Με την ματιά της ψυχολόγου: Hygge with a Twist!
Ξεκίνα την ρουτίνα καθημερινής ευεξίας σου με οδηγό τους Δανούς!
Τον τελευταίο καιρό επικρατεί μία σχετική “τρέλα” με τον Δανέζικο τρόπο χαλάρωσης, ή μάλλον τρόπο ζωής, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, το λεγόμενο “Hygge”.
Η αλήθεια είναι πως είναι κανένας χρόνος περίπου, μπορεί και κάτι, που πέφτει συνεχώς το μάτι μου σε αυτήν την έκφραση και όλο την προσπερνάω. Πρόσφατα ήρθε στα χέρια μου, δωράκι από φίλη, ένα βιβλίο – Το βιβλίο του Hygge, από τον Μάϊκ ΒάΪκινγκ και τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, best seller μεταφρασμένο σε 35 γλώσσες, που ασχολείται με τον Δανέζικο τρόπο ζωής κι έτσι άρχισα να του δίνω περισσότερη σημασία. Κι ο λόγος είναι ότι φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα η προσέγγιση των φίλων Δανών και να σου πω την αλήθεια ταιριάζει καταπληκτικά με όλα αυτά που κατά καιρούς σου προτείνω για χαλάρωση, επαφή με τους οικείους κι αγαπημένους, συνειδητότητα, νου, πνεύμα και σώμα σε αρμονία.
Hygge (προφέρεται χούγκα ή χιούγκα, όλα τα “α” κάτι μεταξύ “α” κι “ε”) λοιπόν είναι η καθημερινή θαλπωρή, η ζεστασιά του να βρίσκεσαι μαζί με αγαπημένους – οικογένεια, φίλους – να βιώνεις στην κάθε μέρα ασφάλεια, προσωπική ολοκλήρωση, αίσθηση ανήκειν, ισοτιμία. Είναι ο τρόπος ζωής που επιλέγουν να ακολουθήσουν οι Δανοί που τα περιέχει όλα αυτά μαζί.
Στην πράξη λοιπόν αυτό σημαίνει να βρίσκουμε τρόπους τέτοιους να ζούμε ώστε να προάγεται η ευεξία και το ευ ζην, στην κάθε μας μέρα.
Κι ενώ έχουμε κι εδώ στην Ελλάδα πολλές από αυτές τις συνήθειες, όπως το να μαζευόμαστε με οικεία κι αγαπημένα πρόσωπα για παράδειγμα, νομίζω δεν το κάνουμε συνειδητά. Λέω λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά σε 6 απλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αγκαλιάσουμε και να ενστερνιστούμε το πνεύμα του Hygge στο σπίτι μας.
1.Φωτισμός
Ναι, ο φωτισμός σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ βασικό κομμάτι της όλης ιδέας. Μην ξεχνάς ότι ο φωτισμός δημιουργεί ατμόσφαιρα και διάθεση, άρα μιλάμε για χαμηλό φωτισμό και κατά προτίμηση κεριά ή τζάκι. Χαλαρώνεις με το χαμηλό σε ένταση φωτισμό αλλά και με την ζεστασιά που αναδίδει η αίσθηση της φωτιάς. Δοκίμασε να ανάψεις μερικά κεράκια απόψε και να “αράξεις” με φίλους ή με τον σύντροφο σου. Άσε τον εαυτό σου να αισθανθεί την αγαλλίαση.
2. Χαλαρά Ρούχα κι Ελεύθερα Πέλματα
Στο πνεύμα του κινούμαι χαλαρά κι αισθάνομαι άνετα μέσα στο σπίτι φοράω άνετες φόρμες που οι Δανοί ονομάζουν έτσι χαϊδευτικά hyggebukser δηλαδή τα παντελόνια του hygge. Η ευεξία της ψυχής μου κι η χαλάρωση του πνεύματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την χαλάρωση του σώματος. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι όταν γυρίζω σπίτι μου από την δουλειά, για παράδειγμα, αυτό που θέλω είναι να τα αφήσω όλα απ’ έξω και να αφεθώ. Αυτό το πετυχαίνω και με το ποια ρούχα διαλέγω. Και βέβαια, περπατάω μέσα στο σπίτι με ζεστές κάλτσες, γιατί τα παπούτσια είναι έξω από την πόρτα! Αφήνω τα πέλματα μου ελεύθερα να χαλαρώσουν από το σφίξιμο των παπουτσιών (από τα δεσμά της ημέρας), να ξεκουραστούν και να έρθουν σε επαφή με την γη. Μαγική αίσθηση!
