Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 21 έως 27 Ιανουαρίου

Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 21 έως 27 Ιανουαρίου

Το κλασσικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τι θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Θα μπορείτε να προμηθεύεστε τα υλικά σας από το σαββατοκύριακο για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.

Κάθε βδομάδα θα ετοιμάζουμε ένα πλήρες ισορροπημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχει επιμεληθεί η pasta blogger Βικτώρια Γιανναρά. Οι συνταγές έχουν συλλεχθεί από ποικίλα sites αλλά και από το www.ilispasta.gr στο οποίο η Βικτώρια είναι Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά.

Μενού εβδομάδας 21/ 01 – 27/01

Δευτέρα

Φασόλια με σπανάκι και γαρίδες

Υλικά

  • ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ¾ φλ. ντοματίνια κομμένα
  • 5 ματσάκια baby σπανάκι
  • 8 φύλλα βασιλικού
  • 1 κ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • 500 gr βρασμένα φασόλια
  • 1/4 φλ. ζωμός κοτόπουλου
  • 12 μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζέστανε δύο κουταλάκια λάδι σε μεσαία φωτιά και σοτάρισε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο για πέντε με επτά λεπτά.
Πρόσθεσε το σκόρδο λιωμένο, ½ κουταλάκι αλάτι, πιπέρι και τσιγάρισε για μισό λεπτό ακόμη.
Ρίξε στο τηγάνι και τα ντοματίνια και μόλις απορροφηθούν τα υγρά, πρόσθεσε και το σπανάκι και μαγείρεψε μέχρι να «μαραγκιάσει».
Πρόσθεσε στο τηγάνι τα βραστά φασόλια (κονσέρβα) και τον ζωμό κοτόπουλου και άφησε να βράσει για ελάχιστα λεπτά, μέχρι να μειωθεί ο όγκος του ζωμού.
Ρίξε και τον βασιλικό λεπτοκομμένο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, πρόσθεσε αλατοπίπερο και σβήσε τη φωτιά.

πηγή

Τρίτη

Πανεύκολο κοτόπουλο με μπύρα

Υλικά

6 μπουτάκια κοτόπουλου
1/3 φλ. ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
1/4 κ.γλ. κάρι
1/4 κ.γλ. μπούκοβο
1/4 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
500 ml μπύρα

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε να φτιάξουμε το κοτόπουλο με μπύρα, ροδίζοντας πρώτα καλά τα μπουτάκια σε ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να πάρουν σκούρο ρόδινο χρώμα.
  2. Πασπαλίζουμε τα μπαχαρικά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, να μαραθούν για 4΄-5΄.
  3. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με την μπύρα ρίχνοντας τη σιγά σιγά, γιατί φουσκώνει με το βρασμό και ξεχειλίζει.
  4. Σκεπάζουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και βράζουμε για 30΄.
  5. Βάζουμε τα μπουτάκια σε πιατέλα και αφήνουμε λίγα λεπτά τη σάλτσα επάνω σε δυνατή φωτιά, να δέσει και να γλασάρει καλά.

πηγή

Τετάρτη

Λαβράκια στο φούρνο με σάλτσα μουστάρδας και μυρωδικά

Υλικά

  • 5-6 λαβράκια αρκούν να χορτάσουν 4 άτομα
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • μπόλικο νεράκι
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο ξερό θυμάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδου κομμένη στα 4
  • φρέσκος μαϊντανός για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Πλένουμε τα λαβράκια και τα απλώνουμε στη σειρά σε ένα πυρέξ.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και με τη σάλτσα αυτή περιχύνουμε τα ψάρια. Ας μην τα καλύψει το νερό, γιατί έτσι κι αλλιώς θα τα γυρίσουμε να πάρουν τη σαλτσούλα και από τις 2 πλευρές! Δεν θέλουμε να βράσουν, αλλά να έχουν μια ωραία τραγανή πετσούλα από πάνω.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, γυρίζοντας τα και από τις 2 μεριές, μέχρι να ροδίσουν.
Είναι ένα ψάρι με λίγα, σχετικά, κόκκαλα, αρκετό ψαχνό και μια γλυκιά, βελούδινη γεύση. Ο συνδυασμός με τη μουστάρδα ήταν άκρως εντυπωσιακός! Κι επειδή τις πρασινάδες και τα λαχανικά, δεν τα αγαπώ ιδιαίτερα, αποφάσισα να συνοδεύσω τα λαβράκια με αλλιώτικες πατάτες.
Βράζουμε μερικές πατάτες κομμένες σε χοντρά κομμάτια και όταν είναι έτοιμες ζεσταίνουμε σε ένα φαρδύ τηγάνι λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε μουστάρδα και μια ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά και σοτάρουμε για λίγα λεπτά τις πατάτες μέσα σε αυτή τη σάλτσα.
Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε μυρωδικά, όπως θυμάρι, δεντρολίβανο ή ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε μια τελευταία φορά, σβήνουμε με χυμό από 1/2 λεμόνι και γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό.

