Το κλασσικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τί θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Θα μπορείτε να προμηθεύεστε τα υλικά σας από το σαββατοκύριακο για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.
Κάθε βδομάδα θα ετοιμάζουμε ένα πλήρες ισορροπημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχει επιμεληθεί η pasta blogger Βικτώρια Γιανναρά. Οι συνταγές έχουν συλλεχθεί από ποικίλα sites αλλά και από το www.ilispasta.gr στο οποίο η Βικτώρια είναι Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά.
Μενού εβδομάδας 28/ 01 – 03/02
Δευτέρα
Πρασόρυζο
Υλικά
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 7-8 μέτρια τρυφερά πράσα
- 2 φρ. κρεμμυδάκια
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μικρό καρότο τριμμένο,
- 2 φλ. ρύζι καρολίνα ή μακρύκοκκο
- 5 φλ. νερό ζεστό
- 2 κ.σ άνηθο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 2-3 κ.σ ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε το πρασόρυζο, αφαιρώντας το πράσινο μέρος από τα πράσα. Κόβουμε το λευκό μέρος σε χοντρές φέτες.
- Ζεσταίνουμε ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κομμένο πράσο προσθέτωντας ένα τέταρτο φλιτζανιού νερό. Αχνίζουμε το πράσο, για να γίνει πιο ελαφρύ, να πιει όλα τα υγρά του και να μαλακώσει ελαφρά.
- Προσθέτουμε στο στεγνό πλέον τηγάνι το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι. Πάντα σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το πράσο και το κρεμμύδι να γίνουν διάφανα και να βγάλουν όλη τους τη γλύκα. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το ζεστό νερό.
- Μόλις πάρει βράση το πρασόρυζο, ρίχνουμε το καρότο και χαμηλώνουμε τη φωτιά, σε μέτρια προς χαμηλή, ίσα που να κοχλάζει το πρασόρυζο.
- Μισοκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το πρασόρυζο για 17 λεπτά περίπου. Ανακατεύουμε κατά τη διάρκεια του βρασμού μερικές φορές, με προσοχή να μην λιώσουμε τα πράσα.
- Αλατοπιπερώνουμε πάντα προς το τέλος του βρασμού. Μόλις περάσουν τα πρώτα 15-16 λεπτά βρασμού, ρίχνουμε στο πρασόρυζο περίπου δυο-τρεις κουταλιές σαούπας ελαιόλαδο, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τα ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα των φρέσκων κρεμμυδιών και στύβουμε το λεμόνι. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά .
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και βάζουμε το καπάκι. Αφήνουμε το πρασόρυζο να σταθεί για 10 λεπτά και να τραβήξει το ρύζι τα υγρά που χρειάζεται.
- Σερβίρουμε με λίγο στραγγιστό γιαούρτι.
Τρίτη
Παιχνιδιάρικη μακαρονάδα με βραστό λουκάνικο και αρωματική σάλτσα ντομάτας.
Υλικά
- 500 γρ. Σπαγγέτι Νο 6 ΗΛΙΣ
- 500 γρ ντομάτα κονκασε
- Μια σκελίδα σκόρδο
- Ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Βασιλικό αλάτι πιπέρι
- 8 λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης βραστά
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο ,προσθέτουμε την ντομάτα,αλάτι &πιπέρι.
- Βράζουμε για 20 λεπτά και μετά προσθέτουμε το βασιλικό.
Τετάρτη
Λεμονάτη σούπα ρεβίθια
Υλικά
- 500 γρ ρεβίθια
- 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κ.σ. ξηρή ρίγανη (προαιρετικά)
- αλάτι
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 1-2 λεμόνια, χυμός
- 2 κ.σ. αλεύρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα ρεβίθια και τα μουλιάζουμε στο νερό για ολόκληρη τη νύχτα (ιδανικά για 18 ώρες).
- Σουρώνουμε τα ρεβίθια και μέσα στο σουρωτήρι τα ξεπλένουμε πολύ καλά με μπόλικο νερό, 4-5 φορές, τρίβοντάς τα καλά.
