Το κλασσικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τι θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Θα μπορείτε να προμηθεύεστε τα υλικά σας από το σαββατοκύριακο για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.
Κάθε βδομάδα θα ετοιμάζουμε ένα πλήρες ισορροπημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχει επιμεληθεί η pasta blogger Βικτώρια Γιανναρά. Οι συνταγές έχουν συλλεχθεί από ποικίλα sites αλλά και από το www.ilispasta.gr στο οποίο η Βικτώρια είναι Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά.
Μενού εβδομάδας 31/12 – 6/1
Δευτέρα – Παραμονή Πρωτοχρονιάς
1. Γεμιστό ρολό κοτόπουλο
Υλικά
- 1 κοτόπουλο
- 250 γρ συκωτάκια κοτόπουλου καθαρισμένα από ίνες και πλυμένα καλά
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, καθαρισμένο, κομμένο σε ζάρια 0,5 εκ.
- 200 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
- 250 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
- 6 κλωνάρια θυμάρι, μόνο τα φύλλα
Για τα καραμελωμένα καρότα
- 8 καρότα,
- 150 γρ. βούτυρο
- 3 κ.σ. μέλι
- 2 κλ. δενδρολίβανο
- 20 γρ. τζίντζερ, χοντροκομμένο
Για το μπρόκολο
Μπρόκολο ψητό στον φούρνο
Εκτέλεση
- Tοποθετούμε το κοτόπουλο στο ξύλο κοπής με τη μεριά του στήθους προς τα επάνω.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι αρχίζουμε να αφαιρούμε το κόκκαλο ανάμεσα από τα στήθη και την πλάτη πολύ προσεχτικά για να μη σκίσουμε το δέρμα. Διαφορετικά αν δεν μπορούμε ζητάμε από τον χασάπη μας να μας το κάνει.
- Τα κόκκαλα τα κρατάμε για να κάνουμε ζωμό.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στην φωτιά να κάψει.
- Κόβουμε τα συκωτάκια σε μικρές μπουκιές, προσθέτουμε 1 κ.σ ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο για 3-4 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το καρότο, το μπέικον και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 4-5 λεπτά ακόμα μέχρι να χάσουν τα πολλά υγρά τους.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τα συκωτάκια πάλι στο τηγάνι μαζί με τη φρυγανιά, το θυμάρι και ανακατεύουμε.
- Γεμίζουμε το κοτόπουλο με το μείγμα αυτό και το δένουμε καλά με σπάγκο.
- Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο πριν το κόψουμε.
Για τα καραμελωμένα καρότα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
- Καθαρίζουμε τα καρότα.
- Κόβουμε το κάθε καρότο οριζόντια (να ανοίξει στη μέση) και ξανακόβουμε το κάθε κομμάτι στη μέση. Αν τα καρότα είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε και πάλι στη μέση.
- Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, το δενδρολίβανο, το τζίντζερ και μόλις αρχίσει να αφρίζει, ρίχνουμε το μέλι.
- Μόλις αφρίσει ξανά, ρίχνουμε τα καρότα, αδειάζουμε την κατσαρόλα σε ένα ταψί (20×25) και ψήνουμε στον αέρα, για 15 λεπτά, έως ότου καραμελώσουν τα καρότα.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε το κοτόπουλό μας με τα καραμελωμένα καρότα και το μπρόκολο ψητό.
2. Εορταστική σαλάτα με παπαρδέλες
Υλικά
- 500 γρ. Παπαρδέλες «ΗΛΙΣ»
- 1 ματσάκι άγρια ρόκα
- 50 γρ. ρόδι
- 50 γρ. ξερά σύκα με γέμιση αμύγδαλο
- 50 γρ. παπαρουνόσπορο
- Αλάτι
…για το dressing
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. μέλι πορτοκαλιά
- Χυμό από 1 ½ λεμόνι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βράζουμε τις παπαρδέλες σε καλά αλατισμένο νερό μέχρι να είναι “aldente”.
«Κρυώνουμε» τα ζυμαρικά μας με άφθονο κρύο νερό και τα αφήνουμε στην άκρη.
3. Βελουτέ τραχανά με καρότο
Υλικά
- ½ κιλό καρότα φρέσκα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 1 κούπα του καφέ τραχανά ξινό
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα φρέσκο, πλήρες
- χυμό από ½ πορτοκάλι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνετε το φρέσκο βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο, τα ζεσταίνετε καλά και ρίχνετε μέσα τις ροδέλες καρότου. Τις σοτάρετε καλά μέχρι να γυαλίσουν και ρίχνετε μέσα τον τραχανά.
