Υλικά:
300 γρ. βούτυρο η’ μαργαρίνη
320 γρ. ζάχαρη
50 γρ. γάλα
50 γρ. όποιο λικέρ σας αρέσει
120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
2 αυγά
Ξύσμα από 1,5 πορτοκάλι
Μισή κουταλιά γλυκού σόδα
Μισή κουταλιά γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 βανίλιες
1 κιλό αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
4 κ.σ κακάο και 6 κ.σ νερό ζεστό το οποίο το κάνουμε με το κακάο σαν πάστα
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε σιγά σιγά όλα τα υλικά στο μίξερ με τελευταίο το αλεύρι. Τη σόδα για να τη ρίξουμε στο μείγμα θα την έχουμε πρώτα λιώσει με το χυμό πορτοκάλι.
Το κακάο με το νερό όπως προαναφέραμε τα ανακατεύουμε και τα κάνουμε σαν πάστα, το οποίο ύστερα το ανακατεύουμε με την μισή άσπρη ζύμη που χωρίσαμε για να γίνει σοκολατένια. Φτιάχνουμε τα κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
της Διονυσία Βρεττού