- Βάζουμε τα ρεβίθια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να τα καλύπτει (τουλάχιστον 4 εκ) και τα βράζουμε. Βγάζουμε κάθε λίγο τον αφρό με μια ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε για 15 λεπτά.
- Σουρώνουμε και ξαναβάζουμε τα ρεβίθια στην κατσαρόλα με αρκετό χλιαρό νερό να τα καλύπτει και πάλι. Βράζουμε και προσθέτουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τη ρίγανη και το δαφνόφυλλο.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε το καπάκι. Αφήνουμε να μαγειρευτούν για 1-2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν. Ελέγχουμε σταδιακά αν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό, ώστε να μην εξατμιστεί όλο.
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το χυμό λεμονιού, προσθέτουμε σταδιακά 1-2 κουτάλες με χυμό από νερό από την κατσαρόλα και ανακατεύουμε με αναδευτήρα.
- Προσθέτουμε το μείγμα σιγά-σιγά στην κατσαρόλα και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε ελαφρά για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει η σούπα πηχτή.
- Σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή με ελιές και ψημένο ψωμί.
Πέμπτη
Μπιφτέκια κοτόπουλου με πατάτες φούρνου
- 500 γρ. κιμά κοτόπουλου
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
- 5-6 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 10-12 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι, τριμμένο
- 1 κ.γ. ξηρή ρίγανη
- 1 κομμάτι ρίζας τζίντζερ, τριμμένο
- 1 κολοκύθι, τριμμένο και στραγγισμένο
- 3 κ.σ. γαλέτα
- 1 αβγό
- 1 ντομάτα πομοντόρι, τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι
- ½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
Για τις πατάτες
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας
- 2 ποτήρια νερό
- χυμό από 1 λεμόνι
- χυμό από 1 πορτοκάλι
- ½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 1 συσκευασία ζωμό κοτόπουλου, ψυγείου
- 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
- Σε μια μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και τα ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε το μείγμα σε μπιφτέκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να κρατήσουμε κάποια μπιφτέκια και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη.
- Πατάτες: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μέλι, τη μουστάρδα, το νερό, τον χυμό του λεμονιού και του πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και τον ζωμό, ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
- Σε ένα ταψί αραδιάζουμε τις πατάτες, σκορπίζουμε το σκόρδο και περιχύνουμε με το μείγμα μελιού – μουστάρδας. Ψήνoυμε μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες, για περίπου 30 λεπτά. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Μόλις ροδίσουν οι πατάτες, βάζουμε και τα μπιφτέκια στο ταψί, γυρίζοντας και από την άλλη πλευρά, μέχρι να ψηθούν καλά.
Παρασκευή
Σαρδέλες ριγανάτες στον φούρνο
Υλικά
- 1 κιλό σαρδέλες
- 1 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
- 4 λεμόνια (τον χυμό τους)
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- 4 σκελίδες σκόρδο (πολτοποιημένο)
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις σαρδέλες (κεφάλι και εντόσθια και λέπια).
- Πλένουμε με αρκετό νερό, ρίχνουμε αλάτι και τις αφήνουμε σουρωτήρι.
- Βάζουμε στο ταψί το σκόρδο, το λεμόνι, το ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε μέσα τις σαρδέλες τη μία πάνω στην άλλη και τις αφήνουμε να ψηθούν στους 200 βαθμούς Κέλσιου για περίπου 20 λεπτά
- Τέλος ρίχνουμε από πάνω τον μαϊντανό.
Σαββάτο
Κουνουπίδι σουφλέ
Υλικά
- 1½ κιλό κουνουπίδι
- 200 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
- 200 γραμ. τυρί κρέμα
- 100 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
Για την κρέμα
- 1½ κιλό γάλα φρέσκο
- 6 κ.σ. γεμάτες κορνφλάουρ
- 3 αυγά χωρισμένα
- 100 γραμ. (½ κεσεδάκι) γιαούρτι στραγγιστό
- αλάτι
- μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε μπουκετάκια. Τα αφήνουμε σε λεκάνη με 1/4 φλ. ξίδι για 10λεπτά.
