3 μνημονικά παιχνίδια για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

3 μνημονικά παιχνίδια για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Η μνήμη εμφανίζει δυσκολίες στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες!

Η μνήμη είναι ένα βασικό εργαλείο που το παιδί σε όλη τη σχολική του ζωή θα το χρειάζεται για να αποθηκεύει και να ανασύρει πληροφορίες. Η μαθησιακή διαδικασία χωρίς μια καλά εκπαιδευμένη μνήμη δεν μπορεί να είναι αποδοτική. Πάνω σε αυτή βασίζεται η ικανότητα να ανακαλώ γνώσεις, δεξιότητες και μηχανισμούς για να τις εφαρμόζω όταν και όπου χρειάζεται.

Επομένως κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό το παιδί με Μαθησιακές δυσκολίες που συχνά εμφανίζει συμπτώματα Διάσπασης προσοχής να έχει μια συστηματική τροφοδότηση με τεχνικές και ασκήσεις που βελτιώνουν τη μνημονική λειτουργία.

Περισσότερες τεχνικές για να βελτιώσετε τη  μνήμη του παιδιού με Δυσλεξία και Διάσπαση προσοχής

3 παιχνίδια μνήμης που εκπαιδεύουν τον εγκέφαλο να θυμάται:

Νομίσματα.

Βάλτε σε σειρά διάφορα νομίσματα. Ξεκινήστε με 3 και μπορείτε να φτάσετε στα 10. Τοποθετήστε μερικά νομίσματα από την πλευρά των γραμμάτων και μερικά από την αντίθετη πλευρά. Το παιδί τα κοιτά για 10 δευτερόλεπτα. Έπειτα τα απομακρύνετε και τα δίνετε στο παιδί το οποίο πρέπει να επαναλάβει τη σειρά που είχαν τοποθετηθεί. Μπορείτε να αυξήσετε τη δυσκολία βάζοντας διαφορετικά νομίσματα μαζί.

Τρία ποτήρια.
Βάλτε 3 ποτήρια μιας χρήσης στη σειρά. Τοποθετήστε από κάτω ένα αντικείμενο. Αλλάξτε θέσεις στα ποτήρια με το αντικείμενο μέσα. Το παιδί παρακολουθεί και στο τέλος πρέπει να διαλέξει το ποτήρι που κρύβει στο αντικείμενο.

Τι άλλαξα;
Βάλτε το παιδί να παρατηρήσει τι φοράτε. Μετά κλείνει τα μάτια του. Εσείς αλλάζετε κάτι στην εμφάνιση σας πχ. λύνετε τα κορδόνια του παπουτσιού σας, βγάζετε/βάζετε ένα σκουλαρίκι κτλ. Το παιδί ανοίγει τα μάτια και εντοπίζει την αλλαγή.

πηγή

Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός – Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
https://dyslexiaathome.blogspot.gr
fb & twitter

Ανάπτυξη παιδιού Σχολείο