Μάθε με τη βοήθεια ειδικού πώς να τοποθετείς σωστά το μωρό στο στήθος, ώστε να μην πληγωθούν οι θηλές σου και να μην πονάς! Αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας του θηλασμού που προλαμβάνει και επιλύει τα περισσότερα προβλήματα!
- Την ώρα του θηλασμού, η θέση πρέπει να είναι αναπαυτική. Χρησιμοποίησε μαξιλάρι θηλασμού πάνω στα πόδια σου για να έρθει το μωρό κοντά στο στήθος και μην σκύβεις εσύ προς το μωρό. Η σπονδυλική σου στήλη πρέπει να ακουμπά πίσω και να μην πονά.
- Φέρε το μωρό κοντά στο μαστό σου, ξαπλωμένο πλάι, με την κοιλίτσα του πάνω στη δική σου.
- Με το ένα χέρι υποστήριξε το στήθος σου από τη βάση του (ίδιο χέρι-ίδιο στήθος). Μ’ αυτόν τον τρόπο ανυψώνεται η θηλή σου. Πρόσεξε ο αντίχειρας να είναι μακριά από τη θηλαία άλω(την καφέ περιοχή) για να μην «τραβάει» το μαστό από το στόμα του μωρού, ενώ τα 4 δάχτυλα να υποστηρίζουν από κάτω το στήθος – λαβή U ή C!
- Με το άλλο σου χέρι πιάσε το κεφαλάκι του μωρού σου,βάζοντας τον αντίχειρα και τον παράμεσο στα αυτάκια του. Έτσι χειρίζεσαι κ συγκρατείς το κεφαλάκι του για να μην γλιστράει προς τα έξω και πληγώσει τη θηλή σου
- Βγάλε μια σταγόνα γάλα και πλησίασε τη μυτούλα του μωρού σου ώστε να το μυρίσει και ν’αρχίσει να ψάχνει. Ανεβοκατέβασε τη θηλή σου από τη μυτούλα προς το στοματάκι κάθετα.Θα ανοιγοκλείσει μερικές φορές το στοματάκι του λίγο μέχρι να κάνει το μεγάλο άνοιγμα. Τότε θα είσαι έτοιμη και με μια γρήγορη κίνηση θα φέρεις το στόμα του να πιάσει το στήθος σου. Έτσι φτάνει η θηλή σου βαθιά στο στόμα του μωρού και το μωρό αρχίζει αυτόματα να κάνει θηλαστικές κινήσεις.
- Το κεφαλάκι πρέπει να γέρνει λίγο προς τα πίσω και το πηγούνι ν’ ακουμπάει στο στήθος σου.
- Το μωρό πρέπει να βάλει στο στόμα του όσο περισσότερη θηλαία άλω γίνεται, δηλαδή όσο πιο πολύ απ’ την καφέ περιοχή γύρω από τη θηλή.
- Τα χείλη του πρέπει να είναι γυρισμένα προς τα έξω.
- Μην ανησυχείς αν μπορεί να αναπνεύσει, αρκεί να περνάει έστω μια «τρίχα» αέρα απ’ τη μυτούλα του.
- Οι θηλαστικές κινήσεις θ’ αρχίσουν, μπορεί να ακούς ήχους κατάποσης του γάλακτος ή να νιώθεις δίψα κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο θηλασμός είναι επιτυχής.
- Αν νιώσεις το στήθος σου να πονάει όμως σημαίνει ότι η θέση θηλασμού χάλασε και το μωρό πιπιλίζει μόνο τη θηλή. Τότε πρέπει να το επανατοποθετήσεις σωστά για να μην σε τραυματίσει.
- Για να βγάλουμε το μωρό από το μαστό, γλιστράμε το δάχτυλό μας μέσα στο στόμα του και όταν ανοίξει, βγάζουμε τη θηλή. Επανατοποθετούμε το μωρό.
- Είναι σημαντική η ρυθμικότητα των θηλαστικών κινήσεων και όχι μόνο η διάρκεια του θηλασμού. Εάν το μωρό κάνει παύσεις, ερέθισέ το στο μαγουλάκι ή στο αυτάκι ή κάνε μια μικρή συμπίεση στο μαστό, ώστε να ξαναξεκινήσει.
Μπέττυ Χαβέλα
IBCLC- Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας
Νοσηλεύτρια Π.Ε, Παιδιατρική Νοσηλευτική MSc,
Κιν : 6932298061
E-mail : bettychav@yahoo.gr
Μπέττυ Χαβέλα – IBCLC /Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού