Μαμά μη μαλώνετε με τον μπαμπά, φοβάμαι…

Μαμά μη μαλώνετε με τον μπαμπά, φοβάμαι…

«Σχεδόν πάντα καταλαβαίνω τη μαμά ότι έχει μαλώσει με το μπαμπά γιατί δεν μιλάει καθόλου»

«Ο μπαμπάς είναι θυμωμένος. Βλέπω τις ρυτίδες του κάτω από τα μάτια του. Μάλλον τσακώθηκε με τη μαμά»

Τα παιδιά δίνουν πάντα σημασία στα συναισθήματα των γονιών τους. Πολλές φορές επηρεάζονται από αυτά. Οι συζυγικοί καυγάδες μπορούν να γεμίσουν ένα παιδί  με αισθήματα ανασφάλειας, φόβου, άγχους και ενοχής. Μπορεί άραγε ο συζυγικός καυγάς να μετατραπεί σε εποικοδομητική σκηνή για το παιδί;

Κάποια διένεξη μεταξύ των γονέων, που δεν περιλαμβάνει βιαιοπραγίες, λεκτική κακοποίηση, μείωση της προσωπικότητας του γονέα ή εκφοβισμού του παιδιού, πράγματι θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα θετικό μήνυμα για αυτό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι επιπτώσεις σε παιδιά των οποίων οι γονείς αποσύρονται από τη σύγκρουση  είναι πιο ανησυχητικές από τις επιπτώσεις σε παιδιά των οποίων οι γονείς καυγαδίζουν μπροστά τους. Τα παιδιά των πρώτων δεν μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν την εχθρικότητα και τον ανταγωνισμό, οπότε όταν τα ίδια βρίσκονται αντιμέτωπα με παρόμοιες καταστάσεις στο ευρύτερο περιβάλλον τους, αισθάνονται ευάλωτα,  και διακατέχονται από συναισθήματα ανασφάλειας και φόβου.  Επιπλέον αυτά τα παιδιά θεωρούν ότι είναι τα ίδια υπεύθυνα για αυτές τις συγκρούσεις και διερωτώνται που μπορεί να έχουν φταίξει καθώς επίσης κατακλύζονται από αισθήματα άγχους και ενοχής.

Στην περίπτωση που τα παιδιά γίνονται θεατές συζυγικών καυγάδων, αλλά ακολουθεί μια ψύχραιμη επεξήγηση των συναισθημάτων και των αντιδράσεων των γονέων, αποδίδεται στο παιδί ένα υγείες πρότυπο επίλυσης συγκρούσεων. Επιπλέον μια λεκτική συγνώμη ή μια κίνηση αγάπης και στοργής, θα αποτελούσε μια θεμιτή κίνηση, ώστε να επέλθει ανακούφιση στο παιδί, από τα έντονα συναισθήματα που μπορεί να το έχουν καταβάλλει.

της Μαρίας Γκούβρα
Σύμβουλος γονέων

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσουμε εμείς οι μεγάλοι, το οποίο θα μας καταρακουνήσει, θα χτυπάει πιο δυνατά η καρδιά μας όση ώρα το διαβάζουμε και θα μπορέσουμε να καταλάβουμε πως νιώθουν τα παιδιά μας όταν μαλώνουμε μπροστά τους είναι το “Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που μαλώνουν”, το οποίο κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική.

Τα παιδιά πολλές φορές αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα καλύτερα από τους μεγάλους.
Μέσα από το “Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που μαλώνουν” ένα μικρό παιδί ανοίγει την ψυχή του και μοιράζεται μαζί μας σκέψεις, ανησυχίες και συναισθήματα. Με λόγια τρυφερά τούς απευθύνει ερωτήσεις ζητώντας απαντήσεις σε όσα δυσκολεύεται να καταλάβει. Διαβάστε το! Θα μιλήσει στην ψυχή σας και ίσως… όλα αλλάξουν!

Απόσπασμα από το βιβλίο:
Θυμάστε τι μου έχετε πει για τις “κακές” λέξεις; Ότι δεν πρέπει να τις λέω, γιατί ο άλλος στεναχωριέται. Ότι “τα λόγια χτυπάνε πιο πολύ από τα χέρια”. Πως εσείς τώρα τις βάζετε στο στόμα σας για να “χτυπήσετε” ο ένας τον άλλον; Μπαμπά, πως αντέχεις να χτυπάς με λέξεις τη μαμά; Μαμά, πως αντέχεις να χτυπάς με λέξεις τον μπαμπά;

www.ellinoekdotiki.gr

Βιβλία Ψυχολογία