Η υγιεινή εκδοχή των κλασσικών donuts
Υλικά για 20 περίπου donuts:
200 γραμμάρια γάλα φρέσκο χλιαρό
1 πρέζα αλάτι
2 κρόκοι αυγών
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
60 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
60 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλιά του γλυκού baking powder
450 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλιά του γλυκού σόδα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα με την ξηρή μαγιά και τη ζάχαρη,ανακατεύοντας καλά καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε στην άκρη για 5-10 λεπτά. Προσθέτουμε σιγά σιγά τους κρόκους με το λιωμένο βούτυρο (ξύσμα πορτοκάλι – εάν θέλουμε – εγώ δεν έβαλα) και λίγο λίγο το αλεύρι μας. Ανακατεύουμε καλά καλά. Πρέπει να έχουμε ένα μείγμα που να κολλάει.
Αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα περίπου. Βάζουμε αλεύρι στα χέρια μας και κάνουμε μία μπάλα.
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ανοίγουμε με πλάστη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2-3 φορές. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 1 περίπου εκατοστό. Κόβουμε το ζυμάρι μας, εάν θέλουμε το γεμίζουμε (εγώ έβαλα κομματάκια μαύρης σοκολάτας) και αφήνουμε για 20 λεπτά ακόμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 10-12 λεπτά. Αφήνουμε για 5 λεπτά στην άκρη,ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο, τα περιχύνουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη κρυσταλλική.
Εγώ τα λάτρεψα…..πιστέψτε με δεν είναι σαν τα τηγανητά, αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ νόστιμα.
Καλη επιτυχία και Καλή Απόλαυση
Σας φιλώ Nadia Markopoulou
Όλες τις υπέροχες συνταγές της Nadina θα τις βρείτε και στο blog της: Spoon ‘n Love