Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι γεγονός και όλοι εμείς οι γονείς που έχουμε παιδάκια μικρής ηλικίας, είμαστε στην κατάλληλη στιγμή, που πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, για να ενταχθούν ομαλά στο σχολείο.
Βέβαια, η διαδικασία της ομαλής ένταξης των παιδιών μας στο σχολικό πλαίσιο δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική μας ανασυγκρότηση, μιας και κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και αντίστοιχα τον ατομικό του χρόνο προσαρμογής, αλλά ως γονείς μπορούμε να συμβάλλουμε στην ελαχιστοποίηση των πρωινών μουρμουρητών και στην προετοιμασία ενός ξεκούραστου μαθητή για μια καλή μαθητική πορεία.
Για να το επιτύχουμε αυτό, πιστεύω πως το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά μας είναι το πρόγραμμα της οικογένειας. Ανεξάρτητα από το εάν εργάζονται και οι δύο γονείς, το είδος της εργασίας τους, το γεγονός αν υπάρχουν βρέφη στο σπίτι, τον αριθμό των μελών ή την παρουσία των παππούδων και των γιαγιάδων, κάθε οικογένεια πρέπει να έχει τη δική της καλά ορισμένη καθημερινότητα.
Συνήθως, ο προγραμματισμός της καθημερινότητας μιας οικογένειας συμβαδίζει με την τήρηση ορίων σε διάφορες παραμέτρους, όπως η ώρα ύπνου, η ώρα φαγητού, η διάρκεια μελέτης, η ώρα ξεκούρασης, είτε οι ώρες εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Τα όρια ενισχύουν το αίσθημα της ασφάλειας των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων και προσφέρουν στην οικογένεια σταθερότητα και ισορροπία.
Θεωρώντας πως η έναρξη του σχολείου είναι από μόνη της ένα καταλυτικό γεγονός στην καλλιέργεια της προσωπικότητας του παιδιού μας, είναι καλό να πλαισιώνεται με ουσιαστικές χρονοθυρίδες. Κι εάν αυτή τη στιγμή, που διαβάζετε το άρθρο μου φαντάζω γραφική στα μάτια σας με τα κουτάκια που ξεδιπλώνει η γραφή μου, θέλω να κρατήσετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας την πληροφορία, ότι είναι προτιμότερο για ένα παιδί να έχει γεμάτα κουτάκια στο ημερολόγιό του, έχοντας στη διάθεσή του έναν μπούσουλα, παρά να αισθάνεται ανασφαλές και να μην γνωρίζει από ποια δραστηριότητα πρέπει να ξεκινήσει.
Τέλος, ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας στον προγραμματισμό της καθημερινότητάς μας είναι η άποψη των παιδιών. Πριν ανακοινώσουμε τα όρια και τα πλαίσια της οικογένειας στα παιδιά μας, είναι καλό να τα ρωτήσουμε, για να μας πουν τη γνώμη τους σχετικά με τις δικές τους προτιμήσεις.
Ας μη ξεχνάμε, πως για να είναι αποτελεσματικός ο προγραμματισμός και να απολαμβάνουμε τα οφέλη του, πρέπει να τον τηρούμε όλοι.
Καλή σχολική χρονιά!
της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε.
www.chipoupolis.blogspot.gr