Συνέντευξη της συγγραφέως Δώρας Λοίζου

Συνέντευξη της συγγραφέως Δώρας Λοίζου

Τη Δώρα αυτό το γλυκό και ταλαντούχο κορίτσι το θυμάμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Έχουμε περάσει ατελείωτα ξένοιαστα καλοκαίρια και Πασχαλινές διακοπές στην Κυπαρισσία, στην αγαπημένη μας πατρίδα! Τότε μικρά παιδιά με άπειρα όνειρα και όλη τη ζωή μπροστά μας παίζαμε και διοργανώναμε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις στο προαύλιο της εκκλησίας. Πάντα την θαύμαζα και ενδόμυχα, με την καλή έννοια, τη ζήλευα για το ταλέντο που διέθεται, γιατί εμένα η φωνή μου ούτε καν ακουγόταν. Είχε υπέροχη φωνή, έπαιζε εξαιρετικά πιάνο και χόρευε μαγικά. Η αγαπημένη μου παιδική φίλη έκανε την πρώτη συγγραφική της προσπάθεια “Ο δρόμος για την ευτυχία” ένα παραμύθι που συνοδεύεται και από cd με τραγούδια και μοναδική αφήγηση από τον ηθοποιό Γιάννη Βούρο, που πραγματεύεται την αναπηρία και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διάπλους.

Να σημειωθεί ότι το τραγούδι της διαφορετικότητας που περιλαμβάνεται στο cd του παραμυθιού το τραγουδάει η ίδια γιατί εκτός των άλλων είναι και σπουδαία τραγουδίστρια. Η Δώρα ασχολείται πολλά χρόνια με παιδιά με ιδιαιτερότητες και κάνει σπουδαία δουλειά!! Με αφορμή το πρώτο της παραμύθι μου παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη και μας καλεί όλους στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου της το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στο cafe του Ιανού στις 14.00.

Κοριτσάκι μου σ’ αγαπώ πολύ, είμαι περήφανη για σένα! Θα είμαι πάντα δίπλα σου να σε στηρίζω σε κάθε νέα σου αρχή! Καλή τύχη και σ’ αυτό σου το εγχείρημα που είμαι σίγουρη ότι θα πάει εξαιρετικά και θα στεφτεί με απόλυτη επιτυχία!

W.M. Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Δ.Λ. Έγραφα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Σημειώσεις, σκέψεις, ποιήματα, αργότερα στίχους που έχουν μελοποιηθεί και δισκογραφηθεί, έπειτα κείμενα σε περιοδικά, μέχρι και σήμερα με την συγγραφή του παιδικού παραμυθιού “ο δρόμος για την ευτυχία”.
Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα για μένα λειτούργησαν αντίστροφα. Πρώτα έγραψα το τραγούδι της Διαφορετικότητας, που συμπεριλαμβάνεται στο cd που συνοδεύει το βιβλίο και αυτό δημιούργησε την ανάγκη της συγγραφής μιας ιστορίας ώστε να γίνει μια ολοκληρωμένη δουλειά και καλύτερη προσέγγιση στο θέμα που έχω επιλέξει.

W.M. Πες μας λίγα λόγια για την πρώτη συγγραφική σου προσπάθεια “Ο δρόμος για την Ευτυχία”.

Δ.Λ. “Ο δρόμος για την ευτυχία” είναι ένα μουσικό παραμύθι που απευθύνεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας ακόμα και προσχολικής γιατί έχει πλούσια και ζωντανή εικονογράφηση από τον εξαιρετικό Νίκο Γιαννόπουλο. Το βιβλίο συνοδεύεται από cd που περιέχει εκτός από την πρωτότυπη μουσική από τους συνθέτες Νάσσο Σωπύλη, Σοφία Ταμβακοπούλου, Γιώργο Στογιώργη και το τραγούδι της Διαφορετικότητας, την αφήγηση του παραμυθιού με την μοναδική φωνή του Γιάννη Βούρου. Έτσι το βιβλίο μπορεί να γίνει ένα εκπαιδευτικό εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών ακόμα και των γονιών με τα παιδιά τους, με στόχο να ευαισθητοποιηθούν και εξοικειωθούν με την έννοια της αναπηρίας. Επίσης συμμετέχουν μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων και η Παιδική Ολυμπιακή Χορωδία.
Είναι μια συλλογική δουλειά και όλοι όσοι συμμετείχαν έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, τους ευχαριστώ πολύ.

W.M. Ασχολείσαι χρόνια με παιδιά με ιδιαιτερότητες και αναπηρίες; Τι είναι για σένα αυτή η “δουλειά” και τι έχεις διδαχθεί από αυτά;

Δ.Λ. Ως μουσικοπαιδαγώγος ΑΜΕΑ επαγγελματικά έχω εργαστεί αρκετά χρόνια σε διαφορά σχολικά πλαίσια. Ενώ εθελοντικά, ως σύνοδος κατασκηνώσεων και άλλων δράσεων, ασχολούμαι ακόμα και σήμερα. Παράλληλα με τις μουσικές μου σπουδές, έκανα σπουδές στα Παιδαγωγικά με κατεύθυνση την Ειδική Αγωγή.
Για εμένα, δεν είναι μια “διαφορετική” δουλειά γιατί τα “παιδιά” μου δεν τα αντιμετωπίζω ως διαφορετικά. Είναι μια δουλειά όπως όλες, με τις δυσκολίες της, με τις όμορφες στιγμές και όλα αυτά που μπορεί να σου χαρίσει η επαφή και η επικοινωνία που χτίζεις με τα παιδιά.
Αυτό που με έχει διδάξει ή ακόμα καλύτερα, με έκανε να συνειδητοποιήσω η ενασχόληση μου με αυτή τη δουλειά είναι πως για να ανακαλύψω και να δικαιούμαι το δρόμο για την ευτυχία, πρέπει όχι μόνο να τον κερδίσω για μένα αλλά και να μπορώ να τον μοιραστώ.

