“Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει” της Ελένης Δασκαλάκη είναι ένα παραμύθι που είχα την χαρά να διαβάσω στα παιδιά μου χρόνια πριν γιατί πριν κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Σοκόλη η Ελένη το διέθετε για ανάγνωση μέσω του blog της. Τα δικά μου παιδιά κατανόησαν αμέσως το νόημα του μέσα από το απλό, λιτό και περιγραφικό κείμενό του και πολλές φορές μου έχουν ζητήσει να το ξαναδιαβάσουμε. Αλλά η πιο σημαντική επιτυχία αυτού του βιβλίου είναι το κατανοητό κείμενο γιατί εμείς να φανταστείτε το διαβάζαμε χωρίς εικονογράφηση. Τώρα ειδικά που το αποκτήσαμε και μ’ αυτή την γλυκιά εικονογράφηση έχουν ξετρελαθεί!
Ένα παραμύθι για την εκπαίδευση των παιδιών στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης και το πολύ σημαντικό είναι ότι 0,75€ από την πώληση κάθε τεμαχίου διατίθενται για την υποστήριξη του έργου των Γιατρών του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία.
Πες μας λίγα λόγια για το νέο σου παραμύθι “Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει”, τί πραγματεύεται και ορμώμενη από τι το έγραψες;
Πρόκειται για ένα παραμύθι που μιλά για τη σεξουαλική παρενόχληση στα παιδιά. Δεν το συζητάμε συχνά, ωστόσο υπάρχει ως φαινόμενο πολύ πιο έντονα απ’ όσο νομίζουμε. Τα στοιχεία από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και από το Χαμόγελο του παιδιού για τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση παιδιών είναι κάτι παραπάνω από τρομαχτικά. Σκέψου ότι σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1 στα 3 κορίτσια και 1 στα 5 αγόρια θα κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν την ηλικία των 18 ετών. Επιπλέον, πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχει κάποιο στερεοτυπικό προφίλ για τον θύτη. Βίαιοι σεξουαλικά άνδρες μπορεί να είναι πλούσιοι ή φτωχοί, μορφωμένοι ή αγράμματοι, θρησκευόμενοι ή μη-θρησκευόμενοι. Οι θύτες είναι πιθανόν να είναι άτομα που κατέχουν θέσεις εξουσίας, σεβασμού και εμπιστοσύνης κι επομένως είναι λιγότερο πιθανόν να τους υποψιαστεί κάποιος.
Καταλαβαίνεις πως ως μητέρα και έχοντας πρόσβαση από τη δουλειά μου ως δημοσιογράφος σε αυτά τα στοιχεία, ήταν πολύ έντονη η επιθυμία να γράψω ένα παραμύθι που θα βοηθήσει εμάς τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς να μιλήσουν στα παιδιά γι’ αυτό το «δύσκολο» θέμα.
Το βιβλίο όπως μας προείπες αγγίζει ένα πολύ ευαίσθητο και δυσάρεστο θέμα. Πιστεύεις ότι “Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει” θα βοηθήσει τα παιδιά μας να κατανοήσουν την σεξουαλική παρενόχληση;
Νομίζω πως ναι. Η μικρή περιπέτεια της Ρίνας με τον κύριο Αχινό μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να ξεκινήσουν να συζητούν το θέμα με τα παιδιά τους. Όσο για το αν τα παιδιά μπορούν να το κατανοήσουν, οι ψυχολόγοι που ενέκριναν το κείμενο αυτό πιστεύουν πως ναι, είναι ένα παραμύθι που μπορεί να γίνει κατανοητό σε πολλά επίπεδα και ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού. Ας μην ξεχνάμε πως η εικονογράφηση του παραμυθιού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Στο συγκεκριμένο έχει γίνει μια πολύ γλυκιά εικονογράφηση από τη Μαρία Κουτρουμπά, που καθησυχάζει το παιδί και του ενισχύει τα μηνύματα του κειμένου χωρίς να το τρομοκρατεί.
Γιατί θα πρότεινες σε ένα γονιό να διαβάσει το παραμύθι σου στο παιδί του;
Για τον ίδιο λόγο που θα το διάβαζα κι εγώ στα δικά μου παιδιά: Γιατί θέλουμε όλοι να θωρακίσουμε τα παιδιά μας, να τα προετοιμάσουμε χωρίς να τα τρομοκρατήσουμε, για τον κόσμο που τα περιβάλει. Και όπως ακριβώς τους μιλάμε για τον κίνδυνο στους δρόμους και τους λέμε να κοιτάζουν αριστερά και δεξιά πριν διασχίσουν έναν δρόμο, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να τους μιλάμε και για τη σεξουαλική παρενόχληση και άλλα εξίσου σοβαρά θέματα.
Θα πρότεινα όμως στους γονείς να διαβάσουν πρώτα οι ίδιοι το παραμύθι και το παράρτημα της ψυχολόγου Άννας Μαρίας Κυριακοπούλου που θα τους βάλει στο κλίμα και θα τους προετοιμάσει για τυχόν αντιδράσεις ή «δύσκολες» ερωτήσεις από τα παιδιά τους.