- Ανακατεύετε και προσθέτετε νεράκι μέχρι να σκεπαστούν καλά τα υλικά. Μόλις πάρει βράση η σούπα, μετριάζετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι τα καρότα να γίνουν τρυφερά και να φουσκώσει ο τραχανάς. Αν χρειαστεί, κατά το βράσιμο συμπληρώνετε λίγο ζεστό νερό.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τη σούπα να κρυώσει. Την πολτοποιείτε μέχρι να γίνει βελούδινη μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις στο μπλέντερ. Βάζετε ξανά την κατσαρόλα με τη σούπα στη φωτιά και αφήνετε να πάρει μια βράση, αλατοπιπερώνετε, της ρίχνετε το κύμινο, το γάλα και το χυμό πορτοκαλιού. Αν είναι πολύ πηκτή προσθέτετε λίγο νεράκι σιγά-σιγά.
- Αφήνετε τη σούπα να βράσει καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και τη σερβίρετε προσθέτοντας στη μέση κάθε πιάτου μια κουταλιά σουρωτό γιαούρτι.
Τρίτη
1. Αγριογούρουνο με σάλτσα δαμάσκηνο
Υλικά
Για το αγριογούρουνο
- 1 μπούτι αγριογούρουνο (3 κιλά)
- 6 κ.σ. βαλσάμικο ξίδι με μέλι
- 4 πράσα
- 4 καρότα
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 10 γρ. φρέσκο τζίντζερ
- 1 κ.γ. κόλιανδρο σε σπόρους
- 3 αστεροειδείς γλυκάνισους
- 1 πορτοκάλι
- 3 σκ. σκόρδο
- 2 στικ κανέλας
- 1 λίτρο κόκκινο κρασί
- 500 γρ. νερό
- 3 κύβους ζωμό βοδινό
- 3 κλ. δεντρολίβανο
- 5 κλ. θυμάρι
Για τη σάλτσα δαμάσκηνο
- 250 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα
- 2 κ.σ. μέλι
- 80 γρ. βούτυρο
Για το σερβίρισμα
- πουρέ πατάτας
- θυμάρι
- 3 κλ. δεντρολίβανο
Εκτέλεση
Για το αγριογούρουνο
- Απλώνουμε στο κρέας το βαλσάμικο ξίδι με μέλι.
- Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα πράσα χοντροκομμένα, τα καρότα χοντροκομμένα, τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, το τζίντζερ, τον κόλιανδρο σε σπόρους, τους αστεορειδείς γλυκάνισους, το πορτοκάλι κομμένο σε 4 κομμάτια, τα σκόρδα, τα στικ κανέλας, το κόκκινο κρασί, το νερό, τους κύβους, το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο. Το αφήνουμε 24 ώρες για να μαριναριστεί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Μεταφέρουμε το κρέας και τα λαχανικά σε ένα ταψί και σκεπάζουμε πολύ καλά με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για 3 ½ ώρες. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε να ψήνουμε για 30-45 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
- Για τη σάλτσα δαμάσκηνο
- Σουρώνουμε τα λαχανικά. Σε ένα μπλέντερ προσθέτουμε το ένα τρίτο (1/3) από τον ζωμό τους, τα δαμάσκηνα και χτυπάμε για να πολτοποιηθούν.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με τον υπόλοιπο ζωμό από τα λαχανικά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μέλι και το βούτυρο.
- Μόλις δέσει η σάλτσα αφαιρούμε από τη φωτιά.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας, σάλτσα δαμάσκηνο, θυμάρι και δεντρολίβανο.
2. Γιορτινή σαλάτα με ρόδι και πράσινο μήλο
Υλικά
- 600 γρ. ανάμεικτα σαλατικά
- 200 γρ. πράσινο μήλο, κομμένο ζουλιέν
- 100 γρ. ρόδι, σπόρους
- 15 γρ. τραγανό προσούτο
- 40 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα και σπασμένα σε χοντρά κομμάτια
- 400 γρ. βινεγκρέτ ρόδι
- Αλάτι
Για τη βινεγκρέτ ρόδι
- 5 γρ. μουστάρδα Dijon
- 200 γρ. χυμός ρόδι
- 20 γρ. γρεναδίνη
- 180 γρ. ηλιέλαιο
- 180 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- ξίδι, προαιρετικά
Εκτέλεση
Για τη σαλάτα
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα σαλατικά με το πράσινο μήλο, τα φουντούκια και το ρόδι.
Προσθέτουμε τη βινεγκρέτ, αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε ρίχνοντας το τραγανό προσούτο από πάνω.
Για τη βινεγκρέτ ρόδι
- Σε μια κατσαρόλα σιγοβράζουμε τον χυμό του ροδιού, συμπυκνώνοντάς τον μέχρι να μείνει το 1/2 της ποσότητας.
- Σουρώνουμε τον συμπυκνωμένο χυμό σε σήτα και τον αφήνουμε να κρυώσει.
- Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ τη μουστάρδα, τον συμπυκνωμένο χυμό ρόδι, τη γρεναδίνη και προσθέτουμε σιγά σιγά το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο.
- Αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.
Τετάρτη
Τάρτα με διάφορα τυριά
(αυτά που μας περίσσεψαν από την προηγούμενη ημέρα)
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
- 1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
- 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 αυγά
- 1 1/2 ποτήρι γάλα (ή 1 ποτήρι γάλα και 1 κεσεδάκι γιαούρτι)
- 250 γρ. τυριά (βάλε ό, τι περίσσεψε στην πιατέλα εκτός ίσως από φέτα που είναι πολύ αλμυρή)
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάλε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι σε ένα μπολ και χτύπησε ελαφρά να γίνουν σαν ψίχουλα. Ρίξε λίγο κρύο νερό (τέσσερις κουταλιές) και στη συνέχεια ζύμωσε τη ζύμη σου. Γύρισε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και πλάσε σε έναν δίσκο. Τύλιξε με μεμβράνη και άφησε στο ψυγείο να παγώσει για 10′ λεπτά.
- Προθέρμανε το φούρνο σου στους 180oC.
- Άνοιξε τη ζύμη σε φύλλο φαρδύ αρκετά ώστε να καλύπτει μια φόρμα τάρτας 23 εκατοστών. Στρώσε τη ζύμη στη φόρμα, πιέζοντας με τα δάκτυλα στα τοιχώματα να πάρει το σχήμα.
- Βάλε σε μεμβράνη που αντέχει στο φούρνο ρύζι ή φασόλια και γέμισε το εσωτερικό της τάρτας πριν τη βάλεις στο φούρνο για να ψηθεί και να φουσκώσει ομοιόμορφα. Άσε στο φούρνο για 15′ λεπτά, αφαίρεσε το ρύζι και συνέχισε το ψήσιμο για 10′ λεπτά ακόμη να πάρει χρώμα. Βγάλε από το φούρνο.
- Χτύπησε τα αυγά μαζί με το γάλα (ή και το γιαούρτι) και αλατοπιπέρωσε. Θυμήσου να μην το παρακάνεις γιατί είναι αλμυρά και τα τυριά.
- Τρίψε καλά τα τυριά και μοίρασε στο εσωτερικό της τάρτας. Ρίξε από πάνω το μείγμα των αυγών, χαμήλωσε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160oC και ψήσε για περίπου 40′ λεπτά.
Συνοδέψτε την με μία αποτοξινωτικήσαλάτα με σπανάκι, μήλα και καρύδιαγια ένα πλήρες γεύμα.
Πέμπτη
Δροσερή σαλάτα με φακές
Υλικά
- 250 γρ. χονδρές φακές
- 1 κύβος
- 1 καρότο, τριμμένο
- 1 κολοκυθάκι, κομμένο σε κύβους
- ½ κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε κύβους
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- ½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- ½ φλ. ξανθές σταφίδες Κορίνθου
- ½ κ.γ. κάρι σε σκόνη
- ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2-3 κ.σ. μπαλσάμικο
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Ξεπλένουμε τις φακές και τις βάζουμε να βράσουν για 20΄ περίπου με τον κύβο και κρύο νερό, τόσο ώστε να τις σκεπάζει.
- Προσθέτουμε το κολοκυθάκι, περίπου 5΄ πριν αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σουρώνουμε σε τρυπητό και τα κρυώνουμε ελαφρά τα υλικά σε τρεχούμενο νερό. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά και κατόπιν τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ μπολ.
- Προσθέτουμε το καρότο, την πιπεριά, το κρεμμύδι, ξερό και φρέσκο, τον μαϊντανό και τις σταφίδες.
- Αλατίζουμε τη σαλάτα, την καρυκεύουμε με το κάρι και την πάπρικα και την περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Παρασκευή
Ψαρόσουπα με μπακαλιάρο
Υλικά
- 1 κιλό φρέσκο ή 500γρ. κατεψυγμένο μπακαλιάρο σε φιλέτο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, χοντροκομμένο
- 2 καρότα μικρά σε ροδέλες
- 4 κλωνάρια σέλινο
- 3 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 1 μικρό κομματάκι τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο (προαιρετικά)
- χυμό από 1 λεμόνι
- 4 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο, τις πατάτες και το τζίντζερ (αν χρησιμοποιήσετε), μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.
- Σκεπάζετε με νερό και αλατίζετε. Μετρήστε τα άτομα και υπολογίστε 1 βαθύ πιάτο νερό για τον καθένα συν ένα για την κατσαρόλα. Χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε το φαγητό σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει το καρότο και η πατάτα. Προσθέτετε το ψάρι και βράζετε για 10 λεπτά ακόμα.
