Η νηστεία είναι μέσα στις παραδόσεις μας, πολλοί αναρωτιούνται αν μπορεί να νηστέψει το παιδί τους και από ποια ηλικία;;
Αναφέρεται από τους ειδικούς πώς ένα μωρό δεν χρειάζεται να νηστέψει μέχρι και την ηλικία των 6 ετών. Από εκείνη την ηλικία και μετά ένα παιδί αν θέλει μπορεί να νηστέψει μαζί με τους γονείς του χωρίς όμως να στερηθεί το γάλα ενώ τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, μπορούν να διακόψουν το γάλα για εκείνες τις ημέρες, αναπληρώνοντάς το όμως μέσα από τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο όπως το μπρόκολο, το λάχανο, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια καθώς τα κάθε αυτού γαλακτοκομικά απαγορεύονται.
Η πρόσληψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για αυτό θα πρέπει να συνδυάζετε καταλλήλως φυτικές πηγές πρωτεϊνών όπως τα όσπρια με τα δημητριακά (π.χ. γίγαντες με πλιγούρι ,φακές με κριθαράκι, ρεβίθια με ρύζι κλπ).
Να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα όπως καρότα, ντομάτα, μαρούλι, πορτοκάλια , φράουλες που έχουν έντονη βιταμίνη C και Α για την ανύψωση του ανοσοποιητικού την συγκεκριμένη περίοδο. Ημερησίως θα πρέπει να καταναλώνουν 4-5 μερίδες φρούτα ή λαχανικά η μια μερίδα είναι όσο ή χουφτίτσα τους .
Και φυσικά δεν ξεχνάμε τα δημητριακά το ψωμί τα μακαρόνια το ρύζι, το πλιγούρι που είναι πηγές του συμπλέγματος βιταμινών Β, ιχνοστοιχείων όπως μαγνησίου σεληνίου και μετάλλων όπως σίδηρος και ψευδάργυρος κ.α. Ημερησίως θα πρέπει να καταναλώνουν 2-4 μερίδες δημητριακών.
Ένα ισχυρό όπλο όσο για εμάς τόσο και για τα παιδιά μας για την νηστείας είναι το ταχίνι είναι ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, η βιταμίνη Ε, το κάλιο, ο ψευδάργυρος κ.α.
Η Μεγάλη Παρασκευή η οποία παραδοσιακά είναι η μέρα των θαλασσινών καλό είναι να προσέχετε τα οστρακοειδή να είναι φρέσκα για να μην πάθετε τόσο εσείς όσο και το παιδί σας κάποια αλλεργία ή δηλητηρίαση. Θα πρέπει να καταναλώνετε θαλασσινά 2 φορές την εβδομάδα οπωσδήποτε.
Ένα παιδί που ακολουθεί μεσογειακό πρόγραμμα διατροφής, δεν έχει να ωφεληθεί από τη νηστεία.
Αν δώσετε προσοχή στα όσα αναφέραμε παραπάνω και κάνετε σωστούς συνδυασμούς κι επιλογές τροφών, η νηστεία μπορεί να είναι ασφαλής διατροφικά ακόμη και για τα παιδιά.
της διαιτολόγου-διατροφολόγου Έφης Δέδε
Mediterranean b-eat -by Efi Dede