To κλασσικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τί θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Κάντε μία λίστα, προμηθευτείτε τα υλικά σας για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.
Κάθε βδομάδα θα ετοιμάζουμε ένα πλήρες ισορροπημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχει επιμεληθεί η pasta blogger Βικτώρια Γιανναρά. Οι συνταγές έχουν συλλεχθεί από ποικίλα sites αλλά και από το www.ilispasta.gr στο οποίο η Βικτώρια είναι Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά.
Μενού εβδομάδας 1/4– 7/4
Δευτέρα
Φασολάδα
Υλικά
- 1/2 κιλό ψιλά φασόλια, μουλιασμένα αποβραδίς
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
- 200 γρ. σελινόριζα (περίπου 1/2 μέτρια σελινόριζα), σε κυβάκια
- 2 μεσαία καρότα, κομμένα σε κύβους ή σε ροδέλες
- 2 κλωνάρια φρέσκο ή ξερό θυμάρι (ή 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο)
- 1/2 κονσέρβα ντοματάκιακονκασέ
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- λίγο μπούκοβο καυτερό
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε σε 3 – 4 κουτ. σούπας λάδι το κρεμμύδι, τη σελινόριζα και το καρότο, ίσα να μαραθούν λίγο. Προσθέτουμε τα φασόλια στραγγισμένα και ξεπλυμένα, το θυμάρι και μπόλικο νερό να σκεπάσει καλά τα υλικά και να τα ξεπερνά κατά 2 – 3 δάχτυλα.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Τότε προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ και τον πελτέ καθώς και αλάτι (όχι νωρίτερα, για να μη σκληρύνουν τα φασόλια) και βράζουμε για άλλα 45 λεπτά μέχρι να χυλώσει η φασολάς.
- Σερβίρουμε και σε κάθε πιάτο βάζουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο και λίγες νιφάδες μπούκοβου. Αν θέλουμε να δώσουμε μια νότα φρεσκάδας στη σούπα, κάνουμε το εξής: ψιλοκόβουμε λίγα ντοματίνια και τα ανακατεύουμε με ελαιόλαδο και λίγο θυμάρι. Γαρνίρουμε κάθε μερίδα με λίγο από αυτό το μείγμα.
- Συνοδεύουμε με Ρέγκα, διάφορα τουρσάκια, 2 λογιών ελιές και με μια ωραία πολίτικη ή άλλη λαχανοσαλάτα.
Τρίτη
Κοχυλάκια με 3 τυρια & καραμελωμένα παντζάρια
Υλικά
- 500 γρ. κοχυλάκια ΗΛΙΣ
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 3 φλιτζ. τσαγ. παρμεζάνα, μπλε τυρί, γκούντα ή πεκορίνο
- 1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα καραμελωμένα παντζάρια:
- 3 μικρά παντζάρια βρασμένα και κομμένα στα τέσσερα
- 2 κ.σ. καστάνη ζάχαρη
- 2-3 κ.σ. ηλιέλαιο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.γ. κρέμα βαλσάμικο
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σε καλά αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτριο τηγάνι και ρίχνουμε τη σκελίδα σκόρδου και τα παντζάρια. Ανακατεύουμε στη φωτιά για 3′, μέχρι πάρει το άρωμα από το σκόρδο και να πάρουν το λάδι τα παντζάρια.
- Αφαιρούμε το σκόρδο και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τα τυριά, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να λιώσουν τα υλικά χωρίς όμως να βράσει το μείγμα μας.
Τετάρτη
Σουτζουκάκια από φάβα
Υλικά
- 500γρ. φάβα βρασμένη και καλά στραγγισμένη
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας κέτσαπ
- ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, σε σκόνη
- 80-100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 1 κουτάκι ανθρακούχο νερό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- αλεύρι για το πασπάλισμα
- ½ φλιτζάνι σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
- 400γρ. ντοματάκια με το χυμό τους (κονσέρβα) πολτοποιημένα στο μούλτι, ή 4 μεγάλες ντομάτες ώριμες, τριμμένες στο τρίφτη
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Πολτοποιείτε τη φάβα με το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα βάζετε σε ένα σκεύος. Προσθέτετε τη ρίγανη, την κέτσαπ, το κοσκινισμένο αλεύρι και αλατοπιπερώνετε. Θα πρέπει να καταλήξετε σε ένα μίγμα σφιχτό και μαλακό που να πλάθετε χωρίς να σπάει.