- Αφαιρείτε το πολύ κρεμμύδι και το σέλινο. Βάζετε στο μούλτι δύο-τρία κομμάτια πατάτα μαζί με 2 κουτάλες ζωμό και το χυμό λεμονιού και αλέθετε καλά.
- Ρίχνετε το μίγμα στη σούπα και το αφήνετε να πάρει μία-δύο βράσεις, μέχρι να χυλώσει η σούπα.
- Σερβίρετε με τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σαββάτο
Σπανακόρυζο
Υλικά
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι λευκό, χοντροκομμένο
- 2 κ.σ. σκόρδο, σε φέτες
- φρέσκο θυμάρι
- 250 γρ. ρύζι γλασέ ή για ριζότο
- 150 ml λευκό κρασί
- 1 λίτρο νερό
- 1 κύβο λαχανικών ή κοτόπουλο
- 400 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο καθαρό βάρος
- αλάτι
- πιπέρι
- χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
- 80 γρ. βούτυρο
- 3 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 φρέσκο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 100 γρ. φέτα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- 4 αυγά για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι ή μία πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να κάψει.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και προσθέτουμε το χοντροκομμένο κρεμμύδι.
- Καθαρίζουμε τις 2 σκ. σκόρδο, τις ψιλοκόβουμε σε φετούλες και τις ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε και λίγο θυμάρι και ανακατεύουμε.
- Με το που καραμελώσει το κρεμμύδι προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το ρύζι.
- Ρίχνουμε μέσα το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και ανακατεύουμε.
- Μόλις εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε το νερό, τον κύβο, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά.
- Κάθε 2-3 λεπτά ανακατεύουμε καλά το ρύζι για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
- Σε ένα μπολ, όπου έχουμε το σπανάκι, ρίχνουμε αρκετό αλάτι και τρίβουμε με τα χέρια. Δεν ρίχνουμε κατευθείαν το σπανάκι στην κατσαρόλα για να μην πρασινίσει το σπανακόρυζο αλλά το στύβουμε καλά με τα χέρια μας ή με μια πετσέτα.
- Ρίχνουμε το σπανάκι σε δόσεις στην κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε καλά και δίνουμε σώμα στο μείγμα μας.
- Ρίχνουμε ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια και ανακατεύουμε.
- Σε αυτό το σημείο ελέγχουμε αν θέλει αλάτι, πιπέρι και λεμόνι. Αν επίσης, σερβίρουμε αμέσως δεν προσθέτουμε υγρασία, αν σερβίρουμε την επόμενη μέρα σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε νερό.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το σπανακόρυζό μας.
- Ρίχνουμε τον άνηθο και το φρέσκο κρεμμυδάκι (και το λευκό μέρος) στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λεμόνι και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε το σπανακόρυζο με φέτες λεμόνι και τριμμένη φέτα.
Εναλλακτικά
Τοποθετούμε το τηγάνι πάλι στη φωτιά και σπάμε μέσα 4 αυγά.
Καπακώνουμε και μαγειρεύουμε για 5-7 λεπτά.
Σερβίρουμε σπανακόρυζο με αυγά ποσέ.
Κυριακή
Λιγκουίνι με πανσέτα, γλυκιά κολοκύθα και κάστανα
Υλικά
- 500 γρ. Λιγκουίνι ΗΛΙΣ (μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε Σπαγγέτι ή Ταλιατέλες ΗΛΙΣ)
- 200 γρ. βρασμένα κάστανα, κομμένα στα τέσσερα180 γρ. πανσέτα, ψιλοκομμένη
- 300 γρ. γλυκιά κολοκύθα, κομμένη σε μικρούς κύβους
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. φρέσκο φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
- ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα ταψί απλώνουμε τους κύβους κολοκύθας, περιχύνουμε με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180°C για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε την πανσέτα και μαγειρεύουμε για 3-5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς. Έπειτα, προσθέτουμε το σκόρδο, το φασκόμηλο και τα κάστανα και μαγειρεύουμε για επιπλέον 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε στο μείγμα μας την κολοκύθα ανακατεύοντας ελαφρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τα γλυκά της εβδομάδας
- Πανεύκολα Μπισκότα απ΄τους κουραμπιέδες που σας έμειναν
- Πανεύκολος κορμός με το τσουρέκι που σας έμεινε από τη βασιλόπιτα
της pasta blogger Βικτώριας Γιανναρά
Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά
Βρείτε εδώ όλα τα εβδομαδιαία προγράμματα διατροφής και δεν θα ξανακούσετε από τα παιδιά σας την ερώτηση «Τι θα φάμε σήμερα μαμά».