Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την mandala

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την mandala

Η mandala είναι είδος ζωγραφικής. Η λέξη mandala είναι Σανσκριτική και σημαίνει «κύκλος». Πρόκειται για ζωγραφική, λοιπόν, με κυκλικό μοτίβο που υπάρχει σε όλες τις κουλτούρες του κόσμου και χρονολογείται από την Παλαιολιθική εποχή. Η mandalaαντιπροσωπεύει το σύμπαν και τα πάντα μέσα σε αυτό, την ολότητα, την ένωση, τη μήτρα, την ψυχή, την ολοκλήρωση, την αιωνιότητα.

Ο Carl Jung, ήταν ο πρώτος που εξερεύνησε τις θεραπευτικές ιδιότητες της mandala και πίστευε ότι η mandala έχει θεραπευτικό και ηρεμιστικό αποτέλεσμα στον δημιουργό της. Επίσης πίστευε πως οιmandalas είναι τα σκεύη μέσα στα οποία προβάλουμε την ψυχή μας.

Οι κύκλοι παγκοσμίως σχετίζονται με τον διαλογισμό, την θεραπεία και την προσευχή. Είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο για αύξηση της ενόρασης, της αυτοσυγκέντρωσης και της προσωπικής ανάπτυξης. Στην Ινδία και στο Θιβέτ χρησιμοποιούνταν επί αιώνες από τους ασκητές και τους μυστικιστές.

H συμμετοχή του ατόμου σε κυκλικές δραστηριότητες γειώνει, ηρεμεί και ενδυναμώνει την σχέση. Η σχέση αυτή μπορεί να είναι με τον εαυτό του, με τους γύρω του, με το σύμπαν. Το άτομο βιώνει την ασφάλεια καθώς τα όρια του εντός και του εκτός είναι σαφώς καθορισμένα.

Την ώρα που κάποιος ζωγραφίζει μια mandala, διακόπτει τον εσωτερικό του διάλογο δηλαδή διακόπτει την ροή αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων που πολλές φορές κυριαρχούν στην ζωή όλων μας.

Υπάρχουν άπειρες δυνατότητες για αυτό-εξερεύνηση με αυτή την διαδικασία και τα οφέλη της mandala πολλά.

Κάθε ταξίδι μέσα στη προσωπική σας mandala είναι μια ευχαρίστηση, μια έκφραση αγάπης που προάγει θετικά συναισθήματα. Σας ενθαρρύνω να δώσετε στον εαυτό σας το δώρο της δημιουργίας μιας πνευματικής mandala.

Κάντε το τουλάχιστον μία φορά, γιατί δεν μπορείτε να φανταστείτε την ενόραση και την δύναμη που αυτή η άσκηση μπορεί να απελευθερώσει για σας, παρά μόνο αν την κάνετε οι ίδιοι. Δείτε εδώ τις ημερομηνίες διεξαγωγής των σεμιναρίων μας με θέμα την mandala.

Άρθρο τηςΓεωργίας Δανέζη (Συμβουλευτική – Προγεννητική Ψυχολόγος)

ΠηγήΗΡΑΙΟ ψυχολογία

Ψυχολογία