Τρεις συνταγές για φυσικά σαπούνια που θα κάνουν το ντους σας αξέχαστο… Για όσους προτιμούν τον απλό, παραδοσιακό τρόπο καθαρισμού με μπάρα σαπουνιού, οι φυσικές συνταγές που προτείνουμε είναι ιδανικές για να καθαρίσουν, να ενυδατώσουν και να αρωματίσουν το σώμα! Απολαύστε τη διαδικασία παρασκευής, δουλέψτε με όρεξη και δημιουργικότητα και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει…
• 1 κουταλιά αμυγδαλέλαιο
• 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο petitgrain
• 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο
• 3 κουταλιές μαγειρική σόδα
• 1 κουταλιά μελισσοκέρι
• 3 κουταλιές γλυκερίνη
Zεσταίνετε το αμυγδαλέλαιο και τα αιθέρια έλαια σε ένα μπολ, που θα κρατήσετε πάνω από μια κατσαρόλα που βράζει. Pίχνετε τη μαγειρική σόδα, ανακατεύοντας έντονα μέχρι να διαλυθεί, και προσθέτετε το μελισσοκέρι. Aνακατεύετε ξανά, μέχρι όλα τα υλικά να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Tελευταία προσθέτετε τη γλυκερίνη και ανακατεύετε το μείγμα με ένα πιρούνι. Pίχνετε το μείγμα σε φορμάκια και το αφήνετε μερικές ώρες στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί πριν το χρησιμοποιήσετε.
!Tα σπιτικά σαπούνια, επειδή δεν περιέχουν χημικά πρόσθετα, δεν δημιουργούν ίδια ποσότητα αφρού με τα σαπούνια του εμπορίου
• 3 φέτες λεμόνι μεσαίου πάχους
• 3 φέτες πορτοκάλι μεσαίου πάχους
• 1 κουταλιά αμυγδαλέλαιο
• 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεμόνι
• 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο πορτοκάλι
• 3 κουταλιές μαγειρική σόδα
• 1 κουταλιά μελισσοκέρι
• 3 κουταλιές γλυκερίνη
Ζεσταίνετε το αμυγδαλέλαιο και τα αιθέρια έλαια σε ένα μπολ, το οποίο θα κρατήσετε πάνω από μια κατσαρόλα που βράζει. Ρίχνετε τη μαγειρική σόδα, ανακατεύοντας έντονα μέχρι να διαλυθεί, και προσθέτετε το μελισσοκέρι. Ανακατεύετε ξανά, μέχρι όλα τα υλικά να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Τελευταία προσθέτετε τη γλυκερίνη και χρησιμοποιείτε ένα πιρούνι για να δουλέψετε το μείγμα. Ρίχνετε το μισό μείγμα σε ένα μπολ ή σε μια φόρμα, προσθέτετε τις φέτες λεμονιού και πορτοκαλιού και τις καλύπτετε με το υπόλοιπο μείγμα. αφήνετε το μείγμα για μερικές ώρες στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί πριν το χρησιμοποιήσετε.
Θα χρειαστείτε
• 350 γρ. νερό
• 125 γρ. καυστικό νάτριο (αλισίβα)
• 220 γρ. ελαιόλαδο
• 170 γρ. καστορέλαιο
• 65 γρ. αμυγδαλέλαιο
• 30 γρ. λάδι χοχόμπα
• 15 γρ. λάδι αβοκάντο
• 225 γρ. λάδι καρύδας
• 175 γρ. φοινικέλαιο
• 3-4 κουταλιές αιθέρια έλαια
• 1/2 κουταλιά σιτέλαιο
• 1/2 κουταλιά καροτέλαιο
Προσθέτετε το καυστικό νάτριο στο νερό ανακατεύοντας με μεγάλη προσοχή (επειδή η θερμοκρασία του μείγματος θα ανέβει πολύ και υπάρχει κίνδυνος να πάθετε έγκαυμα) και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει όλη τη νύχτα. H θερμοκρασία πρέπει να φτάσει στους 27ο C για να συνεχίσετε. Σε άλλο μπολ, αναμειγνύετε το ελαιόλαδο, το καστορέλαιο, το αμυγδαλέλαιο, το λάδι χοχόμπα και το λάδι αβοκάντο. Στο τέλος προσθέτετε το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο, που είναι σε ημιστερεή μορφή. Tα θερμαίνετε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα και τα αφήνετε να κρυώσουν στους 27ο C για να συνεχίσετε. Φορώντας γάντια, προσθέτετε την αλισίβα στα λάδια, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να έχετε ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια, ρίχνετε το σιτέλαιο, το καροτέλαιο και τα αιθέρια έλαια της επιλογής σας με συνεχή ανάδευση. Xύνετε το μείγμα σε καλούπι (π.χ. φορμάκια για κέικ) και σε 5 ημέρες το σαπούνι είναι αρκετά σκληρό για να χρησιμοποιηθεί.
Xρησιμοποιήστε φορμάκια για κέικ σε διάφορα σχήματα (π.χ. καρδιά, λουλούδι κ.ά.) και δημιουργήστε πρωτότυπα σπιτικά σαπούνια. Eάν θέλετε να προσθέσετε ροδέλες από φρούτα, ροδοπέταλα ή οτιδήποτε άλλο, ρίξτε τη μισή ποσότητα από το υγρό σαπούνι στη φόρμα, προσθέστε ό,τι θέλετε και ρίξτε την υπόλοιπη ποσότητα από πάνω.