Η λέξη “ήττα” είναι άγνωστη στα περισσότερα νήπια.
Στην ηλικία των 3-5 περίπου χρόνων η ανταγωνιστικότητα είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς τους. Είτε πρόκειται για κάποιο παιχνίδι, είτε για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, θέλουν να είναι πάντα νικητές. Στα νήπια δεν αρέσει να χάνουν και, όταν χάνουν, δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν την ήττα τους με αποτέλεσμα να ξεσπούν σε φωνές, κλάμματα ή ακόμα και να εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά.
Η ανταγωνιστικότητα των παιδιών έχει τις ρίζες της, σε μεγάλο βαθμό, στους γονείς. Τις περισσότερες φορές ασυνείδητα, οι γονείς περνούν στο παιδί το μήνυμα ότι πρέπει να είναι πάντα νικητής.
Σκεφτείτε απλά, καθημερινά πράγματα, όπως “ποιος θα πιει πρώτος το γάλα του”, “ποιος θα ετοιμαστεί πιο γρήγορα”, “ποιος θα κάνει την πιο ωραία ζωγραφιά” κλπ.
Σκεφτείτε, επίσης, πόσες φορές αφήσατε επίτηδες το παιδί να κερδίσει σε κάποιο παιχνίδι και μετά το επιβραβεύσατε για την νίκη του.
Όλα αυτά αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα του παιδιού και το κάνουν να πιστεύει ότι πρέπει να είναι πάντα το καλύτερο, το γρηγορότερο και το πιο ικανό για να κερδίσει την αγάπη και την αποδοχή των γονιών του.
Στη ζωή, όμως, δεν γίνεται να είμαστε πάντα νικητές και έτσι, όταν έρθει η ώρα το παιδί να αντιμετωπίσει την ήττα, δεν ξέρει τον τρόπο και γι΄ αυτό θυμώνει και στεναχωριέται.
Αν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να διαχειρίζεται την ήττα του, ακολουθήστε τα ακόλουθα βήματα:
- Εξηγήστε στο παιδί ότι κάθε παιχνίδι έχει κανόνες, τους οποίους οφείλουμε να ακολουθούμε. Πολλά νήπια συχνά αλλάζουν τους κανόνες των παιχνιδιών σύμφωνα με το συμφέρον τους.
- Επιμείνετε στην άποψη ότι δεν γίνεται να κερδίζει πάντα το ίδιο άτομο.
- Μην αφήνετε συνέχεια το παιδί σας να κερδίζει, όταν παίζετε μαζί.
- Προτιμήστε ομαδικά παιχνίδια, όπου συνήθως η νίκη και η ήττα εναλλάσσονται.
- Πείτε στο παιδί ότι ο χαμένος πρέπει να λέει μπράβο στο νικητή και την επόμενη φορά να προσπαθεί περισσότερο για να κερδίσει.
- Μην επιβραβεύετε μόνο τη νίκη, αλλά κυρίως την προσπάθεια.
- Σε κάποιο παιχνίδι ορίστε βραβεία για το νικητή και τους ηττημένους.
- Μην δημιουργείτε ανταγωνιστικές καταστάσεις ανάμεσα στα αδέρφια, αρκετό ανταγωνισμό νιώθουν από μόνα τους.
- Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να φτάσετε στο άλλο άκρο και να κάνετε το παιδί σας ηττοπαθές. Απλά, βοηθήστε το να καταλάβει ότι η νίκη δεν είναι πάντα αυτοσκοπός.
της Ελπίδας Γεωργακοπούλου
Συμβουλευτική Ψυχολόγος εφήβων- ενηλίκων-οικογένειας
Ειδική Διατροφολόγος εφήβων – ενηλίκων Γλυφάδα
Τηλ. 6944544636