Αν σας περίσσεψε γαλοπούλα από το γιορτινό τραπέζι, αυτή η συνταγή του Λευτέρη Λαζάρου είναι ιδανική για να την αξιοποιήσετε και να μην την πετάξετε, γιατί την επόμενη μέρα δεν τρώγεται με ευχαρίστηση.
ΥΛΙΚΑ
1 kg ζυμαρικά κοχύλια Combino
650 g γαλοπούλα (μόνο το ψαχνό, ξεκοκαλισμένη χωρίς χόνδρους και πέτσες)
450 g κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές μισές ροδέλες
100 g εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Χανίων ΕΥ
380 g τομάτες ψιλοκομμμένες Freshona (1 κονσέρβα στραγγισμένη)
8 g ιωδιούχο θαλασσινό αλάτι ψιλό
2 g πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
100 g Ασύρτικο Σαντορίνη Π.Ο.Π.
100 g γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. τριμμένη Τρεις Βοσκοί
Για τη μπεσαμέλ ελαιολάδου
650 g φρέσκο γάλα ζεστό Γάλπο
100 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
70 g εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Χανίων ΕΥ
7 g ιωδιούχο θαλασσινό αλάτι ψιλό
3 g τριμμένο μοσχοκάρυδο Kania
1 g πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 3 – 4 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο της συσκευασίας. Eναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε πέννες. Αφού σουρώσετε τα ζυμαρικά, τα κρυώνετε κάτω από τρεχούμενο νερό και τα αφήνετε στην άκρη.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Ανακατεύετε με μια κουτάλα. Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι, ρίχνετε τη γαλοπούλα, αφού την κόψετε σε μέτρια τετράγωνα κομμάτια.
Τη σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά και σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι, τις τομάτες και μαγειρεύετε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτετε και τα βρασμένα ζυμαρικά και κλείνετε τη φωτιά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και ανακατεύετε. Προσθέτετε το τυρί και συνεχίζετε να ανακατεύετε καλά.
Μεταφέρετε τα ζυμαρικά και τη γαλοπούλα σε ένα βαθύ ταψί της κουζίνας ή σε ένα πυρέξ.
Για τη μπεσαμέλ ελαιολάδου
Ζεσταίνετε ελαφρά το ελαιόλαδο, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, σε μέτρια φωτιά. Χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και προσθέτετε σιγά σιγά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, για να μη σβολιάσει το αλεύρι. Αφήνετε την μπεσαμέλ να πήξει, χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα. Προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι και το τριμμένο μοσχοκάρυδο λίγο πριν το τέλος.
Μόλις δέσει η μπεσαμέλ, τη ρίχνετε στο ταψί ή στο πυρέξ με τα ζυμαρικά. Τη στρώνετε με μια σπάτουλα, για να καλύψετε όλη την επιφάνεια.
Ψήνετε στον φούρνο στη μεσαία σκάλα στους 160ο C για 15 λεπτά και 3 λεπτά στο γκριλ, για να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.
Η συνταγή είναι του Λευτέρη Λαζάρου και δημοσιεύτηκε στο site του Lidl.