πηγή

Πέμπτη

Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο

Υλικά

  • 10 χοντρά κολοκύθια
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 10 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγα κλωνάρια μαϊντανό και άνηθο

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • χυμός από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

Για τα γεμιστά κολοκυθάκια με κιμά

Ξεκινάμε τα γεμιστά κολοκυθάκια αυγολέμονο με κιμά, προετοιμάζοντας πρώτα τα κολοκύθια. Αφού τα πλύνουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και λίγο από το πίσω μέρος για να στέκονται όρθια στην κατσαρόλα. Αφαιρούμε μία φέτα από πάνω που θα τη χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι. Με το εργαλείο που αδειάζουμε τα κολοκυθάκια ή με το κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους και το ψιλοκόβουμε. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/2 ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3΄-4΄.

Προσθέτουμε τα κολοκύθια (την ψιλοκομμένη σάρκα), τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄-3΄. Τέλος, ρίχνουμε τον κιμά και αφήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ρύζι, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε 1 φλ. νερό να χυλώσει η γέμιση. Ανακατεύουμε καλά.

Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα κολοκυθάκια μέχρι τα 3/4 του ύψους τους. Σκεπάζουμε με τη φέτα-καπάκι. Τοποθετούμε όρθια τα κολοκύθια σε στενή κατσαρόλα και μπήγουμε ενδιάμεσα πατάτες κομμένες, κυδωνάτες, όρθιες.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση τους. Τοποθετούμε δεμένα σε ματσάκι τα κλωνάρια μαϊντανού και άνηθου. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και απ’ την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30΄ μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να σκάσει το ρύζι.

Για το αυγολέμονο

Σβήνουμε τη φωτιά (μην τα παραβράζετε γιατί θα λιώσουν τα κολοκυθάκια και θα λασπώσει το ρύζι). Χτυπάμε τ’ ασπράδια με σύρμα, προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπώντας και λίγο λίγο το λεμόνι. Αραιώνουμε το αυγολέμονο με λίγο ζωμό απ’ την κατσαρόλα και περιχύνουμε το φαγητό, ανακινώντας την κατσαρόλα απ’ τα χερούλια.

Αν θέλετε το αυγολέμονο να γίνει σαν κρέμα, βάλτε 1 κουταλιά κορνφλάουρ στο χυμό λεμονιού. Διαλύστε το με σύρμα, προσθέστε το στο αυγό και κάντε κανονικά το αυγολέμονο. Περιχύστε το φαγητό και αφήστε την κρεμα αυγολέμονο σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά να δέσει.

πηγή

Παρασκευή

Ομελέτα φούρνου με γλυκοπατάτα

Υλικά

  • 1 μεγάλη γλυκοπατάτα
  • 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 100 grbluecheese
  • 1 μοσχοκάρυδο (για τρίψιμο)

Εκτέλεση

  1. Προθέρμανε το φούρνο στους 190ºC.
  2. Άλειψε τη γλυκοπατάτα με λάδι και αλατοπίπερο και ψήσε για 40 λεπτά.
  3. Κόψε σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια και τσιγάρισέ τα σε μια κουταλιά λάδι σε χαμηλή φωτιά με το καπάκι για 20 λεπτά.
  4. “Χτύπα” τα αυγά και ρίξε μέσα το bluecheese σπασμένο σε τρίμματα.
  5. Πρόσθεσε στο μείγμα του αυγού και τα κρεμμύδια και την καλοψημένη γλυκοπατάτα σε κουταλιές.
  6. Ρίξε το μείγμα σε ένα μικρό λαδωμένο τηγάνι και ψήσε σε μεσαία φωτιά μέχρι να σταθεροποιηθεί το αυγό.
  7. Μετέφερε την ομελέτα στο φούρνο και ψήσε για άλλα 10 λεπτά.

