Η περιοχή που μένω έχει πολύ όμορφα σπίτια αρκετά από αυτά είναι διώροφα και μονοκατοικίες, επομένως υπάρχει κήπος γύρω γύρω ή σε κάποια μεριά του οικοπέδου. Σκέφτηκα λοιπόν εάν κάποια μαμά ή εργαζόμενη γυναίκα ή και τα δύο μαζί έχει κήπο θα μπορούσε να ξεκινήσει να ασχολείται η ίδια με τα φυτά, την πρασινάδα, τα δένδρα και ότι άλλο τραβάει η όρεξη της.
Πολλές φορές νομίζω ότι χρειάζεται πολύ ώρα για να φτιάξεις έναν κήπο, αλλά είναι ένα πολύ όμορφο χόμπι που μπορεί να είναι και εκπαιδευτικό για τα παιδιά μας, τα ανίψια ή για οποιονδήποτε θέλει να μάθει για τα είδη που μπορεί να έχουμε φυτέψει ή επιθυμούμε να βάλουμε στον κήπο μας μελλοντικά. Η περιποίηση ενός κήπου ακόμη και αν αυτός βρίσκεται στο μπαλκόνι σας και αποτελείτε από μερικές γλάστρες, έχει διπλό όφελος αφενός ωφελείτε το περιβάλλον δημιουργώντας εστίες οξυγόνου και βελτιώνετε την αισθητική του προσωπικού σας χώρου. Αφετέρου, θα αθληθείτε χωρίς ούτε καν να το καταλάβετε καθώς με το πότισμα, το κλάδεμα, το σκάλισμα και τις μεταφυτεύσεις, θα καταναλώνετε θερμίδες, το μυαλό σας θα είναι απασχολημένο με κάτι ευχάριστο και το αποτέλεσμα θα είναι υπέροχο!
«Κάνουμε γυμναστική είτε κόβουμε το γρασίδι είτε φυτεύουμε λουλούδια στον κήπο», λέει ο Bruce Butterfield, διευθυντής έρευνας στην αμερικανική Εθνική Ένωση Κηπουρικής (NGA). Η προσπάθεια που καταβάλλουμε όταν ασχολούμαστε με τον κήπο μας, όπως το να στεκόμαστε όρθιοι, να σκύβουμε, να γονατίζουμε, να ποτίζουμε και να φυτεύουμε, μπορεί να κάψει περισσότερες από 300 θερμίδες την ώρα, σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο του American College of Sports Medicine. Πριν όμως πάρουμε φόρα, ο Neal Pire, φυσιολόγος στο ACSM, σημειώνει ότι οι ενοχλήσεις στη μέση είναι το πιο συνηθισμένο ζιζάνιο στο κήπο της γυμναστικής, ειδικά όταν ύστερα από έναν ολόκληρο χειμώνα απραξίας, τρέξουμε για να περιποιηθούμε τα φυτά μας. «Ξεκινήστε αργά», συμβουλεύει, «και σταδιακά αυξήστε την ένταση».
Ο Jeffrey Restuccio, συγγραφέας του βιβλίου «Get Fit Through Gardening», στοχεύει στο να μεταμορφώσει την κηπουρική -που γενικώς θεωρείται μέτριας έντασης άσκηση- σε ένα πλήρες πρόγραμμα γυμναστικής. Γι’ αυτό και προτείνει στους ερασιτέχνες κηπουρούς να χαμηλώνουν το κέντρο βάρος τους, όπως οι μποξέρ, και να ενισχύουν τις αεροβικές κινήσεις με ασκήσεις εμπνευσμένες από το Tai Chi και το Tae Kwan Do. «Κάνετε κηπουρική για να γυμνάζεστε, δεν γυμνάζεστε για να καλλιεργείτε», διευκρινίζει σε αυστηρό τόνο.
Είτε όμως έχουμε ως στόχο το ευ ζην των λουλουδιών μας, είτε το τέλειο σώμα, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την ασφάλεια, σημειώνει η Jessica Matthews, φυσιολόγος στο American Council on Exercise. «Μερικές φορές βλέπω φίλους στον κήπο τους και η μηχανική του σώματος είναι φριχτή», παρατηρεί η Matthews. «Βεβαιωθείτε ότι όταν λυγίζετε, στηρίζεστε στα γόνατα και ότι χρησιμοποιείτε τους μυς των ποδιών σας για καλή κίνηση». Εξηγεί ότι με την κηπουρική μπορεί κάποιος να κάνει τόσο αεροβικές ασκήσεις όσο και ασκήσεις αντίστασης. «Οι καρδιαγγειακές περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως το κούρεμα του γρασιδιού και το μάζεμα των φύλλων με τσουγκράνα. Οι ασκήσεις αντίστασης επικεντρώνονται κυρίως στο ξερίζωμα αγριόχορτων, το σκάλισμα και το σκάψιμο». Και συνεχίζει: «Ωστόσο και άλλα πράγματα μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά. Η προθέρμανση είναι πάντα ιδανική. Ξεκινήστε με ένα 10λεπτο περίπατο για να χαλαρώσετε τους μυς, να ανεβάσετε τους ρυθμούς της καρδιάς και να προσθέσετε λίγη επιπλέον άσκηση. Κάντε και μερικές διατάσεις».
Πηγή: www.in2life.gr και Reuters
Χαιρετίσματα από τον κήπο μου!
Σταυρούλα Μάντζιου Τσαβδάρογλου