- Βρέχετε τα χέρια σας στο ανθρακούχο νερό και πλάθετε το μίγμα σε σουτζουκάκια. Τα περνάτε από το αλεύρι για να τηγανιστούν πιο εύκολα.
- Σε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το σπορέλαιο και τηγανίζετε τα φαβοσουτζουκάκια. Τα αφήνετε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο για 1 λεπτό. Ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και 1 ποτήρι νερό. Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει μια βράση και μετά χαμηλώνετε τη φωτιά.
- Στη συνέχεια ρίχνετε τα φαβοσουτζουκάκια προσεκτικά και αφήνετε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Πέμπτη
Κοτόπουλο με καραμελωμένα κρεμμύδια
Υλικά
- 2 φιλέτα κοτόπουλου σε κομμάτια
- 3 μέτρια κρεμμύδια σε ροδέλες
- 6 κ.γ. ζάχαρη
- Λίγο αλάτι,
- πιπέρι 4 κ.σ.
- Μαργαρίνη με ελαιόλαδο
- Γραβιέρα Γλυκιά σε κύβους (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Βάζουμε 1 κ.σ. Μαργαρίνη με ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι.
- Μόλις λιώσει προσθέτουμε τα κρεμμύδια και όταν μαραθούν ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να καραμελώσουν.
- Σε ένα άλλο τηγάνι λιώνουμε την υπόλοιπη Μαργαρίνη με ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κομμάτια κοτόπουλου.
- Ψήνουμε κάθε πλευρά από 2-4 λεπτά (ανάλογα το πάχος κάθε κομματιού).
- Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
- Ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.
Μπορούμε, προαιρετικά, να προσθέσουμε στο πιάτο μας Γραβιέρα Γλυκιά κομμένη σε κύβους.
Παρασκευή
Λαβράκι με φακές
Υλικά
- 1 λίτρο νερό
- 250 γρ. φακές
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 πιπεριά κίτρινη
- 1 πιπεριά πράσινη
- ¼ ματσάκι μαϊντανό + έξτρα για το σερβίρισμα
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο + έξτρα για άλειμμα
- 1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 λαυράκια (600 γρ.), φιλεταρισμένα
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το νερό και αφήνουμε να βράσει.
- Με το που αρχίσει να κοχλάζει το νερό ρίχνουμε τις φακές και βράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Σουρώνουμε και κρυώνουμε τις φακές. Στραγγίζουμε καλά και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Κόβουμε τις πιπεριές σε κυβάκια 0,5 εκ. και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
- Τα ρίχνουμε στο μπολ με τις φακές και προσθέτουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με τη βοήθεια της ξύλινης κουτάλας και αφήνουμε στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Φιλετάρουμε τα λαυράκια ή ζητάμε από το ψαρά μας να το κάνει.
- Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και τα λαδώνουμε.
- Με ένα μαχαίρι χαράσουμε γραμμές στο δέρμα κάθε φιλέτου.
- Σοτάρουμε τα φιλέτα πρώτα από τη πλευρά του δέρματος για 1-2 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει το δέρμα.
- Με μία σπάτουλα αναποδογυρίζουμε τα φιλέτα με προσοχή και σοτάρουμε για άλλα 1-2 λεπτά. Αφαιρούμε τα φιλέτα από το τηγάνι.
- Σερβίρουμε τη σαλάτα σε ένα πιάτο και στο πλάι σερβίρουμε τα φιλέτα.
- Πασπαλίζουμε με φρέσκο μαϊντανό και σερβίρουμε.
Σαββάτο
Ομελέτα με σπαράγγια εποχής
Υλικά
- 10 σπαράγγια πράσινα
- 8 αυγά φρέσκα
- 1 ποτήρι γάλα
- 100 γραμμάρια μπέηκον ή ζαμπόν (προαιρετικά)
- Λίγο φρέσκο μαϊντανό
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά βούτυρο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίστε τα σπαράγγια από το σκληρό μέρος και βράστε τα σε καυτό νερό, για 3-4 λεπτά.