πηγή

Σαββάτο

Ταλιατέλες λαχανικών με πέστοπατζαριού&κατίκι Δομοκού

Υλικά

  • 500 γρ. Ταλιατέλες λαχανικών ΗΛΙΣ ή Σπαγγέτι ή Λιγκουίνι
  • 400 γρ. παντζάρια καθαρισμένα
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 4 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • φρέσκο θυμάρι
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 60 ml κρέμα γάλακτος
  • 250 γραμ. κατίκι Δομοκού
  • 100 γραμ. φέτα
  • Χοντρό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Για τα καραμελωμένα παντζάρια.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 °C.
  3. Κόβουμε τα παντζάρια σε κυβάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολα. Προσθέτουμε ολόκληρες τις σκελίδες σκόρδου, το θυμάρι, τη κρέμα βαλσάμικου, λίγο από το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.
  4. Όταν είναι έτοιμα, σε ένα multi βάζουμε τα παντζάρια, το σκόρδο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη μισή από τη παρμεζάνα και χτυπάμε μέχρι να γίνει πουρές.

Περισσότερα…

Κυριακή

Κοκκινιστό μοσχαράκι με αρακά

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι σπάλα
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 κουταλιές αλεύρι
  • 400 γραμμάρια αρακά
  • 2 καρότα
  • 5 ντομάτες
  • 1/2 φλυτζάνι κρασί άσπρο
  • 2 κλωνάρια μαϊντανό
  • Αλάτι- πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το αλευρώνουμε.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρέας για λίγα λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.
  4. Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες αφού προηγουμένως τις έχουμε τρίψει, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και αρκετό νερό.
  5. Βράζουμε το κρέας για μια ώρα και όταν δούμε ότι έχει μαλακώσει προσθέτουμε τον αρακά και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά. Αν θέλουμε προσθέτουμε και πατάτες.

πηγή

Το γλυκό της εβδομάδας

Μους σοκολάτα με κομματάκια φράουλας

Μία μους σοκολάτας που θα λατρέψετε!
Η συνταγή είναι για 3-4 μερίδες
Σας δίνω υλικά, εύκολη, γρήγορη, πεντανόστιμη

Υλικά
3 αυγά μέτρια σε θερμοκρασία δωματίου
220 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200 γρ κουβερτούρα
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
1 σφηνάκι μαστίχα
1 κούπα φράουλες κομμένες σε μικρά κομμάτια

Εκτέλεση

Χωρίζουμε τα αυγά (κρόκοι και ασπράδια).Τοποθετούμε τα ασπράδια σε ένα μπωλ και αφού προσθέσουμε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα.Τοποθετούμε στο ψυγείο.
Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και αφού πάρει ελαφρώς μία βράση απομακρύνουμε από το μάτι.
Ρίχνουμε σιγά σιγά την κουβερτούρα,αφού πρώτα κόψουμε σε μικρά κομμάτια.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα μας στην άκρη και αφού περάσουν 2-3 λεπτά προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ρίχνουμε το σφηνάκι μαστίχας.
Βγάζουμε από το ψυγείο τη μαρέγκα και ρίχνουμε μέσα σιγά σιγά το μείγμα της σοκολάτας. Απαλά με μία μαρίζ ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
Στο τέλος προσθέτουμε τις κομμένες φράουλες.
Αδειάζουμε σε μπωλ ή ποτηράκια και τοποθετούμε στο ψυγείο μας για τουλάχιστον 3-4 ώρες.

Καλή επιτυχία και Καλή Απόλαυση

Πηγή: συνταγή για μους σοκολάτα Lauren Pascale, πειραγμένη από εμένα…..
Σας φιλώ Nadia Markopoulou.
Όλες τις υπέροχες συνταγές της Νάντιας θα τις βρείτε στο blog της:
Spoon ‘n Love
www.spoonlove.gr

της pasta blogger Βικτώριας Γιανναρά
Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά

Βρείτε εδώ όλα τα εβδομαδιαία προγράμματα διατροφής και δεν θα ξανακούσετε από τα παιδιά σας την ερώτηση «Τι θα φάμε σήμερα μαμά».

Τι θα φάμε σήμερα μαμά;