Κάνοντας τις πράξεις…παιχνίδι (κατασκευή)

Κάνοντας τις πράξεις…παιχνίδι (κατασκευή)

Τα μαθηματικά δεν ήταν ποτέ η μεγάλη μου αγάπη. Θεωρούσα τις πράξεις εξαιρετικά περίπλοκες και κουραστικές. Μεγαλώνοντας και αφού ασχολήθηκα με τον τομέα της εκπαίδευσης κατάλαβα ότι δεν ήταν οι πράξεις βαρετές, αλλά ο τρόπος.

Ξεκίνησα λοιπόν την αναζήτηση ιδεών, έτσι ώστε τα δικά μου παιδιά να αγαπήσουν τους αριθμούς και μαζί με αυτά να κάνω κι εγώ ένα νέο ξεκίνημα. Μια δημοσίευση της Ειδικής Παιδαγωγού Άσπας Μητρακάκη, μου έδωσε την υπέροχη ιδέα να μεταφέρω τον γιο μου στον κόσμο της πρόσθεσης…… με καπάκια!!!!!!!!!

Μαζέψαμε λοιπόν 10 καπάκια με τη βάση τους. Προτιμήσαμε χάρτινο κουτί από γάλα ή χυμό για να μπορεί να κοπεί ευκολότερα το μέρος που βιδώνει το καπάκι. Πήραμε δύο χρωματιστά χαρτόνια, στο πρώτο κολλήσαμε τις πέντε βάσεις και στο άλλο τις υπόλοιπες. Στη συνέχεια, πάνω σε κάθε καπάκι, κολλήσαμε χαρτάκια με τους αντίστοιχους αριθμούς 1-5 και 6-10. Σχεδόν έτοιμοι πια φτιάξαμε καρτέλες με πράξεις (για παράδειγμα 1+2= , 6+3= κ.τ.λ.) Ώρα για παιχνίδι!!!!!!!!! Ανακατέψαμε τις καρτέλες, ο μικρός διάλεξε στην τύχη και τοποθέτησε την καρτέλα του μπροστά από την πρώτη βάση. Μόλις έκανε νοητά την πρόσθεση, διάλεξε το καπάκι που του έδινε το σωστό αποτέλεσμα και…. το βίδωσε στη βάση. Διασκεδαστικό!!!!!!!!!

Στην πορεία, ανάλογα με τις γνώσεις και την ηλικία του παιδιού, μπορείτε να ετοιμάσετε καρτέλες με την αφαίρεση ή τον πολλαπλασιασμό. Περάσαμε ένα υπέροχο απόγευμα, μαθαίνοντας βιωματικά, με ένα πρωτότυπο επιτραπέζιο φτιαγμένο με αγάπη, που μας απέδειξε ότι και στην χώρα των αριθμών υπάρχει χρώμα και φαντασία….αρκεί να το θέλουμε.

Παρακάτω δείτε βήμα βήμα την κατασκευή:

 

της Ειρήνη Πάχου Μόφορη

Εκπαιδευτικός

Κατασκευές