Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής μελέτης του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (ΙΥΠ) το 2009, 1 στις 2 μητέρες διέκοψε τη γαλουχία λόγω αναφερόμενης ανεπαρκούς ποσότητας γάλακτος.
Σύμφωνα με μελέτη και στις ΗΠΑ, μεγάλο ποσοστό των γυναικών υποστήριξε ότι η αντίληψη τους περί ανεπαρκούς ποσότητας γάλακτος είναι το συνηθέστερο πρόβλημα θηλασμού και το πρώτο αίτιο διακοπής της γαλουχίας. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι το 77% των βρεφών έλαβε συμπλήρωμα στο μαιευτήριο λόγω υποτιθέμενης ανεπάρκειας του γάλακτος της μητέρας, το 16,7% των μητέρων που διέκοψαν το θηλασμό στο μαιευτήριο ανέφεραν ως αίτιο τη μειωμένη παραγωγή, ενώ το 23% των μητέρων ήταν αγχωμένες σχετικά μ’ αυτό το θέμα κατά την έξοδό τους από το μαιευτήριο.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο απογαλακτισμός γίνεται μέσα στις πρώτες 4 εβδομάδες, ενώ μια έρευνα έδειξε ότι 63% των γυναικών που διέκοψαν τη γαλουχία λόγω της λανθασμένης αυτής αντίληψης, το έπραξαν μέσα στην πρώτη κιόλας εβδομάδα. Ωστόσο, είναι σύνηθες η αντίληψη αυτή να εξακολουθεί να υπάρχει στις θηλάζουσες για μήνες μετά την έναρξη του θηλασμού.
Επίσης, η θεωρούμενη ανεπαρκής παραγωγή ευθύνεται και για τα μειωμένα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού, διότι πολλές μητέρες που θεωρούν ότι το γάλα τους δεν επαρκεί, ξεκινούν μεικτό θηλασμό και χορήγηση συμπληρωμάτων. Σύμφωνα με μελέτες, μητέρες που προβληματίζονται για την παραγωγή τους στις 8 εβδομάδες μετά τον τοκετό είναι πιθανό να χορηγούν συμπλήρωμα και υποκατάστατα στις 12 εβδομάδες, ενώ σύμφωνα με άλλη έρευνα η χορήγηση συμπληρώματος αποτελεί τη λύση του υποτιθέμενου αυτού προβλήματος για το 85% των γυναικών.
Τέλος, θηλάζουσες που θεωρούν ότι το γάλα τους δεν επαρκεί, θεωρούν επίσης ότι το βρέφος τους δεν ικανοποιείται, ενώ και οι ίδιες βιώνουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση από το μητρικό τους ρόλο.
Το 97-98% των γυναικών μπορούν να θηλάσουν αποτελεσματικά και αποκλειστικά τα μωρά τους, ενώ ακόμη κι αν όντως υπάρχει μειωμένη παραγωγή γάλακτος, υπάρχουν λύσεις. Ακόμη και σε περιπτώσεις όμως ανατομικών προβλημάτων που δεν επιτρέπουν αποκλειστικό μητρικό θηλασμό, μπορεί με τη βοήθεια ειδικού να επιτευχθεί μεικτός θηλασμός ή επαφή με το στήθος της μητέρας και σίτιση μέσω εναλλακτικών τρόπων και βοηθημάτων.
Η βοήθεια ενός ειδικού σε θέματα θηλασμού βοηθάει τη μητέρα και το περιβάλλον της να εξωτερικεύσουν τις ανασφάλειές τους και να λάβουν σαφή εξατομικευμένη ενημέρωση, ολιστική εκτίμηση και πρακτική βοήθεια σε ό,τι μπορεί να αποτελεί εμπόδιο και δυσκολία στη δική τους περίπτωση.
Μπέττυ Χαβέλα
IBCLC- Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας
Νοσηλεύτρια Π.Ε, Παιδιατρική Νοσηλευτική MSc,
Κιν : 6932298061
E-mail : bettychav@yahoo.gr
Μπέττυ Χαβέλα – IBCLC /Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού