικά
- 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο καρότο σε κύβους
- 2 κλωνάρια σέλερι σε κύβους
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 κλωνάρια ρίγανη
- 1 πρέζα μπούκοβο
- αλάτι
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 2 φλ. ρεβίθια βρασμένα
- 4 φλ. ζωμός λαχανικών
- 1 μπρόκολο
Εκτέλεση
- Ζέστανε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και πρόσθεσε το λάδι.
- Πρόσθεσε τα καρότα, το σέλερι, το κρεμμύδι, τη ρίγανη και το μπούκοβο και σοτάρισε για περίπου 12 λεπτά.
- Πρόσθεσε αλάτι, το σκόρδο και τα ρεβίθια και σοτάρισέ τα για λίγα λεπτά.
- Πρόσθεσε και το ζωμό λαχανικών και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, χαμήλωσε τη φωτιά και σιγόβρασε για 10 λεπτά.
- Αφαίρεσε από το μπρόκολο τα σκληρά κοτσάνια και ψιλόκοψέ το σε λεπτά κομμάτια.
- Πρόσθεσε και το μπρόκολο στη σούπα, βράσε για άλλα 10 λεπτά και τέλος πρόσθεσε λίγο αλάτι.
- Σέρβιρε ραντίζοντας με ελαιόλαδο.
Πέμπτη
Ελαφρύ κοτόπουλο φούρνο
Υλικά
- 4 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 ντομάτες
- 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος + έξτρα για το σερβίρισμα
- 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα + έξτρα για το σερβίρισμα
- 300 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Βάζουμε τα φιλέτα κοτόπουλου σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε σε δύο δόσεις τα φιλέτα για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσουν.
- Αφαιρούμε από το τηγάνι και μεταφέρουμε σε ένα ταψί 25×35 εκ. Κάνουμε την ίδια διαδικασία για τα άλλα δύο φιλέτα.
- Τρίβουμε τις δύο ντομάτες στον τρίφτη μέσα σε ένα μπόλ και την τρίτη ντομάτα την κόβουμε σε κυβάκια αφού αφαιρέσουμε τα σπόρια της. Τα σπόρια της τρίτης τομάτας τα προσθέτουμε στο μπολ μαζί με τις άλλες δύο τομάτες.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το θυμάρι.
- Ανακατεύουμε και περιχύνουμε τις τριμμένες ντομάτες πάνω από τα φιλέτα.
- Πασπαλίζουμε με τη μοτσαρέλα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να ψηθούν τα φιλέτα.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και τα σερβίρουμε ζεστά με ψιλοκομμένο μαϊντανό και θυμάρι.
Παρασκευή
Risotto με καλαμάρι και μυρωδικά
Υλικά
- 1/2 kg καλαμάρι
- 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κ. γλυκού φρέσκια ρίγανη
- 1/2 κ. γλυκού φρέσκο δενδρολίβανο
- 1 κ. γλυκού μπούκοβο
- 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 5 1/2 φλ. ζωμό ψαριού
- 2 κ. σούπας oystersauce με 3 φλ. νερό
- 1 1/4 φλ. ρύζι arborio
- 1 φλ. λευκό κρασί
- 3/4 φλ. βασιλικός
- 1 κ. γλυκού χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
- Σκούπισε καλά το καλαμάρι, κόψε σε ροδέλες και αλάτισέ το.
- Ζέστανε μια κουταλιά λάδι, πέρασε τη ρίγανη, το δενδρολίβανο, το μπούκοβο και μια κουταλιά σκόρδο και τέλος ρίξε μέσα το καλαμάρι.
- Μόλις σκουρύνει το καλαμάρι, μετάφερέ το σε μια σίτα, συλλέγοντας το ζωμό που θα στάξει σε ένα μπολ.
- Ανακάτεψε τους “χυμούς” από το καλαμάρι με το ζωμό ψαριού σε ένα βαθύ τηγάνι και άσε να πάρει βράση.
- Ζέστανε το υπόλοιπο λάδι με το υπόλοιπο σκόρδο και μόλις πάρει χρώμα πρόσθεσε το ρύζι και ανακάτεψε για 5 λεπτά.
- Βάλε μέσα το κρασί και μόλις απορροφηθεί ρίξε και την oystersauce με ένα φλ. νερό που έχει ζεστάνει σε άλλο κατσαρολάκι.
- Πρόσθεσε όσο νερό “τραβήξει” το ρύζι μέχρι να είναι έτοιμο και aldente, ανακατεύοντας τακτικά.
- Ανακάτεψε και το καλαμάρι μέχρι να ξαναζεσταθεί και τέλος ρίξε το χυμό λεμονιού και αλατοπιπέρωσε.
Σαββάτο
Σπανάκι σουφλέ με τυριά
Υλικά
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 700 γραμ. σπανάκι πλυμένο
- στραγγισμένο και χοντροκομμένο
- 1 φλ. φρέσκο γάλα
- 250 γραμ. κρέμα γάλακτος
- 1 φλ. τρίμματα ροκφόρ
- 6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες και στραγγισμένες
- 1 φλ. γραβιέρα τριμμένη
- 1 φλ. κασέρι τριμμένο
- 1 πακέτο αλμυρά κράκερ
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Για το εύκολο σπανάκι σουφλέ με τυριά και κρέμα γάλακτος, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκο). Τα αφήνουμε να μαραθούν για 4΄-5΄ ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε για 4΄-5΄ να πέσει ο όγκος του. Προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το ροκφόρ. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει βράση.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος. Αδειάζουμε σε αυτό το αραιό μείγμα. Προσθέτουμε τη λιαστή ντομάτα.
- Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά και τέλος τρίβουμε σε ψηλά κομμάτια τα κράκερ στην επιφάνεια.
- Ψήνουμε για 30΄ στους 200 C, να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει η επιφάνεια. Όσο είναι ζεστό σερβίρεται με κουτάλι (είναι αραιό). Όταν παγώσει κόβεται σε αφράτα κομμάτια.
Κυριακή
Μοσχαράκι λεμονάτο με πουρέ
Υλικά
- 600 γραμμ. μοσχάρι, κομμένο μερίδες
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- Χυμό από 2 λεμόνια
- 2 κουταλιές αλεύρι
- 1 φλιτζ. κρασί λευκό
- 6 κουταλιές ελαιόλαδο
- Αλάτι & πιπέρι
- 1 φλιτζ. γάλα εβαπορέ light
Για τον πουρέ
- 1 κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες στα 4
- 400 γραμμ. γάλα εβαπορέ light, χωρίς αραίωση
- Αλάτι & πιπέρι Λευκό
- 1 κουταλιά βούτυρο
Εκτέλεση
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για μερικά λεπτά. Ρίχνουμε το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι να αρχίσει να αλλάζει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και, όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα, ρίχνουμε τον χυμό των λεμονιών και αλατοπιπερώνουμε. Αν δεν σκεπάζεται το κρέας με τα υγρά, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 1/2 ώρα. Όταν το κρέας μαλακώσει, παίρνουμε με την κουτάλα μια ποσότητα ζωμό, σε ένα μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, το γάλα και το ανακατεύουμε πολύ καλά, με το μίξερ χειρός. Το ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει μια βράση, για να πήξει η σάλτσα.
- Για τον πουρέ, βράζουμε στον ατμό κατά προτίμηση, τις πατάτες, για 15′, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε το γάλα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, προσέχοντας να μη κολλήσει στον πάτο. Λιώνουμε με το εργαλείο του πουρέ. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την μαργαρίνη και ανακατεύουμε λίγο ακόμη.
Το γλυκό της εβδομάδας
Υλικά:
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
Σιμιγδάλι χονδρό (μετρημένο στο κουτί από το ζαχαρούχο, χρησιμοποιούμε το ζαχαρούχο για μονάδα μέτρησης)
4 κουτιά (από το ζαχαρούχο) νερό
100 γραμμάρια ωμά καθαρισμένα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα
1 λοβό βανίλιας
Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνω ελαφρώς το γάλα με το σιμιγδάλι.Προσθέτω το νερό και ανακατεύω ελαφρώς μέχρι να απορροφήσει το νερό και να γίνει ένα μείγμα ελαφρώς σφιχτό.Προσθέτω τα αμύγδαλα και τη βανίλια και τοποθετώ σε φόρμα στο ψυγείο για 4-5 ώρες.
Αυτή είναι η αυθεντική συνταγή του Λιβανέζικου γλυκού με προσθήκη κρέμας ζαχαροπλαστικής και κομματιών φρέσκιας φράουλας.
Η δική μου διαφοροποίηση σε αυτή τη συνταγή είναι ότι έβαλα μέσα στο χαλβά 200 γραμμάρια φράουλες ψιλοκομμένες.
Καλή επιτυχία και Καλή απόλαυση.
Σας φιλώ Νάντια Μαρκοπούλου
Όλες τις υπέροχες συνταγές της Νάντιας θα τις βρείτε και στο blog της: www.spoonlove.gr.
της pasta blogger Βικτώριας Γιανναρά
Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά