Τι είναι ενσυνειδητότητα (mindfulness), της Γεωργίας Δανέζη (Συμβουλευτική – Προγεννητική Ψυχολόγος)

Τι είναι ενσυνειδητότητα (mindfulness), της Γεωργίας Δανέζη (Συμβουλευτική – Προγεννητική Ψυχολόγος)

Ενσυνειδητότητα, στα αγγλικά mindfulness, είναι η εστίαση της προσοχής σε ότι συμβαίνει την παρούσα στιγμή. Είναι όταν σκόπιμα εστιάζεις την προσοχή σου και έχεις επίγνωση, του περιβάλλοντος, των συναισθημάτων, των σκέψεων ή το πως το σώμα αισθάνεται. Όταν είσαι ενσυνείδητος/η κάνεις μόνο ένα πράγμα, εστιάζεις πολύ προσεκτικά σε ένα μόνο πράγμα.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο της ενσυνειδητότητας είναι ότι γίνεται χωρίς επικρίσεις. Όταν κρίνεις μπορεί να κολλήσεις στο παρελθόν που ίσως να έχουν συμβεί άσχημες καταστάσεις, ή να έχεις βιώσει αρνητικά συναισθήματα και να έχεις κάνει αρνητικές σκέψεις. Το να είσαι κολλημένος/η στο παρελθόν δεν σε βοηθάει ούτε να αποδεχθείς αλλά ούτε και να λύσεις τα προβλήματά σου. Απλά σε ρίχνει.

Εκπαιδεύοντας το μυαλό να εστιάζει μόνο στο παρόν, μαθαίνεις να μην χάνεσαι στο παρελθόν μετανιώνοντας ή στο μέλλον ανησυχώντας. Όταν εστιάζεις στο παρόν, ανησυχείς λιγότερο και αποδέχεσαι τα πράγματα όπως είναι. Η ενσυνειδητότητα σε μαθαίνει πως να έχεις τον έλεγχο του μυαλού σου και να μην αφήνεις το μυαλό να σε ελέγχει.

Έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει τα πολλά οφέλη της ενσυνειδητότητας. Μερικά από αυτό είναι:

  • η μείωση του άγχους και της ανησυχίας καθώς και η προαγωγή της χαλάρωσης,
  • η μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης,
  • η βελτίωση της ποιότητας ζωής,
  • η μείωση της κατάθλιψης,
  • η μείωση του πόνου,
  •  η μείωση της κόπωσης,
  • η βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών όπως είναι η μνήμη και η συγκέντρωση,
  • το αίσθημα της ευεξίας

Επίσης πρόσφατες έρευνες, έχουν συσχετίσει την ενσυνειδητότητα με την μειωμένη πρόσληψη τροφής ακόμα και όταν υπάρχουν λιγούρες ή όταν πραγματικά πεινάμε. Μαζί δε, με σωστή διατροφή και άσκηση προάγει το χάσιμο βάρους.
Τα οφέλη πολλά και αξίζει τον κόπο να γίνουμε ενσυνείδητοι γιατί πραγματικά πιστεύω πως είναι μια εμπειρία που μπορεί να αλλάξει τη στάση μας απέναντι στη ζωή. Όσοι από εσάς θέλετε κάτι τέτοιο, εδώ μπορείτε να δείτε τις ημερομηνίες διεξαγωγής του σεμιναρίου «Ζώντας ενσυνείδητα».
Άρθρο τηςΓεωργίας Δανέζη (Συμβουλευτική – Προγεννητική Ψυχολόγος)
ΠηγήΗΡΑΙΟ ψυχολογία

Ψυχολογία