Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και ΑΒ: Το παιχνίδι ως μέσο υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και ΑΒ: Το παιχνίδι ως μέσο υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών

Το ΑΒητάρι της ισορροπημένης διατροφής

Η ΑΒ Βασιλόπουλος συμβάλλει στην εξοικείωση των παιδιών με την Υγιεινή Διατροφή με το πρωτοποριακό έκθεμα «Το ΑΒητάρι της διατροφής»

στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

Πριν μερικές μέρες είχαμε την χαρά να ζήσουμε μαζί με τον Κωνσταντίνο μου μια φοβερή εμπειρία που δεν γινόταν να μην την μοιραστούμε μαζί σας γιατί πραγματικά αξίζει να την ζήσετε και εσείς με τα παιδιά σας. Και επειδή συχνά με ρωτάτε να σας πω προτάσεις εξόδων για να περάσετε όμορφα με τα παιδιά σας, η συγκεκριμένη είναι μια απ΄αυτές που θα απολαύσετε με την ψυχή σας! Ξεκίνησε σαν απλή βόλτα αλλά εξελίχθηκε σε μια απολαυστική πρόταση διασκέδασης για όλη την οικογένεια και ένα διαδραστικό παιχνίδι ρόλων που μας έμεινε αξέχαστο!

Είχαμε την χαρά να επισκεφτούμε το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και μικροί μεγάλοι να παίξουμε ένα βιωματικό παιχνίδι ρόλων στο νέο διαδραστικό έκθεμα του Μουσείου, που ονομάζεται “Το ΑΒητάρι της ισορροπημένης διατροφής”. Το σύγχρονο αυτό διαδραστικό έκθεμα, που αποτελεί μικρογραφία ενός καταστήματος σούπερ μάρκετ, έχει στόχο να μεταφέρει το μήνυμα για τη σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, καθώς και τη βιωματική εκπαίδευση των παιδιών σε ζητήματα που αφορούν στην υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου στην καθημερινότητά τους. Δυστυχώς τα Ελληνόπουλα βάσει ερευνών είναι υψηλά στις θέσεις παχυσαρκίας, κακών διατροφικών συνηθειών και κατανάλωση junk food.

Πρώτα κάναμε μία μικρή βόλτα, περιηγηθήκαμε στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο για να εξοικειωθούν τα παιδιά με το περιβάλλον και για να χαλαρώσουν παίξαμε φιδάκι! Ένα τεράστιο φιδάκι κοσμεί την είσοδο του Ελληνικού Παιδικού μουσείου στο οποίο τα φρούτα και λαχανικά είναι τα πιόνια και με τη βοήθεια μιας μουσειοπαιδαγωγού έπαιξαν το διαχρονικό αγαπημένο παιχνίδι “Φιδάκι” το οποίο, δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αναπτύσσει την παρατηρητικότητα των παιδιών, εξασκούνται στην αριθμητική και στην αλληλουχία εικόνων.

Το concept είχε ως εξής: η μουσειοπαιδαγωγός μας ενημέρωσε πως μπορούμε να ψωνίσουμε ότι επιθυμούμε από το σούπερ μάρκετ ώστε να ετοιμάσουμε το ημερήσιο γεύμα της οικογένειας μας και εν συνεχεία θα έλεγχαν αν τα προϊόντα που προμηθευτήκαμε αποτελούν ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο.

Ξεκινήσαμε λοιπόν με μεγάλο ενθουσιασμό, ο Κωνσταντίνος μου έγραψε στη λίστα τι επιθυμεί να αγοράσουμε και κάθε παιδί ανέβαλε έναν ρόλο. Κάποια παιδιά ήταν οι υπάλληλοι του σούπερ μάρκετ και τα υπόλοιπα οι πελάτες. Ο Κωνσταντίνος μου επέλεξε να είναι πελάτης και μαζί ξεχυθήκαμε μέσα στο πανέμορφο μίνι σούπερ μάρκετ της ΑΒ Βασιλόπουλος, το οποίο είναι ειδικό διαμορφωμένο στο ύψος των παιδιών και τα οποία προϊόντα ήταν σχεδόν όλα “ψεύτικα” αλλά φάνταζαν σαν αληθινά, ψωνίσαμε από το ψαράδικο, το κρεοπωλείο, αγοράσαμε φρούτα, λαχανικά, τυροκομικά, και κάθε λογής λιχουδιά, ο Κωνσταντίνος μου μπερδεύτηκε λίγο πάνω στον ενθουσιασμό του και νόμιζε ότι ψωνίζουμε για όλο τον μήνα χαχαχα, με αποτέλεσμα το καρότσι μας να ξεχυλήσει και γελάσαμε με την ψυχή μας.

Η χαρά και λάμψη ήταν ζωγραφισμένη στα μάτια του, άλλωστε σε ποιο παιδί δεν του αρέσει να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ! Ο τελευταίος προορισμός μας ήταν το ταμείο όπου εκεί ο ευγενέστατος ταμίας και φίλος μας Γιώργος μας εξυπηρέτησε γρήγορα και με επαγγελματισμό με αποτέλεσμα να μην περιμένουμε πολλή ώρα στην ουρά. Να σημειωθεί ότι όλα τα παιδιά υπάλληλοι και πελάτες ήταν βαθιά απορροφημένοι στο ρόλο τους λες και ήταν η πραγματική τους δουλειά, οι υπάλληλοι μας εξυπηρέτησαν άψογα και εμείς απολαύσαμε τα ψώνια μας.

