Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής

Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής

Το κλασσικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τι θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Θα μπορείτε να προμηθεύεστε τα υλικά σας από το σαββατοκύριακο για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.

Δευτέρα
Σολομός με ψητά λαχανικά

Λέω σήμερα να ξεκινήσουμε με ένα πιάτο που το έκανα πριν λίγες μέρες στη δουλειά και ειλικρινά μου έτρεχαν τα σάλια!!! Πανεύκολο και όλα στο φούρνο! Θα σας δώσω συνταγή για μία μερίδα και εσείς προσθέτετε ανάλογα με πόσα άτομα είστε στο σπίτι.

Υλικά:
1 φέτα σολομό
1 πιπεριά
2 φέτες κολοκυθάκι
2 φέτες μελιτζάνα
Baby καροτάκια κατεψυγμένα (ή διαφορετικά βράστε λωρίδες καρότου)
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Ελαιόλαδο
1 κ.σ. μπαλσάμικο
1 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1 λεμόνι

Εκτέλεση:
1. Σ’ ένα ταψάκι ραντίζω με λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Στρώνω από πάνω τη φέτα σολομού και ξαναραντίζω με λάδι, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Ψήνω στους 180 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά. Ανάλογα πόσο χοντρή είναι η φέτα, καλύτερα ελέγξτε το μήπως χρειάζεται περισσότερο ή λιγότερο χρόνο.
2. Σ’ ένα άλλο ταψάκι βάζω τα λαχανικά με αλατορίγανη και λίγο λάδι και τα βάζω να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν.
3. Βάζω το ψάρι σ ένα πιάτο και ρίχνω από πάνω μπόλικο λεμονάκι.
4. Στο πλάι στρώνω τα λαχανικά τα οποία τα ραντίζω με μπαλσάμικο, λάδι και πασπαλίζω με κεφαλοτύρι.

Τρίτη
Κεφτέδες με ρύζι και λαχανικά της Ρίας Λαμπροπούλου

Η Ρία, η Ρία μου είναι μια πολύ καλή μαγείρισσα που πειραματίζεται στη κουζίνα της και φτιάχνει καταπληκτικά φαγητά !!! Κάθε φορά λοιπόν που ανακαλύπτει κάτι νέο, το δοκιμάζει και αφού δει ότι εξαφανίζεται μας στέλνει τη συνταγή!!! Σ ευχαριστώ πολύ που μοιράζεσαι τις συνταγές σου μαζί μας!

Υλικά:
5 ντομάτες
4 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης
2 μεγάλα κρεμμύδια
500 γρ. κιμά
1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
1 αυγό
2 φλιτζάνια ρύζι Καρολίνα
1 φλιτζάνι τσαγιού σάλτσα ντομάτας
Μερικά φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο ή 1 κουταλάκι ξερό
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
Λίγο μαϊντανό
Αλάτι – πιπέρι.
1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι.

Εκτέλεση:
1. Βάζουμε στο multi το ένα κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το δυόσμο, και το αυγό και τα πολτοποιούμε.
2. Σε μια λεκάνη βάζουμε την φρυγανιά, τον κιμά, και το μείγμα από το multi, αλάτι, πιπέρι, και το ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
3. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε βάζοντας τα κομμάτια σε ένα μπολ. Δεν τις στύβουμε και δεν πετάμε τα υγρά που θα βγάλουν. Πλένουμε και ξεσποριάζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε σε μικρά καρέ. Καθαρίζουμε το άλλο κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε.
4. Σε άλλη λεκάνη βάζουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το ρύζι, την σάλτσα ντομάτας, την ζάχαρη, το λάδι, αλάτι, πιπέρι, το νερό και ανακατεύουμε καλά.
5. Το βάζουμε σε ένα ταψί και παίρνουμε από τον κιμά και κάνουμε κεφτεδάκια λίγο μεγαλούτσικα και τα βάζουμε στο ταψί (σαν να τα φυτεύουμε). Ψήνουμε στον φούρνο πάνω κάτω αντίσταση για μιάμιση ώρα περίπου στους 200 βαθμούς. (Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νερό ακόμα).

Τετάρτη
Πατατοκεφτέδες

Ένα θα σας πω.. είναι πεντανόστιμοι και θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους!

Υλικά:
1 κ πατάτες
3 αυγά
1 κούπα τυριά (εγώ βάζω φέτα και ότι κίτρινο τυρί έχω)
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελάχιστο αλάτι (είναι αλμυρά τα τυριά)
Πιπέρι, ρίγανη
Φρυγανιά τριμμένη
Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:
1. Βράζω τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Τις λιώνω με το εργαλείο που κάνουμε πουρέ ή στο μπλέντερ.
2. Βάζω σε μια λεκανίτσα το πουρέ πατάτας, τα αυγά, το μαϊντανό, τα τυριά, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι. Το μείγμα θα είναι μαλακό αλλά αν το αφήσετε λίγο να κρυώσει θα σφίξει.
3. Όταν λοιπόν κρυώσει το μείγμα, κάνω μπαλάκια που τα περνάω από τη φρυγανιά και τα τηγανίζω σε μπόλικο λάδι.
4. Βγάζω σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρω με μπόλικη πράσινη σαλάτα ή χωριάτικη!