- Προσοχή να μη λιώσουν.
- Ροδίστε τα σπαράγγια απαλά σε τηγάνι, με το βούτυρο – Βάλτε τα στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι ροδίστε το μπέικον ή το ζαμπόν, αν το επιλέξετε – Βάλτε τα στην άκρη.
- Ρίξτε το ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι. Τοποθετήστε τα σπαράγγια στη μέση, ρίξτε από πάνω το μπέικον.
- Χτυπήστε τα αυγά με το γάλα και ρίξτε τα στο τηγάνι.
- Σηκώστε λίγο τα σπαράγγια για να πάει το αυγό από κάτω και να ψηθεί.
- Ρίξτε αλάτι και πιπέρι.
- Ρίξτε το μαϊντανό παντού ψήστε ακόμη λίγο, διπλώστε την ομελέτα στα δύο.
Έτοιμη! Σερβίρετε την ομελέτα με πράσινη σαλάτα ή χωριάτικη σαλάτα.
Κυριακή
Κεφτεδάκια φρικασέ
Υλικά
…για τα κεφτεδάκια
- 700 γρ κιμά
- 2 φέτες ψίχα ψωμί
- 1-2 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 3 κ.σ.μαϊντανό
- 1/2 χούφτα τυρί
- 2 ασπράδια αβγών
- από λίγο αλάτι, πιπέρι και δυόσμο
…για την σάλτσα
- μέχρι 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 φλ. του καφέ ξίδι λευκό
- 1 φλ. του καφέ γάλα
- 2 κρόκους
- 1-2 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά και πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια.
- Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Κόβουμε τα κρεμμύδια πολύ μικρά και τα βάζουμε να πάρουν μία βράση με νερό.
- Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβράζουμε μέχρι να επιπλέουν, προσθέτοντας ξύδι, λίγο αλάτι και μια κουταλιά της σούπας βούτυρο.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να αρχίσουν να λιώνουν, να πιουν το ζουμί τους και να απομείνει τόσο όσο να γίνει η σάλτσα αραιή.
- Αφού βράσει η σάλτσα, ρίχνουμε τα τηγανισμένα κεφτεδάκια μέσα, προσθέτοντας και λίγο νερό (αν δεν είναι αρκετή η σάλτσα για να τα καλύψει) και τα αφήνουμε να βράσουν δέκα λεπτά περίπου.
- Αναμειγνύουμε τους κρόκους με το γάλα και μια κουταλιά της σούπας αλεύρι.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Τα προσθέτουμε στους κεφτέδες και αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις.
- Σερβίρουμε σε μια βαθιά πιατέλα.
Το γλυκό της εβδομάδας
Εύκολη μηλόπιτα (Dorset)
Υλικά
- 220 γρ. βούτυρο
- 220 γρ. ζάχαρη καστανή
- 4 αυγά μέτρια
- ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 600 γρ. μήλα πράσινα
- χυμό από ½ λεμόνι
Για το σερβίρισμα
- παγωτό καϊμάκι
- φύλλα δυόσμου
- ζάχαρη άχνη
- κανέλα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.\
- Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα από το λεμόνι, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το τζίντζερ, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Βάζουμε το μείγμα με το αλεύρι στο μπολ με τα υγρά υλικά, βάζουμε αλάτι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη.
- Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα μήλα, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Ρίχνουμε τον χυμό λεμόνι και τα ανακατεύουμε για να μη μαυρίσουν.
- Αλείφουμε ένα ταψί 32×25 εκ. και απλώνουμε λαδόκολλα.
- Βάζουμε το μισό μείγμα και το απλώνουμε καλά. Βάζουμε τα ¼ από τα μήλα και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Βάζουμε τα υπόλοιπα μήλα από πάνω.
- Ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
- Σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι, ζάχαρη άχνη, κανέλα και φύλλα δυόσμου.
της pasta blogger Βικτώριας Γιανναρά
Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά