Ζευγάρι και διαχείριση στρες

Ζευγάρι και διαχείριση στρες

Κάθε ζευγάρι περνάει διάφορες φάσεις, έχει τα πάνω και τα κάτω του.

Μπορεί λόγω θεμάτων εργασίας, υγείας, δύσκολης οικονομικής κατάστασης, η ρουτίνα της καθημερινότητας, ο ερχομός ενός παιδιού, να δημιουργούνται πηγές έντασης και στρες.

Μικρά μυστικά που θα μας βοηθήσουν σε τέτοιες στιγμές

  • Αποδοχή και αναγνώριση του προβλήματος. Κουβεντιάζουμε και αντιλαμβανόμαστε και οι δύο τι ακριβώς έχουμε να διαχειριστούμε. Κάποιες φορές δεν είναι εύκολο να βρούμε λύση στο πρόβλημα και χρειάζεται να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα με επαναπροσδιορισμό της σχετικής μας θέσης. Ίσως να χρειαστεί να αλλάξουμε για λίγο ρόλους, συνήθειες, μέχρι να ισορροπήσει πάλι η σχέση μας.
  • Ας θυμόμαστε πως είμαστε ομάδα. Μια περίοδος με έντονο στρές δεν καθιστά υπεύθυνο τον σύντροφο μας. . Δεν λέμε «εσύ φταίς», αλλά εστιάζουμε στην κατάσταση που βιώνουμε.Για παράδειγμα αν είναι μια δύσκολη και απαιτητική περίοδος στη δουλειά και δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος μπορείς να πεις «Μακάρι να είχα περισσότερο χρόνο να περάσω μαζί σου…μου λείπεις».
  • Χρειάζεται να ξέρουμε πότε πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια απο ένα συγγενή, φίλο ή ειδικό.
  • Ας έχουμε ανοχή στις αντιδράσεις του άλλου. Ο καθένας μας αντιδράει διαφορετικά στις προκλήσεις της ζωής. Άλλος ξεσπάει κλαίγοντας, τρώγοντας ή με γυμναστική. Και να θυμόμαστε οι άνθρωποι αλλάζουν.
  • Να γελάτε πολύ μαζί, να υπάρχει χιούμορ στη ζωή σας. Να μείνετε δεμένοι, αφήστε ένα σημείωμα με ένα λουλούδι στο αυτοκίνητο ή στο μαξιλάρι του άλλου. Μικρές κινήσεις που δηλώνουν την αγάπη μας. Να κουβεντιάζετε χωρίς θυμούς και επικρίσεις, αλλά με διάθεση να βρείτε διεξόδους που θα σας no-mood-problems com.
  • Φτιάξτε ένα πλάνο επιβίωσης σε περιόδους κρίσης. Αποφασίστε απο κοινού τι χρειάζεται να γίνει και τι μπορεί να περιμένει, βάλτε προτεραιότητες. Να κοιμάστε καλά, να τρώτε καλά, να ξεκουράζεστε και να έχετε ρεαλιστικούς στόχους και προτάσεις.
Sophia Linari
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Sofia Linari, happiness therapist
Από το blog της Κας Λίναρη: www.happinesstherapy.gr
Σχέσεις