W.M. Το cd που συμπεριλαμβάνεται στο παραμύθι σου περιέχει μουσική από τη συμφωνική ορχήστρα, είναι κάτι μοναδικό που δεν έχουμε ξανασυναντήσει σε παιδικό παραμύθι, πες μας λίγα λόγια γι’ αυτή την συμμετοχή.

Δ.Λ. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά σύνολα του ΟΠΑΝΔΑ, προσφέροντας στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία των πολιτών. Απαρτίζεται από ένα σύνολο καταξιωμένων μουσικών και μαέστρων με εξαιρετική μουσική παιδεία. Έχουμε συνεργαστεί άψογα και με υπέροχο αποτέλεσμα αρκετές φορές για εκπαιδευτικούς σκοπούς και πάντα λέω πως είναι η ορχήστρα της καρδιά μου! Είναι μεγάλη η τιμή που μου έκαναν να συμμετέχουν ηχογραφώντας ζωντανά τα κομμάτια που περιέχει το cd τόσο οι συνάδελφοι μουσικοί όσο και ο μαέστρος Καλκάνης Ελευθέριος.

W.M. Γιατί έγραψες αυτό το παραμύθι, ποιο είναι το μήνυμα που ήθελες να μεταφέρεις μέσω αυτού.

Δ.Λ. Το παραμύθι αυτό είναι το επιστέγασμα όλων αυτών των χρόνων της ενασχόλησης μου με άτομα με αναπηρίες. Δεν ήθελα να έχει διδακτικό χαρακτήρα ούτε να περάσει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα το οποίο μπορεί να μην εκφράζει κάποιον. Έχω γράψει μια όμορφη ιστορία, με καθημερινές στιγμές που έχουμε ζήσει όλοι, αλλά μέσα από τις οποίες μπορούν να συμβούν και γεγονότα τα οποία μπορεί να μας οδηγήσουν για ένα μικρό διάστημα ή για το υπόλοιπο της ζωής μας σε κάποια μορφή αναπηρίας.
Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του βιώματα και εμπειρίες. Όλοι έχουμε γνωρίσει κάποια μορφή αναπηρίας είτε από κάποιο φίλο ή συγγενή ή ακόμα και μέσα από τον ίδιο μας τον εαυτό. Ο καθένας λοιπόν ας αφιερώσει λίγο από το χρόνο του στα λόγια που έχω γράψει για το τραγούδι της Διαφορετικότητας και λένε: “για κοιτάμε στα μάτια… για λίγο αναρωτήσου… σκέψου πως θα ήτανε, να ήμουν το παιδί σου…” και ας βρει το δικό του μήνυμα που τον εκφράζει.
Το μήνυμα που πήρα εγώ όταν πλέον άκουσα το τραγούδι ολοκληρωμένο με λόγια και μουσική και τραγουδισμένο από τις υπέροχες φωνές των παιδιών της Παιδικής Ολυμπιακής Χορωδίας είναι πως η αγάπη, ο σεβασμός και η κατανόηση πολλαπλασιάζονται όταν προσφέρονται..και ο μόνος τρόπος να τα κρατήσουμε είναι να τα προσφέρουμε χωρίς διακρίσεις.

W.M. Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Δ.Λ. Θα ήθελα “Ο δρόμος για την ευτυχία” να με οδηγήσει μαζί με τις δυο ηρωίδες μου σε σχολεία, συλλόγους, βιβλιοθήκες, πολιτιστικούς χώρους και σε όποιον άλλο χώρο μπορεί να μας φιλοξενήσει σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο ώστε να ανακαλύψουμε με τα παιδιά και τους γονείς την έννοια της προσφοράς, της αναπηρίας και της συνεργασίας μέσα από την αφήγηση και το παιχνίδι.
Και φυσικά στην επόμενη μας συνάντηση να κρατάτε στα χέρια σας το δεύτερο μου βιβλίο με μια καινούργια ιστορία.

Σύντομο βιογραφικό της Δώρας:
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Έχει κάνει Παιδαγωγικές σπουδές, με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή. Παράλληλα έχει κάνει πτυχιακές σπουδές στο Πιάνο και στο Σύγχρονο Τραγούδι. Συνεχίζει να επιμορφώνεται με σεμινάρια και κύκλους σπουδών: Μουσικοκινητικής Αγωγής C.Orff -Σχολή Μωραίτη, Θέατρο των Αλλαγών, Μουσικοθεραπείας, πιστοποίησης Συστήματος Γραφής Braille.
Έχει εργαστεί ως καθηγήτρια μουσικής σε σχολεία και συλλόγους ΑΜΕΑ. Έχει κάνει προσωπικές συναυλίες και συνεργασίες με ερμηνευτές του έντεχνου ρεπερτορίου, ενώ στίχοι της έχουν δισκογραφηθεί. Έχει δανείσει τη φωνή της για ραδιοφωνικά σποτ και τηλεοπτικές διαφημίσεις.
Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στον ΟΠΑΝΔΑ, μόνιμο μέλος των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, ως ερμηνεύτρια στην Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής, ενώ συμπράττει με την Συμφωνική Ορχήστρα ως αφηγήτρια και ηθοποιός στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Παράλληλα, επιμελείται και διδάσκει προγράμματα Μουσικοκινητικής Αγωγής στα Πολιτιστικά Κέντρα του Δήμου Αθηναίων.
Το πρώτο της παιδικό βιβλίο “Ο δρόμος για την ευτυχία” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διάπλους.

της Έφης Αργυροπούλου
Journalist and blogger of Working Moms

Συνεντεύξεις