Πέμπτη
Φτερούγες με πιλάφι

Γι’ αυτό το φαγητό να δείτε τι γίνεται στο σπίτι!!! Μόνο που δε ζυγίζουν τα παιδιά τις φτερούγες μη τυχόν και φάει ο άλλος περισσότερο! χαχα Καλή σας όρεξη λοιπόν!

Υλικά:
6 φτερούγες
Αλάτι
Ρίγανη
Κόκκινο γλυκό πιπέρι
Αλεύρι
Λάδι για τηγάνισμα
1 κούπα ρύζι κίτρινο
1 κύβο κότας
1/2 κούπα ανάμεικτα κατεψυγμένα λαχανικά
1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση:
1. Σε μια λεκανίτσα βάζω τις φτερούγες, αλάτι, ρίγανη και το κόκκινο πιπέρι και τα ανακατεύω καλά.
2. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το βούτυρο και σοτάρω ελαφρά τα λαχανικά. Προσθέτω 2 κούπες νερό και το κύβο. Μόλις πάρει βράση ρίχνω το ρύζι και χαμηλώνω τη φωτιά αφήνοντας το ρύζι να φουσκώσει.
3. Εν τω μεταξύ σε ένα τηγάνι βάζω μπόλικο λάδι να ζεσταθεί και αλευρώνω τις φτερούγες. Τηγανίζω τις φτερούγες σε όχι πολύ δυνατή φωτιά και ελέγχω στο πιο παχύ σημείο να μην είναι ωμό.

Παρασκευή
Ομελέτα ότι να ναι

Αυτή την ομελέτα την ονόμασα έτσι γιατί πραγματικά βάζω ότι να ναι μέσα! Ότι βρω στο ψυγείο! Βασική συνταγή λοιπόν δεν υπάρχει.. 12 αυγά και πολύ φαντασία!

Υλικά:
12 αυγά
Ζαμπόν
Κασέρι κυβάκια
1 κολοκυθάκι λωριδούλες τηγανισμένο
Τυρί φέτα
Λίγο γάλα
Αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Σε μια λεκανίτσα βάζω τα αυγά και τα χτυπάω καλά. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι και λίγο γάλα.
2. Βάζω το μείγμα των αυγών σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ και προσθέτω το ζαμπόν, τα τυριά και το κολοκυθάκι.
3. Ψήνω σε μέτριο φούρνο όσο χρειαστεί.

Σάββατο
Λιγκουίνι του σεφ

Αν σας αρέσει η κρέμα γάλακτος αυτή η συνταγή θα σας απογειώσει! Πως λένε στις εκπομπές.., θα γίνει έκρηξη στον ουρανίσκο σας!

Υλικά:
Για 4 άτομα
2 φιλέτα χοιρινά
1 πακέτο λιγκουίνι
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο φετάκια
1 πράσινη πιπεριά και 1 κόκκινη πιπεριά κομμένες φετάκια
2 ποτηράκια μικρά κονιάκ
500 γρ. κρέμα γάλακτος
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Βράζω τα λιγκουίνι, αλλά όχι πολύ καλά γιατί αργότερα θα πάρουν πάλι βράση με τη κρέμα γάλακτος και δε θέλω να λασπώσουν. Τα κρυώνω καλά, τα στραγγίζω και τα βάζω σ ένα μπολ με λίγο ηλιέλαιο να μη κολλάνε. Μπορούν να μείνουν έτσι στο ψυγείο ως την ώρα που θα ετοιμάσω το φαγητό
2. Επειδή το φαγητό αυτό είναι της ώρας, δηλαδή το ετοιμάζω πριν κάτσουμε στο τραπέζι, είναι καλύτερα να γίνεται σε δύο δόσεις στο τηγάνι. Πρώτα δηλαδή τις δύο μερίδες και μετά τις άλλες δύο.  Σ’ ένα τηγάνι λοιπόν σοτάρω σε λίγο λάδι το μισό κρεμμύδι και τις μισές  πιπεριές. Προσθέτω το ένα φιλέτο κομμένο μικρά κομμάτια και σοτάρω πολύ καλά.
3. Μόλις το κρέας μαλακώσει σβήνω με το κονιάκ, αλατοπιπερώνω και προσθέτω και τη μισή κρέμα γάλακτος.
4. Όταν η κρέμα αρχίσει να βράζει ρίχνω δυο μερίδες μακαρόνια στο τηγάνι και ανακατεύω. Μόλις σωθούν τα πολλά ζουμιά σερβίρω σε δυο πιάτα .

Κυριακή
Γερμανικά μοσχαρίσια ρολάκια

Μια γερμανική συνταγή είναι απ’ τα πιάτα που λατρεύω και δεν μπορούσα να μη τη μοιραστώ μαζί σας! Αυτό το πιάτο το κάνω πάντα όταν έχω επίσημο τραπέζι και στις γιορτές.

Υλικά:
Για 6 άτομα
6 μοσχαρίσια σνίτσελ
12 φέτες μπέικον καπνιστό
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα κυβάκια
2 καρότα κομμένα κυβάκια
1 βαζάκι ξυνά αγγουράκια κομμένα φετούλες
1 ποτήρι μουστάρδα
1/2 ποτήρι βούτυρο
Αλάτι ,πιπέρι
300 γρ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:
1. Πλένω και στεγνώνω καλά το κρέας με χαρτί κουζίνας. Το αλατοπιπερώνω
2. Ανακατεύω τη μουστάρδα με το βούτυρο να γίνουν ένα μείγμα. Μ’ αυτό το μείγμα αλείφω την επιφάνεια απ’ τα σνίτσελ
3. Βάζω από δύο φέτες μπέικον και μια κουταλιά απ τα κομμένα λαχανικά (κρεμμύδια-καρότα-αγγουράκια)
4. Κλείνω τα ρολάκια με οδοντογλυφίδες και τα βάζω σε μια κατσαρόλα σκέτα να σοταριστούν καλά απ’ όλες  τις πλευρές
5. Προσθέτω λίγο νεράκι και αν έχουν περισσέψει λαχανικά τα ρίχνω κι αυτά στη κατσαρόλα. Αφήνω περίπου 1 1/2  ώρα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά .
6.Βγάζω τα ρολάκια σ΄ ένα πιάτο, βγάζω τις οδοντογλυφίδες και περνάω στο μπλέντερ τα λαχανικά που είναι στη κατσαρόλα. Όταν τα αλέσω τα ξαναρίχνω στη κατσαρόλα προσθέτοντας και τη κρέμα γάλακτος και αφήνω δυο λεπτά να δέσει η σάλτσα. Μπορώ να συνοδέψω με βραστές πατάτες και κόκκινο λάχανο σοταρισμένο με βούτυρο.

Το γλυκό της εβδομάδας
Ρυζογλυκό απ τη Χαλάστρα της κας Γιάννας Λιάρα

Η Χαλάστρα είναι μια πολύ όμορφη περιοχή της Θεσσαλονίκης στην οποία βρίσκομαι συχνά αφού έχω την τύχη να έχω στενούς φίλους εκεί! Την τελευταία φορά λοιπόν έφαγα ένα πεντανόστιμο γλυκάκι που μου έκανε εντύπωση πόσο απλό ήταν!

Υλικά:
2 κούπες νερό
1 κούπα ρύζι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα φιδέ
Κανέλα

Εκτέλεση:
1. Σε μια κατσαρόλα βάζω το νερό να βράσει και προσθέτω το ρύζι. Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω το ρύζι να φουσκώσει.
2. Προς το τέλος προσθέτω τη ζάχαρη και ανακατεύω.
3. Καβουρδίζω σε ένα τηγανάκι με λίγο βούτυρο το φιδέ χωρίς να τον έχω βράσει και τον προσθέτω στο ρύζι. Ανακατεύω.
4. Βάζω το μείγμα σε ένα ταψί και πασπαλίζω με κανέλα. Αφήνω να κρυώσει και κόβω σε κομμάτια.

Τα ψώνια της βδομάδας
ΨΑΡΙΑ:
1 φέτα σολομό

ΚΡΕΑΤΑ:
1/2 κ. κιμά
6 φτερούγες
2 χοιρινά φιλέτα
6 μοσχαρίσια σνίτσελ

ΛΑΧΑΝΙΚΑ:
2 πιπεριές πράσινες
1 μελιτζάνα
2 κολοκυθάκι
Λεμόνια
5 ντομάτες
5 πιπεριές Φλωρίνης
Κρεμμύδια
Μαϊντανό
1 κ. πατάτες
2 καρότα

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ:
Baby καρότα κατεψυγμένα
Ανάμεικτα λαχανικά κατεψυγμένα
Μπαλσάμικο
Κονιάκ
2 κρέμες γάλακτος
12 φέτες μπέικον
Κεφαλοτύρι
Τυρί φέτα
Κασέρι
Ζαμπόν
Αλεύρι
Τριμμένη φρυγανιά
Ρύζι
16 αυγά
1 πακέτο λιγκουίνι
Σάλτσα ντομάτας
Βούτυρο
Μουστάρδα
1 βαζάκι ξινά αγγουράκια

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ:
Ρύζι
Φιδέ
Ζάχαρη
Κανέλα

της Βιολέτας Στεφανάτου, μαγείρισσα και food blogger.

Τι θα φάμε σήμερα μαμά;