Συνέντευξη της συγγραφέως Ειρήνης Φραγκάκη

Συνέντευξη της συγγραφέως Ειρήνης Φραγκάκη

Πάντα θαύμαζα τις γυναίκες που είχαν πολλά παιδιά, όμως θεωρώ ότι στις μέρες μας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μεγαλώνεις όχι ένα, όχι δύο, αλλά πέντε παιδιά. Μια από αυτές τις γυναίκες που θαυμάζω για το θάρρος, την αντοχή και την υπομονή τους, είναι και η συγγραφέας Ειρήνη Φραγκάκη, που όχι μόνο είναι μια καλή μανούλα, αλλά έχει και πολλές ασχολίες. Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου θα έχω την τιμή να είμαι δίπλα της ως εκδότρια, γιατί το νέο βιβλίο της Ειρήνης με τίτλο «Λευκά Όνειρα» εκδώσαμε με τις εκδόσεις Πνοή και της εύχομαι κάθε επιτυχία.

 

Πώς είναι για σένα να είσαι Working Mom; Εύκολο; Δύσκολο;

Ε.Φ.: Ούτε εύκολο είναι αλλά ούτε και δύσκολο. Τα παιδιά μου προσπαθώ να τα μεγαλώσω κάνοντάς τα ανεξάρτητα κι όχι να είμαι κοντά τους για ό,τι χρειαστούν. Μαθαίνουν να βοηθάνε το ένα το άλλο, να λειτουργούν ομαδικά και να προσφέρουν. Φυσικά υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να τα κάνουν ακόμα, κι εκεί έρχεται, όχι η δυσκολία, μα η κούραση μιας μαμάς. Όμως αρκεί ένα χαμόγελο ή ένα χάδι απ’ τα παιδιά για να την ξεκουράσει.

Θεωρείς ότι μια μητέρα μπορεί να συνδυάσει δουλειά και παιδιά; Όταν γράφεις ή κάνεις κάτι αποκλειστικά για σένα νιώθεις ενοχές ότι παραμελείς τα παιδάκια σου, όπως οι περισσότερες Working Moms;

Ε.Φ.: Φυσικά και μπορεί να τα συνδυάσει. Έχοντας υπάρξει εργαζόμενη μητέρα εκτός σπιτιού, μέχρι τη γέννηση του τρίτου μου παιδιού, προσπαθούσα να τακτοποιώ σε σωστούς χρόνους τις δουλειές μου ώστε να μη μένουν εκκρεμότητες.  Δεν γίνεται βέβαια να τα έχεις όλα στην εντέλεια ειδικά όταν δεν έχεις βοήθεια, αλλά επειδή είμαι της άποψης πως μια ζωή την έχουμε κι οι στιγμές περνάνε και χάνονται, ε, δεν χάθηκε κι ο κόσμος να αφήσουμε και κάτι γι’ αργότερα. Προηγούνται οι αγκαλίτσες!

Και όχι, καμία ενοχή δεν νιώθω, ούτε όταν γράφω ούτε όταν ασχολούμαι με τα κοσμήματα ούτε όταν ζωγραφίζω. Και τα παιδιά έχουν τις δικές τους ασχολίες και μάλιστα το χαίρονται που ο καθένας μας έχει ενδιαφέροντα!

Μίλησέ μας για τις επαγγελματικές σου δραστηριότητες!

Ε.Φ.: Όπως ανέφερα προηγουμένως, φτιάχνω κοσμήματα, κάτι που ξεκίνησε σαν χόμπι, αλλά λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης αποφάσισα να ασχοληθώ πιο εντατικά. Επίσης, ζωγραφίζω και γράφω. Όλα αυτά δεν τα αισθάνομαι δουλειά γιατί όλα τα έργα παιδιά μου και τα χαρακτηρίζει το πάθος για δημιουργία. Εκδώσει δύο μυθιστορήματα και ένα παραμύθι και αυτές τις μέρες ξεκινάει το ταξίδι του το νέο μου βιβλίο με τίτλο «Λευκά όνειρα» από τις Εκδόσεις Πνοή. Ένα βιβλίο αφιερωμένο στη Γυναίκα που επιβάλλεται όμως να το διαβάσουν και οι άντρες.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Ε.Φ.:  Ως γνωστόν, όταν εμείς κάνουμε σχέδια, ο Θεός γελάει. Κάνω όνειρα και προσπαθώ με σταθερά βήματα να τα αγγίξω.

Προς το παρόν χαίρομαι που πλησιάζει ο καιρός να πάω στη γενέτειρά μου τη Σητεία. Δύο μήνες για να χορτάσω τη μανούλα μου, τ’ αδέρφια μου και τους φίλους μου! Θα έχω τον χρόνο να κάνω κι άλλα όνειρα εκεί, κι επιστρέφοντας, γεμάτη από αγάπη και με φορτισμένες μπαταρίες θα ξεκινήσω την υλοποίησή τους.

Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σου από τότε που έγινες μαμά;

Ε.Φ.:  Το παράξενο θα ήταν να μην έχει αλλάξει. Περιορίστηκαν οι παρέες εκτός σπιτιού και μειώθηκε ο προσωπικός χρόνος. Για να μπορέσω να βγω πρέπει να κάνω τάμα, αλλά πίστεψέ με, φαντάζει τόσο μικρή αυτή η αλλαγή μπροστά στο γεγονός ότι πολλαπλασιάστηκε η αγάπη στη ζωή μου!

Με τις σημερινές  συγκυρίες πολλά ζευγάρια το σκέφτονται να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί. Πόσο δύσκολο είναι για σένα να μεγαλώνεις πέντε;

Ε.Φ.: Οι εποχές είναι δύσκολες. Αυτό είναι βέβαιο, όμως κανένα παιδί δεν ήταν προγραμματισμένο, ήρθαν όταν ήταν ώρα να έρθουν κι εμείς απλώς τα καλοδεχτήκαμε. Τελικά, οι δυσκολίες βρίσκονται μόνο στο μυαλό μας, τα παιδιά μεγαλώνουν και με τα απλά, τα βασικά κι έτσι πρέπει να είναι. Θεωρώ ότι η οικογένεια δεν είναι επιχείρηση για να τη μελετήσουμε και να λογαριάσουμε τα υπέρ και τα κατά, είναι αγάπη. Η λέξη αυτή δίνει τη δύναμη σε μια οικογένεια ν’ ανταπεξέλθει.

Τι θα συμβούλευες μια νέα γυναίκα που τώρα έγινε μαμά;

Ε.Φ.:  Να απολαύσει το πολυτιμότερο δώρο που της δίνει η ζωή. Να αξιωθεί να δώσει η ίδια ζωή. Ν’ ακολουθεί και να πιστεύει το ένστικτό της. Το ένστικτο της μάνας σπάνια λαθεύει.

 

από την Κάκια Ξύδη, συγγραφέα, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων εκδόσεων Πνοή

Συνεντεύξεις