Αφού κάναμε τις αγορές μας, συμβουλευτήκαμε την πυραμίδα της ισορροπημένης διατροφής, για να μάθουμε αν τα προϊόντα που είχαμε προμηθευτεί συνάδουν με μια ισορροπημένη διατροφή και αν κάλυπταν τις καθημερινές μας ανάγκες σε βιταμίνες, σίδηρο, άμυλο και θρεπτικά συστατικά που είναι πολύτιμα ειδικά για τα παιδιά αλλά και για όλη την οικογένεια! Ομολογουμένως τα πήγαμε εξαιρετικά αν εξαιρέσεις κάποια ντόνατς, που έτσι και αλλιώς δυο φορές τη βδομάδα επιτρέπω στα παιδιά μου να τρώνε γλυκά, γιατί και η στέρηση προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα.

Μόλις ολοκληρώσαμε τα ψώνια μας συνέχεια είχε η επίσκεψη μας στον φούρνο του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου όπου τα παιδιά μας ζύμωσαν με τα χεράκια τους αφράτα ελιόψωμα, πραγματικά τόσο νόστιμα δεν είχαμε ξαναφάει και επειδή το έφτιαξε μόνος του ο Κωνσταντίνος μου η χαρά του ήταν διπλή, απόλαυσε την εμπειρία και έφαγε μέχρι το τελευταίο ψίχουλο. Θα μοιραστώ μαζί σας την συνταγή για να την φτιάξετε και εσείς με τα παιδιά σας: ανακατεύετε 5 ποτηράκια αλεύρι, 1 κουταλιά της σούπας μαγιά, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, μισό ποτηράκι λάδι, 1 ποτηράκι νερό και μισό ποτήρι ελιές.

Άλλωστε και’ γω είμαι της άποψης ότι τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν στην κουζίνα να μαγειρεύουν μαζί μας. Τώρα ειδικά στις γιορτές σας προτρέπω να μπείτε με τα παιδιά σας στην κουζίνα, να φτιάξετε γλυκές και αλμυρές δημιουργίες, χωρίς όμως να σας νοιάζει αν λερωθεί η κουζίνα ή λερωθούν τα παιδιά! Και να είστε σίγουροι ότι αυτό που θα φτιάξουν ακόμα και αν είναι λαχανικό θα το φάνε με μεγάλη ευχαρίστηση γιατί θα το έχουν δημιουργήσει με τα χεράκια τους!

«Το ΑΒητάρι της ισορροπημένης διατροφής είναι ένα σύγχρονο έκθεμα που ως αποστολή έχει να γνωρίσει στα παιδιά την υγιεινή διατροφή στις μελλοντικές γενιές της χώρας μας. Για την ΑΒ Βασιλόπουλος η σημασία των υγιών και θρεπτικών προϊόντων αποτελεί στρατηγική επιλογή και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, που αποδεικνύεται στην πράξη από την συνολική καθημερινή τους λειτουργία».

Το έκθεμα έχει σχεδιαστεί από διεπιστημονική ομάδα και ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες παιδαγωγικές και μουσειολογικές αρχές με την υπογραφή αξιοπιστίας των ανθρώπων της ΑΒ Βασιλόπουλος και του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου.

Όσοι μένετε μακρυά ή εκτός Αθηνών και σας είναι δύσκολο να επισκεφτείτε  υπάρχει μια μουσειοσκευή που μπορείτε να πείτε στο σχολείο των παιδιών σας να τη ζητήσουν και να παίξουν τα παιδάκια σας στην τάξη!!

Εκπαιδευτικά προγράμματα Ειδικά σχεδιασμένα από τους μουσειοπαιδαγωγούς του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, με ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό, προσκαλούν παιδιά όλων των ηλικιών και τις οικογένειές τους να μάθουν τα πάντα για την υγιεινή διατροφή.

Tο έκθεμα «Το ΑΒητάρι της διατροφής» είναι ανοιχτό στο κοινό τις ώρες λειτουργίας του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας (Τετάρτη 11:00 – 19:00, Πέμπτη έως Κυριακή 11:00- 15:00), ενώ ειδικά για το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Δεκεμβρίου, το Παιδικό Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 11:00 μέχρι τις 20:00.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο διαβάστε εδώ.

Λίγα λόγια για το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο κοινωφελούς χαρακτήρα με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σκοπό που ιδρύθηκε το 1987 στην Αθήνα.

Παράλληλα με τα εκπαιδευτικά έργα που σχεδιάζει και πραγματοποιεί εδώ και 31 έτη σε άλλα μουσεία και ευρύτερα μουσειακούς χώρους, από το 1994 λειτουργεί με την πολύτιμη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων το «Παιδικό Μουσείο της Αθήνας» (Ρηγίλλης &Βασ. Γεωργίου Β΄17-19, Αθήνα, Κτίριο Ωδείου Αθηνών), ένα μουσείο ειδικά σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών έως 12 χρόνων αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Efi's Diary Οι προτάσεις μας