- Τα ξεπλένουμε και τα ζεματάμε για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει.
- Τα βγάζουμε σε σουρωτήρι
Για την κρέμα
- Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, το κορνφλάουρ, το μοσχοκάρυδο κι αλάτι, και ανακατεύοντας συχνά με σύρμα την αφήνουμε να δέσει. Τη βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και ανακατεύουμε γρήγορα, όπως επίσης και το γιαούρτι.
- Τέλος χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και τα προσθέτουμε αναμειγνύοντάς τα με κουτάλι με κοφτές κινήσεις.
- Σε λαδωμένο τετράγωνο ή μακρόστενο πυρέξ ρίχνουμε 2 κουτάλες κρέμα και στρώνουμε κοντά κοντά τα κομμάτια κουνουπίδι. Εδώ κι εκεί μοιράζουμε το τυρί κρέμα. Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και ψήνουμε το σουφλέ για 25-30 λεπτά στους 200 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα.
Κυριακή
Γιουβέτσι μοσχάρι
Υλικά
- 250 γρ. κριθαράκι χοντρό ΗΛΙΣ
- 1200 γρ. μοσχαρίσιο μπούτι χωρίς κόκκαλο, κομμένο σε κύβους 1-2 εκ
- 3 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 καρότα κομμένα σε φέτες πάχους 1 εκ.
- 1 κονκασέ ντομάτας
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 150 ml κόκκινο κρασί
- 2 κ.σ. μέλι
- ¼ κ.γ. σπόρους κύμινου ή γλυκάνισου
- 2 ξυλάκια κανέλα
- 2 φύλλα δάφνη
- Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
- Αλάτι και πιπέρι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Φέτα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Βάζουμε ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, τα καρότα και το πράσο. Ανακατεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν τα λαχανικά. Τα αφαιρούμε και τα βάζουμε στην άκρη.
- Επιστρέφουμε το σκεύος στη φωτιά. Βάζουμε τα κομμάτια από το κρέας μέσα και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Προσθέτουμε πίσω στην κατσαρόλα όλα τα λαχανικά και προσθέτουμε 2 ξυλάκια κανέλας, 2 φύλλα δάφνης και λίγο κύμινο. Στη συνέχεια βάζουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 2 λεπτά, για να γλυκίσει ο πελτές.
- Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Το γλυκό της εβδομάδας
Σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού by Andriana
Υλικά για Παντεσπάνι:
6 αβγά
1 μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
½ πακέτο μαργαρίνη των 250 γρ.
1 ποτήρι ζάχαρη2 ποτήρια αλεύρι
1 ποτήρι τρούφα
Σιρόπι:
2 ποτήρια νερό
1 ½ ποτήρι ζάχαρη
Βράζουμε για 5΄ με μια φλούδα λεμονιού.
Υλικά για Γλάσο:
9 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
4 κουταλιές της σούπας κακάο
2 κουταλιές της σούπας νισεστέ ή κορν-φλάουρ
1 ποτήρι νερό ½ φλιτζάνι γάλα
Διαλύουμε το νισεστέ ή το κόρν-φλάουρ στο γάλα, το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά και τα βάζουμε σε κατσαρολάκι να βράσουν ανακατεύοντας διαρκώς και μόλις πήξει το ρίχνουμε πάνω από το κρύο σιροπιασμένο παντεσπάνι.
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τα υλικά όπως για το κέικ και στο τέλος ρίχνουμε την τρούφα και ανακατεύουμε απαλά. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο και όταν κρυώσει ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι και αφού κρυώσει και αυτό το γλασάρουμε.
Καλή επιτυχία και απόλαυση!!
της pasta blogger Βικτώριας Γιανναρά
Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά