Το παιδί μου αρνείται τα περισσότερα φαγητά που φτιάχνω, δε θέλει καν να τα δοκιμάσει. Τι μπορώ να κάνω;

Το παιδί μου αρνείται τα περισσότερα φαγητά που φτιάχνω, δε θέλει καν να τα δοκιμάσει. Τι μπορώ να κάνω;

“Το παιδί μου αρνείται τα περισσότερα φαγητά που φτιάχνω, δε θέλει καν να τα δοκιμάσει, θέλει μόνο συγκεκριμένα φαγητά όπως πατάτες, μπιφτέκια και μακαρόνια. Τι μπορώ να κάνω;;;”

Το σημαντικό είναι ότι έχουν ποικιλία στην τροφή. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι στην διατροφή τους καταναλώνονται τα ακόλουθα που εξασφαλίζουν τη θρεπτική κάλυψη του οργανισμού τους:

  • 2-3 μερίδες γαλακτοκομικά καθημερινά (γάλα, γιαούρτι, τυρί)
  • 2-3 φρούτα καθημερινά
  • 3-5 μερίδες λαχανικά καθημερινά
  • 2-3 αυγά την εβδομάδα
  • 2 φορές εβδομαδιαία όσπριο ή λαδερό.
  • 1-2 φορές μακαρόνια/ρύζι/πατάτες  εβδομαδιαία.
  • 1 -2 φορές εβδομαδιαία κοτόπουλο.
  • 1 -2 φορές ψάρι εβδομαδιαία
  • 2  φορά εβδομαδιαία κόκκινο κρέας.

Όλοι γεννιόμαστε με το ένστικτο της προτίμησης του αλμυρού και γλυκού φαγητού παρά της προτίμησης του πικρού και του ξινού.

Ευτυχώς τα παιδιά μπορούν να ξεπεράσουν το στάδιο αυτό, με την έκθεσή τους στα φαγητά που αρνούνται να φάνε. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή από τους γονείς έτσι ώστε να προσφέρεται το ίδιο φαγητό στο παιδί σε συχνά διαστήματα παρ’ όλη την άρνησή του να τα δοκιμάσει.

Καλό θα ήταν να προσφερθούν πρώτα τα γλυκά λαχανικά όπως καλαμπόκι, καρότα, γλυκοπατάτες, κόκκινο κολοκύθι. Μην πιέσετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν πιο πικρά λαχανικά όπως είναι το σπανάκι, φασολάκι ,μπρόκολο, κουνουπίδι, . Δοκιμάστε να τα μαγειρεύετε κατά διαστήματα χωρίς όμως να πιέζετε τα παιδιά σας να τα φάνε.

Μπορείτε να τα συνδυάζετε  σε μορφή πουρέ τα γλυκά και τα ξινά ωστόσο να υπάρχει κάποιο στοιχειό που να φαίνεται  η παρουσία  των λαχανικών στην διακόσμηση. Ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 10-15 φορές να δει ένα τρόφιμο για να τολμήσει να το ακουμπήσει! Η κορύφωση   αυτό το φαινομένου βρίσκεται στις ηλικίες 2-6 χρόνων, όπου τα περισσότερα παιδιά αρνούνται να δοκιμάσουν οποιοδήποτε καινούργιο τρόφιμο και ιδιαίτερα λαχανικό.

Τα περισσότερα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικίας, συνήθως, επιλέγουν να τρώνε μόνο 1-2 τρόφιμα (συνήθως μαλακές τροφές όπως μακαρόνια και ρύζι) και αρνούνται να φάνε ή να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο. Τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν τη φάση αυτή όταν οι γονείς τους δεν γίνονται πολύ πιεστικοί στη κριτική των αποφάσεών τους.

Όποτε   χρησιμοποιήστε φράσεις που να επιδεικνύουν τη γεύση και την υφή του φαγητού όταν το περιγράφετε στο παιδί σας.

Αποφύγετε φράσεις όπου το φαγητό αποδεικνύει ένδειξη αγάπης 

Προσπαθήστε να δώσετε επιλογές στο παιδί έτσι ώστε να αποφασίσει μόνο του για το φαγητό αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με το να το ρωτήσουμε.

Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η σύνδεση των τροφών με τα αισθήματα ή να χρησιμοποιείτε το φαγητό σαν βραβείο.

Η διατροφή του παιδιού θέλει υπομονή και προσεκτικότητα. Ποτέ μην είστε αυστηροί και απόλυτοι με τη διατροφή του παιδιού σας. Πάντα υπάρχουν λύσεις και αυτές βρίσκονται συνήθως με τον διάλογο.

της Έφης Δέδε
Λογώ Διατροφής Άνω- Λιοσίων Δέδε Ευθυμία

Παιδική διατροφή