Ο τσιγκούνης δεν είναι οικονόμος. Ο οικονόμος είναι επιφυλακτικός και προσεκτικός με τα χρήματα του για να μπορεί να καλύπτει τα έξοδα του και να ικανοποιεί τις ανάγκες του. Αντιθέτως, ο τσιγκούνης έχει την νοοτροπία του να παίρνει και ποτέ να μη δίνει. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να μην ξοδέψει ούτε για τις δικές του ανάγκες. Παραδείγματος χάριν, ο τσιγκούνης μπορεί να κρυώνει στο σπίτι του, προκειμένου να ξοδέψει χρήματα για τη θέρμανση. Ο οικονόμος θα προσέξει να διαχειριστεί σωστά τα χρήματα του, ώστε να έχει την θέρμανση του και να μην κρυώνει.
Επιπλέον, η τσιγκουνιά είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο δεν μένει μόνο σε προσωπικό επίπεδο αλλά επεκτείνεται και στο σχεσιακό όπως σε έναν γάμο, στη σχέση με τα παιδιά, τους φίλους κτλ. Πως είναι λοιπόν ο τσιγκούνης ως γονιός;
Είναι αποστασιοποιημένος
Η τσιγκουνιά είναι στάση ζωής και ο φειδωλός άνθρωπος στη τσέπη μπορεί να είναι φειδωλός και στα αισθήματα ή στο χρόνο που αφιερώνει στους άλλους. Ο τσιγκούνης δεν τα πάει καλά με το να δίνει, θέλει μόνο να παίρνει. Επομένως το παιδί βλέπει έναν αποστασιοποιημένο γονιό ,ο οποίος εστιάζει στα υλικά αγαθά παρά στα αισθήματα αγάπης, φροντίδας κλπ.
Είναι πιεστικός
Η κύρια έγνοια του τσιγκούνη είναι τα χρήματα. Επομένως, γίνεται πιεστικός στους γύρω του και στο παιδί του για το πόσα χρήματα ξοδεύει ή και χρειάζεται για τις βασικές ανάγκες του. Συχνά θα τονίσει πόσα πολλά χρήματα χρειάζεται για τις ανάγκες του παιδιού και θα το ρωτάει πόσα ξοδεύει.
Είναι ελεγκτικός – χειριστικός
Σε γενικές γραμμές ο τσιγκούνης ελέγχει και χειρίζεται…από χρήματα..μέχρι ανθρώπους και σχέσεις. Αυτό ξέρει…αυτό κάνει! Ελέγχει και χειρίζεται λοιπόν κάθε ενέργεια του παιδιού του προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα ξοδευτούν χρήματα.
Είναι εγωιστής
Αυτό που ενδιαφέρει τον τσιγκούνη είναι να μην ξοδευτούν χρήματα. Είναι μία δική του ‘ανάγκη’ και κάνει τα πάντα για να την ικανοποιήσει ασχέτως αν οι ανάγκες των υπολοίπων μένουν ανεκπλήρωτες. Για παράδειγμα, αν ο τσιγκούνης δεν θέλει να πάει διακοπές για να μη ξοδέψει λεφτά, δεν θα πάει!! Δεν σημαίνει κάτι για εκείνον το ότι μπορεί να το θέλουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Είναι φοβισμένος και φοβικός
Ο τσιγκούνης μπορεί να μην ευχαριστιέται κάποια προσωπική του στιγμή… διακατέχεται συνέχεια από φόβο για το πόσα χρήματα θα ξοδευτούν. Επίσης, πολλές φορές διακατέχεται από τον φόβο ότι θα του πάρουν τα χρήματα κι έτσι καταλήγει να λειτουργεί αποκρυφιστικά και προληπτικά.
Είναι άπληστος
Ο τσιγκούνης δεν έχει ποτέ αρκετά χρήματα και ότι του χαρίζεται ή δωρίζεται είναι λίγο.
Απομόνωση-μειωμένη κοινωνική ζωή
Οι έξοδοι, οι παρέες, τα παιδικά πάρτυ κτλ…μπαίνουν στην κατηγορία των περιττών εξόδων. Γι’ αυτό το λόγο δεν είναι λίγες οι φορές που βρίσκονται απομονωμένοι, χωρίς παρέες και φίλους. Συνεπώς, η συγκεκριμένη στάση τους μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα και στην κοινωνικότητα του παιδιού.
Στερείται γενναιοδωρίας
Όπως είπαμε και παραπάνω, ο τσιγκούνης τα πάει καλά με το να παίρνει και όχι με το να δίνει. Έτσι λειτουργεί κι έτσι μαθαίνει να λειτουργεί και το παιδί του.
Καταλήγοντας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η τσιγκουνιά του γονιού ως στάση ζωής ή αλλιώς νοοτροπία, επηρεάζει αλλά και διαμορφώνει τη στάση και τη νοοτροπία που θα σχηματίσει το παιδί στη δική του ζωή. Επίσης, η τσιγκουνιά δεν συνδέεται με την έλλειψη χρημάτων, παρόλο που ο τσιγκούνης συχνά εμφανίζεται ως μπατίρης. Άλλωστε, αν ανατρέξουμε στον κόσμο των κινούμενων σχεδίων, θα δούμε από τη μία πλευρά τον πιο πλούσιο τσιγκούνη του κόσμου, γνωστό σε όλους μας Σκρούτζ, να μη δίνει τίποτα σε κανέναν και από την άλλη βλέπουμε, έναν φτωχό, τον Ρομπέν των δασών, να κλέβει τους πλουσίους για να τα δίνει στους φτωχούς. Από αυτές τις δύο ιστορίες, οι οποίες είναι βγαλμένες από την πραγματική ζωή μας, μπορούμε να καταλάβουμε ότι η τσιγκουνιά δεν καθορίζεται από τα πόσα χρήματα έχει να δώσει κάποιος αλλά από το πόση αγάπη.
της Ανδριάνας Σαμαρίδου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας- Ψυχολόγος Bsc, Msc
Επικοινωνία: Andriana.sam@gmail.com