Πώς μπορούν οι γονείς και οι δάσκαλοι να προωθήσουν την αγάπη για τα ζώα και τη φύση μέσα από μια επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο;
Πάντα μιλώντας από τη σκοπιά του περιβάλλοντος του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, η απάντηση είναι να επιτρέπεται στα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τα ζώα σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο φυσικό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να παρατηρούν τα ζώα, αρχικά ήσυχα και από απόσταση.
Οι γονείς πρέπει να προτρέπουν τα παιδιά τους να μην τρέχουν και να μην φωνάζουν, εξηγώντας ότι η ανθρώπινη φωνή και η γλώσσα του σώματος είναι αρκετά διαφορετική από αυτή των ζώων, διαπαιδαγωγώντας με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά τους και παρακινώντας τα να δουν, ακούσουν, παρατηρήσουν και να μάθουν για την συμπεριφορά των ζώων. Θα πρέπει να αποφεύγουν αρχικά να επιβάλουν τη δική τους γνώμη για το ζώο στο παιδί τους, αλλά αντιθέτως να το ενθαρρύνουν να χρησιμοποιήσει τις αισθήσεις του. Οι γονείς θα πρέπει να κάνουν τα παιδιά τους να σκεφτούν, θέτοντας τους ερωτήσεις προσαρμοσμένες στην ηλικία τους σχετικά με τα ζώα. Κυρίως όμως θα πρέπει να μεταφέρουν μια αίσθηση θαυμασμού και σεβασμού για τα ζώα.
Υπάρχουν πληροφοριακές πινακίδες, τις οποίες οι γονείς μπορούν να διαβάζουν δυνατά στα παιδιά τους. Το προσωπικό του Εκπαιδευτικού Κέντρου και οι Φροντιστές των Ζώων μπορούν επίσης να προσφέρουν ένα πλήθος πληροφοριών σχετικά με τη συμπεριφορά των ζώων. Η Φάρμα Οικόσιτων Ζώων είναι ιδανική για να έρθουν τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, σε άμεση επαφή και με ασφάλεια, με ζώα που έχουν συνηθίσει τον άνθρωπο, όπως κουνέλια, κατσίκες, πρόβατα, πόνι, αγελάδες, γαϊδουράκια, κότες, γουρούνια και χήνες.
Η βόλτα στο Δάσος των Λεμούριων και στα Πουλιά της Αφρικής, της Αμερικής και της Ασίας, είναι πολύ καλή ευκαιρία ώστε να έρθετε σε επαφή και να παρατηρήσετε από κοντά τα ιδιαίτερα αυτά ζώα. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για το αν είστε σε θέση να ξεναγήσετε και να καθοδηγήσετε τα παιδιά σας σε μια τέτοια εμπειρία, μην διστάσετε να πλησιάσετε ένα μέλος του Εκπαιδευτικού Κέντρου μας για βοήθεια. Τα παιδιά μπορούν να προσεγγίζουν ήσυχα, όπου αυτό είναι δυνατόν, για να ρίχνουν μια πιο προσεκτική ματιά. Πρέπει όμως πάντα να θυμούνται ότι τα άγρια ζώα δεν είναι εξοικειωμένα με τους ανθρώπους και δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη μας για εγγύτητα και ανθρωπομορφική επαφή.
Ένας άλλος τρόπος για να δείξετε την αγάπη σας για ένα είδος που θαυμάζετε είναι να συμμετάσχετε σε δραστηριότητες που είναι αφιερωμένες σε αυτό το είδος: όπως ειδικά εργαστήρια για χειροτεχνίες, διαδραστικές δραστηριότητες με το ζώο που αγαπάτε με τη συνοδεία ενός Φροντιστή Ζώων, ερευνητικές εργασίες κλπ. Για περισσότερες ιδέες σχετικά με οποιοδήποτε συγκεκριμένο είδος, μη διστάσετε να ρωτήσετε στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.
Εν κατακλείδι, τα υγιή παιδιά δίνουν και παίρνουν αγάπη από τους άλλους. Η αλληλεπίδραση ή ακόμα και η απλή παρακολούθηση ζώων αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία για να προωθηθεί η ανταλλαγή αγάπης και η μάθηση σε ένα κοινωνικό και συναισθηματικό πλαίσιο.
Μία επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία για τα παιδιά σας!