Συνέντευξη της Κριστίν Μενάρ, μιας από τις καλύτερες εικονογράφους της νέας γενιάς

Συνέντευξη της Κριστίν Μενάρ, μιας από τις καλύτερες εικονογράφους της νέας γενιάς

Tην Κριστίν Μενάρ την γνώρισα μέσα από τα social media. Είναι σύζυγος ενός επίσης σπουδαίου εικονογράφου του Νίκου Γιαννόπουλου ο οποίος είναι και συμπατριώτης μου. Όπως καταλαβαίνετε όλη η οικογένεια πλημμυρίζει δημιουργία και καλλιτεχνικό οίστρο! Από την πρώτη στιγμή εντυπωσιάστηκα από την γλυκύτητα της, το καθάριο βλέμμα της και δεν χόρταινα να χαζεύω τα εξώφυλλα των βιβλίων της που μοιράζονταν με τους διαδικτυακούς της φίλους. Επειδή έχω διαβάσει άπειρα βιβλία με τα παιδιά μου, ειδικά τα 6 τελευταία χρόνια που ασχολούμαι με το www.workingmoms.gr, ειλικρινά οι ζωγραφιές της είναι από τις καλύτερες που έχω αντικρίσει, είναι στη λίστα Τop5 των αγαπημένων μου εικονογράφων. Όταν καταφθάνει ένα βιβλίο της στα χέρια μου καταλαβαίνω αμέσως ότι η εικονογράφηση είναι δική της γιατί έχει χαρακτήρα και ταυτότητα. Κάτι που η ίδια δεν γνωρίζει είναι ότι θα είναι μεγάλη μου χαρά μελλοντικό μου βιβλίο να εικονογραφηθεί από τα μαγικά της πινέλα!

Πάμε λοιπόν να την γνωρίσουμε καλύτερα μέσω της συνέντευξης που μας παραχώρησε, στην οποία μας μίλησε με μεγάλη χαρά και για τους δυο σημαντικούς ρόλους της ζωής της, της εικονογράφου και της μαμάς! Ευχαριστώ πολύ Κριστίν μου την απόλαυσα απίστευτα αυτή την συνέντευξη!

W.M. Πότε ξεκίνησες να ζωγραφίζεις και να εικονογραφείς και τι είναι για σένα η ζωγραφική;

K.M. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά πότε ξεκίνησα να ζωγραφίζω καθώς ήταν πάντα κομμάτι της καθημερινότητας μου! Θυμάμαι ακόμα ζωγραφιές που έκανα στα πρώτα μου χρόνια και τις σκέψεις που γύριζαν στο μυαλό μου όταν τις δημιουργούσα. Ήταν για μένα κάτι σαν ημερολόγιο, κάθε σκέψη και συναίσθημα, κάθε καινούργια εμπειρία, αν ήταν αρκετά δυνατή για να με συγκινήσει, αποτυπωνόταν στο χαρτί. Η εικονογράφηση ήρθε αφού έγινα μητέρα, και αφού είχαν κυκλοφορήσει τα πρώτα βιβλία του συζύγου μου. Δεν ήταν κάτι που είχα προσχεδιάσει. Όσο η ζωή μου άλλαζε και μετατοπιζόταν όλο και περισσότερο προς τα παιδιά μου άρχισαν και τα σχέδια μου να αλλάζουν, να αποκτούν πάλι μια αθωότητα, μια αισιοδοξία! Τα χρώματα έγιναν πιο ζωηρά, οι χαρακτήρες πιο γλυκείς και είχα πια την ανάγκη τα έργα μου να διηγούνται μια ιστορία που θα μπορούσα ίσως καμιά φορά να μοιραστώ με τα παιδιά μου, έτσι κάπως προέκυψε η εικονογράφηση.

W.M. Πόσα βιβλία έχεις εικονογραφήσει, θέλεις να μας τα αναφέρεις, ποιο ήταν ο πρώτο σου και ποιο από αυτά έχει ξεχωριστεί θέση στην καρδιά σου;

K.M. Δέκα από τα βιβλία που έχω εικονογραφήσει βρίσκονται αυτή την στιγμή στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Μου είναι όμως αδύνατο να τα ξεχωρίσω, κάθε ένα από αυτά έχει την θέση του στην καρδιά μου ως κομμάτι μου. Το πρώτο βιβλίο που εικονογράφησα ήταν η «Η Γιασεμιά και τ΄αστεράκια» σε κείμενο της Ευδοκίας Σκορδαλά-Κακατσάκη και πιστεύω πως ήμουν πολύ τυχερή που είχα στο ξεκίνημα μου μία τόσο τρυφερή ιστορία όσο αυτή της Ευδοκίας! Αυτό το βιβλίο βάφτισε την πορεία μου ως εικονογράφου, τόσο με τις εικόνες που μου γέννησε όσο και με αυτή την όμορφη σχέση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στη συγγραφέα και εμένα. Ακολούθησαν «Τα μυρμηγκοκαμώματα του Μελή» σε κείμενο της Ειρήνης Αποστολάκη-Κληρονόμου και «Το ταξίδι των παπουτσιών» της Μαριάννας Τεγογιάννη επίσης από τις εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη. Τα επόμενα βήματα μου ήρθαν με τις εκδόσεις Μίνωας και το βιβλίο «Ο Καπετάν Τσουγκράνας και οι πειρατές του ωκεανού» σε κείμενο της Αργυρώς Μουντάκη και η διεθνής σειρά του Γιόαχιμ Φρίντριχ των «4 ½ Φίλων». Το τελευταίο βιβλίο που έχω εικονογραφήσει είναι το «A pet ina pot» μια ιδιαίτερα έξυπνη ιστορία για ένα αγοράκι που δυσκολεύεται να κρατήσει τα κατοικίδια του βρίσκοντας τελικά συντροφιά στον πιο ασυνήθιστο φίλο! Την ιστορία υπογράφει η Nada Dahab και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις HBKU press του Κατάρ.

W.M. Είστε μια καλλιτεχνική οικογένεια γιατί και ο σύζυγος είναι εικονογράφος. Όλο αυτό πως το βιώνουν τα παιδιά σας; Τους αρέσει η δουλειά των γονιών τους που είναι στην ουσία και διασκέδαση; Τα ίδια έχουν κλίση στην ζωγραφική;

K.M. Δεν είμαι σίγουρη πως τα παιδιά μας καταλαβαίνουν την έννοια της εργασίας. Βλέπουν την ευχάριστη πλευρά της δουλειάς μας που είναι η δημιουργία και δεν μπορούν να καταλάβουν ακόμα τις δυσκολίες που μπορεί να την συνοδεύουν όπως είναι οι  προθεσμίες κ.τ.λ. Σίγουρα η καθημερινή ενασχόληση μας με τις τέχνες τους έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερη αγάπη στη ζωγραφική και τη λογοτεχνία και είναι κάτι που ενθαρρύνουμε και εμείς άσχετα με το αν θα επιλέξουν στο μέλλον να ασχοληθούν με κάτι αντίστοιχο. Πιστεύουμε πως η δημιουργικότητα των παιδιών, η φαντασία τους, τα βοηθά να αναπτύξουν έναν χαρακτήρα ανοιχτόμυαλο, χωρίς φόβους και προκαταλήψεις!

W.M. Πως είναι για σένα να είσαι Working Mom; Εύκολο; Δύσκολο; Νιώθεις ενοχές ότι παραμελείς τα παιδιά σου όπως οι περισσότερες Working Moms ή νιώθεις ότι συνδυάζεις αρμονικά δουλειά και παιδιά;

K.M. Το να είμαι Working Mom έχει τις δυσκολίες του ακόμα και για κάποιον που εργάζεται από το σπίτι. Έχω βέβαια και την βοήθεια του συζύγου μου που επίσης δουλεύει από το σπίτι και, ευτυχώς, είναι εξαιρετικός μάγειρας! Η αλήθεια είναι όμως πως αρκετές φορές αισθάνομαι ότι δεν τους αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζονται αλλά προσπαθώ να βρίσκω τις ισορροπίες ανάμεσα στο σπίτι και την δουλειά ακόμα και αν χρειαστεί να ξενυχτίσω το βράδυ για να προλάβω τις προθεσμίες μου. Αγαπώ πολύ την δουλειά μου και δεν θα μπορούσα να φανταστώ την ζωή μου χωρίς αυτή και θα ήθελα και τα παιδιά μου να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα και να μείνουν πιστοί στα όνειρα τους. Πιστεύω πως πέρα από τις υποχρεώσεις απέναντι στα παιδιά μας έχουμε και υποχρέωση απέναντί στον εαυτό μας, στα δικά μας όνειρα, τις δικές μας φιλοδοξίες!

W.M. Πότε έγινες μαμά και πόσο έχει αλλάξει η ζωή σου από τότε;

K.M. Έγινα μαμά νωρίς στα εικοσιτέσσερα μου και από τότε η ζωή μου έχει αλλάξει ριζικά. Ήμουν φοιτήτρια στην Θεσσαλονίκη όταν έμεινα έγκυος και ανάμεσα στα άλλα επέλεξα να αφήσω τις σπουδές μου για να αφιερώσω όλο μου τον χρόνο στην οικογένεια μου. Δεν είχα και την στήριξη που χρειαζόμουν από τους γονείς μου και αυτό δυσκόλεψε αρκετά την κατάσταση. Δεν μετάνιωσα όμως λεπτό τις αποφάσεις μου, πιστεύω πως ο γάμος και κυρίως τα παιδιά με ανάγκασαν να αντιμετωπίσω την ζωή πιο δυναμικά. Δεν έχω ολοκληρώσει ακόμα τις σπουδές μου αλλά ήρθαν έτσι τα πράγματα ώστε να εργάζομαι στον τομέα που επέλεξα να σπουδάσω, την ζωγραφική, γεγονός που με κάνει πολύ χαρούμενη!

W.M. Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

K.M. Αυτή την στιγμή εικονογραφώ κάποια παραμύθια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συνεχίζω την συνεργασία μου με τις εκδόσεις Μίνωας για την βραβευμένη σειρά των 4 ½ Φίλων! Γενικά δεν μου αρέσει να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια, παίρνω την ζωή όπως μου έρθει και προσπαθώ, όσο μπορώ,  να εξελίσσομαι και να γίνομαι καλύτερη.

                  

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Συνεντεύξεις