3.Comfort Food
Ελληνιστί, comfort foods είναι όλες αυτές οι τροφές που αγαπάμε, όποια γεύση κι αν είναι για τον καθένα αυτό, φαγητό ή ρόφημα, ή ποτό. Μπορεί ας πούμε όταν γυρίσω σπίτι, κι αφού βάλω τα χαλαρά μου που λέγαμε πιο πάνω, και καθίσω στον καναπέ ή στην πολυθρόνα μου την αγαπημένη να πιω ένα φλιτζάνι ζεστό κακάο, ή να φάω ένα μπισκότο και να απολαύσω έναν καφέ με την ησυχία μου. Το όλο νόημα κρύβεται στο ότι δεν τσιμπολογάω βιαστικά στο πόδι αλλά κάθομαι κι απολαμβάνω ό,τι είναι αυτό που έχω επιλέξει. Μπορεί ακόμα κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μπροστά στο τζάκι με λίγο τυράκι. Αυτό που έχει σημασία είναι να απολαμβάνω κάθε μπουκιά, και κάθε γουλιά! Και φυσικά ψυχολογικά παίρνει έξτρα πόντους γιατί κάτι τέτοιο μας οδηγεί με ακρίβεια στο να τρώμε συνειδητά, οπότε και λιγότερο. Η απόλαυση δεν είναι στο φαγητό αλλά στην στιγμή!
4. Γωνίτσα
Πώς θα μπορούσες όμως να απολαύσεις τις μικρολιχουδιές σου αν δεν είχες μια κατάδική σου γωνιά στο σπίτι; Μία γωνίτσα ή φωλίτσα; Δημιούργησε με ό,τι εσύ αγαπάς να σε περιβάλλει μία γωνιά μόνο για σένα. Βάλε για παράδειγμα ένα μαξιλάρι που έχεις από παιδί στην πλάτη της πολυθρόνας σου, ένα ζεστό ριχτάρι, ένα τραπεζάκι να ακουμπάς τα βιβλία σου και το ζεστό τσάι, όταν χαλαρώνεις κι άναψε το κερί που λέγαμε. Η αίσθηση ότι έχω μία γωνιά στο σπίτι μόνο δική μου είναι πολύ όμορφη και μου δημιουργεί ασφάλεια. Κατ’ επέκταση δύναμαι να χαλαρώσω ουσιαστικά αφού στην ασφάλεια και την θαλπωρή της γωνιάς μου αφήνω κάθε άμυνα συνειδητή ή ασυνείδητη έξω από την πόρτα.
5. Φυσικά Υλικά
Αγκάλιασε τα φυσικά υλικά: μαλλί, βαμβάκι, γούνα, ξύλο, πράσινα φυτά. Χρησιμοποιώντας τέτοια υλικά στην ουσία θυμίζεις στον εαυτό σου ότι είσαι κι εσύ κομμάτι της φύσης, κι άρα ανήκεις εδώ. Ενισχύεις με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο την αίσθηση ασφάλειας και ανήκειν που έχουμε όλοι ανάγκη για να αφεθούμε. Φέρνεις σε μικρές δόσεις την φύση μέσα στο σπίτι σου κι αυτό ανταποδίδεται μόνο του στο πολλαπλάσιο.
6. Βιβλία
Και φυσικά, αφού έχεις κουλουριαστεί στην γωνιά σου με το ζεστό κακάο και τυλιγμένη με το ριχτάρι σου το μόνο που λείπει είναι ένα καλό βιβλίο! Εννοείται πως δεν υπάρχει Hygge χωρίς διάβασμα. Είναι κάτι πολύ hyggelig, δηλαδή στο πνεύμα του hygge. Διάλεξε βιβλία κλασσικά, ή μοντέρνα, ή ό,τι σου αρέσει εσένα σε λογοτεχνία. Ξέχνα κινητό και τηλεόραση κι άσε τον εαυτό σου να ταξιδέψει στην φαντασία ενός συγγραφέα ή να εκπαιδευτείς! (Ιδέες μπορείς να πάρεις κι από την νέα μου στήλη βιβλία).