Ποια βιβλία έχεις γράψει μέχρι τώρα και ξεχωρίζεις κάποιο από αυτά;
Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει είναι το τέταρτο παραμύθι μου. Τα προηγούμενα τρία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός και όλα έχουν ελπίζω κάτι να πουν στους γονείς και τα παιδιά. Το πρώτο μου παραμύθι με τίτλο Όταν ο Καστανούλης έγινε αστεράκι, μιλά για την απώλεια και βοηθά τα παιδιά να διαχειριστούν το θάνατο ενός αγαπημένου τους προσώπου. Οι Αμυγδαλιές του Λευτέρη, όπως ονομάζεται το δεύτερο παραμύθι μου, είναι η ιστορία του μικρού Λευτέρη που πρέπει να μπει στο νοσοκομείο για να αφαιρέσει τις αμυγδαλές του και φοβάται και το τρίτο παραμύθι, Η ανυπόμονη Εύη, μιλάει για ένα χαριτωμένο κοριτσάκι που δεν ξέρει τι πάει να πει υπομονή.
Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σου;
Εργάζομαι πάνω από 20 χρόνια ως αρθρογράφος σε περιοδικά, έχω γράψει πολλούς τουριστικούς οδηγούς για την Ελλάδα, έχω ένα δικό μου blog το οποίο -λόγω πολλής δουλειάς- έχω λίιιιγο παραμελήσει…
Το να γράψεις βέβαια ένα παραμύθι είναι πολύ διαφορετικό. Η αλήθεια είναι πως το πρώτο μου παραμύθι, Όταν ο Καστανούλης έγινε αστεράκι, προέκυψε από την ανάγκη να μιλήσω στα παιδιά μου με απλά και κατανοητά λόγια για το θάνατο του παππού τους. Κάπως έτσι μου «βγήκε» η ιστορία του Καστανούλη και αργότερα την προσάρμοσα σε ένα κανονικό παραμύθι.
Πώς είναι για σένα να είσαι Working Mom; Εύκολο; Δύσκολο; Νιώθεις ενοχές ότι παραμελείς τα παιδιά σου όπως οι περισσότερες WorkingMoms ή νιώθεις ότι συνδυάζεις αρμονικά δουλειά και παιδιά;
Τα δικά μου παιδιά είναι πλέον ενήλικες – για μένα θα είναι πάντα παιδιά φυσικά! Αυτό σημαίνει ότι πια έχω πολύ λιγότερες τύψεις και ενοχές για τις πάρα πολλές ώρες που δουλεύω.
Όταν ήταν μικρότερα είχα την τύχη να μπορώ να εργάζομαι κυρίως από το σπίτι, οπότε δεν έλειψα ιδιαίτερα από κοντά τους. Βέβαια η απόφαση αυτή με κράτησε στάσιμη επαγγελματικά αλλά έχω κερδίσει κι εγώ και τα παιδιά μου τόσα πολλά που νομίζω άξιζε.
Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον; Θα έχουμε σύντομα και άλλο βιβλίο σου;
Στις αρχές Απριλίου θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία το πέμπτο παραμύθι μου, με τίτλο η Νεφέλη θέλει πάντα να κερδίζει, και ανυπομονώ να το πιάσω στα χέρια μου και να το ξεφυλλίσω!
Λίγα λόγια για την Ελένη
Η ΕΛΕΝΗ ∆ΑΣΚΑΛΑΚΗ έχει δυο παιδιά – και τα αναφέρει πρώτα πρώτα στο βιογραφικό της γιατί τα θεωρεί το σπουδαιότερο επίτευγµα! Σπούδασε στο Εργαστήρι ∆ηµοσιογραφίας και γράφει εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια σε περιοδικά για γονείς (Η ζωή µε το παιδί, Το παιδί µου κι εγώ και Παιδί και νέοι γονείς), καθώς και σε περιοδικά ποικίλης ύλης και ιστοτόπους. Της αρέσουν τα ταξίδια και τα συνδυάζει µε τη δουλειά της, γράφοντας ταξιδιωτικούς οδηγούς για ελληνικά νησιά και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται παράλληλα µε τη µετάφραση βιβλίων από τα αγγλικά και τα γαλλικά.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η Ρίνα η Αστερίνα είναι μια χαρούμενη μικρή αστερίας που ζει στον βυθό της θάλασσας στην ήσυχη γειτονιά των κοραλλιών. Μια μέρα, η μαμά τη στέλνει στο σπίτι της γειτόνισσάς τους, της κυρίας Αχινού για να ζητήσει μαργαριταράκια για το κέικ που φτιάχνει. Η φιλική κυρία Αχινού όμως απουσιάζει και στο σπίτι είναι μόνο ο κύριος Αχινός. Η συμπεριφορά του ξαφνιάζει και κάνει τη μικρή Ρίνα να νιώσει άσχημα, σαν άρρωστη, χωρίς όμως να ξέρει γιατί της συμβαίνει αυτό. Όταν η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει στη μαμά, νιώθει σαν να φεύγει ένας θαλάσσιος ελέφαντας από το στήθος της.
Και ξέρει τώρα πως υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει η ίδια για να προστατεύσει τον εαυτό της, αλλά έχει στο πλάι της και ανθρώπους έτοιμους να τη βοηθήσουν. Το παραμύθι «Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει» που θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις Εκδόσεις Σοκόλη είναι ένα παραμύθι που με φιλική αφήγηση και τρυφερή εικονογράφηση αγγίζει ένα δύσκολο θέμα, που αποτελεί δυστυχώς μια από τις μάστιγες της σημερινής κοινωνίας: τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση των παιδιών, από τη νηπιακή μέχρι και τη μεγαλύτερη ηλικία.
“Και τώρα ξέρει πως ποτέ δεν πρέπει
να έχει μυστικά από τη μαμά,
και όλα θα πηγαίνουν πάντα καλά.”
της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.