Τι συζητήσαμε στο 2ο σεμινάριο του Working Moms με θέμα τα όρια στα παιδιά;

Τι συζητήσαμε στο 2ο σεμινάριο του Working Moms με θέμα τα όρια στα παιδιά;

To δεύτερο μας σεμινάριο στη «Σχολή Γονέων» το Working Moms είχε θέμα “Όρια αυτός ο γνωστός – άγνωστος!”.

Το Working Moms και η Χριστιάνα Γερμανού, Msc, Οικογενειακή Σύμβουλος – Ψυχολόγος / Θεραπεύτρια, σας κάλεσαν την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, στις 18.00 στο Dizer Cafe για να συζητήσουμε για τα «όρια» που τόσο ακούγονται παντού.

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούν ότι γνωρίζουν τι είναι τα όρια. Είναι όμως έτσι; Μαζί θα διερευνήσαμε:

  • Τι είναι το όριο;
  • Από ποια στοιχεία χαρακτηρίζεται;
  • Γιατί είναι απαραίτητα για την υγιή ψυχική ανάπτυξη των παιδιών μας;
  • Πως εφαρμόζονται;

Επειδή λαμβάνουμε πολλά μηνύματα από τους αναγνώστες μας οι οποίοι δεν μπορούν να παρευρευθούν λόγω απόστασης ή άλλων υποχρεώσεων γι’ αυτό σε κάθε σεμινάριο θα σας ετοιμάζουμε ένα άρθρο με το τι συζητήσαμε.

“Όρια, αυτός ο γνωστός – άγνωστος”

Τι είναι;
Πού χρειάζονται;
Πώς εφαρμόζονται;
Τι σημαίνει “όριο”:

Όριο είναι η κατευθυντήρια γραμμή, ή ο κανόνας, η θέση που παίρνω προσωπικά και ξεκάθαρα για το μέχρι που επιτρέπω συμπεριφορές από τους άλλους, αλλά και τι κάνω στην περίπτωση που κάποιος παραβιάσει τα όρια που έχω θέσει.
Ο κάθε ένας από εμάς θέτει τα προσωπικά του όρια βάσει των εμπειριών, των πιστεύω, των απόψεων του, αλλά και της κοινωνικής του εκπαίδευσης.
Τα όρια διδάσκονται από τους γονείς στα παιδιά λεκτικά, και μέσω παραδείγματος.
Άρα είναι δική μου ευθύνη να εκπαιδεύσω το παιδί μου σε κάτι τόσο σημαντικό για την σχέση μας, για τον εαυτό του, και την ζωή του αργότερα.
Χρειάζεται να κατανοώ την σημασία και να γνωρίζω εγώ τα εσωτερικά μου όρια ως άτομο για να θέσω όρια στα παιδιά μου, και για να τα εκπαιδεύσω.


Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του υγιούς ορίου;
Τα όρια αφορούν το σωματικό και το ψυχολογικό/συναισθηματικό πλαίσιο. (σωματικά: επαφή, άγγιγμα, προσωπικός χώρος / ψυχικά-συναισθηματικά: χρόνος και ενέργεια, αξίες και πιστεύω, συναισθήματα).
Τα όρια χαρακτηρίζονται από σαφήνεια, βεβαιότητα και συνέπεια.
Τα όρια χαρακτηρίζονται από σταθερότητα. Όχι ακαμψία, σταθερότητα!
Η παραβίαση των ορίων ακολουθείται από τις φυσικές συνέπειες της.

Να θυμάμαι το συνεχές των ορίων
Άκαμπτο/Αυστηρό όριο

Σαφές όριο

Συγκεχυμένο/Χαλαρό όριο

Πως εφαρμόζω τα όρια;
Τα όρια εφαρμόζονται καταρχάς μέσα από την δική μου κατανόηση και επίγνωση του ποια είναι αυτά, και ποιες οι συνέπειες της παραβίασης τους. Χρειάζεται να έχω αποφασίσει πρώτα εγώ ως γονέας τι θέλω και πως, και βέβαιη για την επιλογή μου να οριοθετήσω το παιδί μου.

  • Είμαι σαφής/ξεκάθαρος, βέβαιος, και συνεπής. Δεν θεωρώ δεδομένο ότι το παιδί μου ξέρει τι έχω στο νου γι΄αυτό κι είναι δική μου ευθύνη να το αποσαφηνίσω.
  • Δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο. Σημασία έχει το πως θα πω κάτι έτσι ώστε το παιδί να ακούσει αυτό που χρειάζεται και να συνεργαστεί με χαρά.
  • Είμαι σαφής σχετικά με τις συνέπειες παραβίασης των ορίων που θέτω.
    Η συνέπεια έρχεται φυσικά. Αλλά καλό είναι να έχουμε κάνει μία προειδοποίηση, ειδικά στα πιο μικρά παιδιά. Δίνουμε έτσι μία ευκαιρία και μία περίοδο χάριτος ώστε να συνειδητοποιήσει τι κάνει και να προλάβει να αντιληφθεί. Ακριβώς επειδή η συνέπεια δεν είναι τιμωρία κι έρχεται μόνη της ουσιαστικά, φροντίζω να ταιριάζει με αυτό που έγινε.
  • Το πιο σημαντικό από όλα όμως, είναι εγώ η ίδια να τηρήσω τα όρια που έχω θέσει και να εφαρμόσω τις συνέπειες, ίσως και η πιο δύσκολη δουλειά για κάθε γονιό!
  • Επειδή ακριβώς τα όρια δεν είναι άκαμπτα, φροντίζω να αναδιαμορφώνονται όσο μεγαλώνει το παιδί μου, στα ανάλογα πάντα πλαίσια.

Γιατί είναι απαραίτητα για την ψυχική υγεία των παιδιών;
Τα όρια είναι απαραίτητο κομμάτι της ανατροφής – εκπαίδευσης ενός παιδιού έτσι ώστε να μπορέσει πρώτα το ίδιο εσωτερικά να αισθανθεί ασφάλεια μέσα στην οικογένεια του, άρα και προστασία, άρα και την δυνατότητα πατώντας σε ασφαλή βάση να μπορέσει να εξελιχθεί και να χτίσει αυτό-εκτίμηση. Στα πρώτα χρόνια της ζωής μας που ερχόμαστε από το χάος είναι απαραίτητο να βρούμε μία σταθερά, και μία συνέπεια που θα μας επιτρέψει να γνωρίζουμε τι να περιμένουμε, ώστε από εκεί να επεκταθούμε και να ανοίξουμε τα φτερά μας.
Στην συνέχεια μας βοηθούν να ενταχθούμε χωρίς προστριβές στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον, με σεβασμό και πίστη στις ικανότητες μας, γνωρίζοντας ότι το όριο μου τελειώνει εκεί που αρχίζει το όριο του άλλου. Δημιουργούμε την ταυτότητα μας, αναγνωρίζουμε το συναίσθημα και ακούμε την δική μας φωνή
Όταν πλέον ενηλικιωθούμε αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους και μπορούμε να κάνουμε υγιείς, λειτουργικές σχέσεις, προσωπικές, κοινωνικές, επαγγελματικές.

της Χριστιάνας Γερμανού, Msc, Οικογενειακή Σύμβουλος – Ψυχολόγος / Θεραπεύτρια
www.rootsandroutes.gr

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες και δηλώστε συμμετοχή στο επόμενο Σεμινάριο – Ανοιχτή συζήτηση με θέμα τα Ξεσπάσματα θυμού και εντάσεις στα παιδιά εδώ.

Εκδηλώσεις Working Moms