Για να στα βάλω λοιπόν σε σειρά και σε τάξη, από ψυχολογικής πλευράς πάντα μιλάμε, το Hygge είναι μία υπέροχη σκανδιναβική (σ)τάση ζωής που ενισχύει την ζεστασιά, την θαλπωρή και την ασφάλεια που αισθανόμαστε όταν βρισκόμαστε σε οικεία περιβάλλοντα (π.χ. στην γωνιά μου) γεμάτα φυσικά υλικά, περιστοιχισμένοι από οικεία κι αγαπημένα πρόσωπα, ασχολούμενοι με δραστηριότητες που μας αρέσουν. Δίνουμε σημασία στα ουσιαστικά και πραγματικά “ακριβά”, όπως είναι οι στιγμές μας. Δίνουμε στο σώμα την ευκαιρία να χαλαρώσει αποδεσμεύοντας το από σφιχτά και στητά ρούχα που ίσως φοράμε στην δουλειά μας, κι αφήνοντας τα πόδια μας ελεύθερα να έρθουν σε επαφή με την γη, είτε με κάλτσες το χειμώνα είτε ξυπόλητοι το καλοκαίρι! Κάνουμε την απόλαυση συνήθεια! Αφήνουμε μακριά από όλο αυτό την τεχνολογία, ίσως μόνο λίγη μουσική για όποιον την χαίρεται κι αποφεύγουμε να μπούμε σε εντάσεις και διαμάχες!
Αντί-hygge στάση:
Να ασχολείσαι ασταμάτητα με το κινητό σου, εν ώρα μη εργασίας,
Να πέφτεις σε χειμερία νάρκη και να μην ξεκουνιέσαι,
Υπερκατανάλωση υλικών αγαθών (είναι υποκατάστατα),
Άγχος για να προλάβεις να τους δεις όλους, να πας παντού, και γενικά για υπέρμετρη κοινωνικότητα,
Εντάσεις, διαμάχες, καυγάδες.
Εύχομαι τώρα στις ημέρες των γιορτών ειδικά που έρχονται, να αδράξετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε hygge και να βιώσετε την αίσθηση που προσφέρει στο έπακρο! Χουχουλιάστε, διαβάστε βιβλία, καθίστε με φίλους να κουβεντιάσετε, και παίξτε επιτραπέζια να γελάσετε!
Καλή Απόλαυση!
Με αγάπη κι ευγνωμοσύνη,
Ψυχοθεραπεία / Συμβουλευτική / Ρέικι Συμβουλευτική Οικογένειας – Γονέων / Ευ Ζην
Βιογραφικό:
Η Χριστιάνα Γερμανού είναι ψυχολόγος με πτυχίο Ψυχολογίας (BSc) από το University of La Verne, California και μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στην Συμβουλευτική Ψυχολογία με Γνωστική Συμπεριφοριστική προσέγγιση (CBT Cοunselling) από το Teesside University.
Με εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία Gestalt, την διαχείρηση εξαρτήσεων, και την υπογονιμότητα, τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την οικογένεια -ζευγάρι, γονείς – και παράλληλα με τις ατομικές συνεδρίες κι ομιλίες, συντονίζει ομάδες και σεμινάρια πάνω σε θέματα που απασχολούν όλους τους γονείς αλλά κι όλους μας στην καθημερινότητα. Είναι μέλος Ευρωπαϊκών οργανισμών ψυχολογίας και συνεργάζεται με μεγάλα κέντρα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κι ιδιώτες ιατρούς.
Στόχος της είναι η ισορροπία κι η ολιστική ευημερία του ατόμου, το ευ ζην στην πράξη, κι αρθρογραφεί καθημερινά στην προσωπική της ιστοσελίδα www.rootsandroutes.gr.