Το κλασσικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τι θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Θα μπορείτε να προμηθεύεστε τα υλικά σας από το σαββατοκύριακο για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.
Δευτέρα
Λυθρίνι στη σχάρα με χόρτα
Όταν η βδομάδα σου ξεκινάει έτσι , δεν μπορεί παρά να είναι υπέροχη!
Μη ξεχνάτε πως για να ψήσετε σωστά τα ψάρια στη σχάρα χωρίς να σας κολλάνε πρέπει να έχετε κάψει τη σχάρα καλά προηγουμένως και να την έχετε λαδώσει πριν βάλετε το ψάρι επάνω. Επίσης μη χρησιμοποιείτε πολύ δυνατή φωτιά γιατί θα καεί εξωτερικά και εσωτερικά θα είναι άψητο. Ένα ακόμα μυστικό για σωστό ψήσιμο, είναι να αφήσετε αρχικά την ουρά έξω απ τη φωτιά για να μη καεί μέχρι να ψηθεί το χοντρό μέρος του ψαριού. Καλή μας όρεξη λοιπόν!
Υλικά:
1 μεγάλο λυθρίνι περίπου 1 κιλό
Αλατοπίπερο
Ελαιόλαδο
Λαδολέμονο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Χόρτα της επιλογής σας
Εκτέλεση:
1. Καθαρίζω το ψάρι (ή ακόμα καλύτερα ζητάω απ τον ψαρά να το κάνει!).
2. Το αλατοπιπερώνω και το αλείφω με λάδι εξωτερικά και εσωτερικά και το ρίχνω στη σχάρα.
3. Όταν ψηθεί απ τη μία πλευρά, μόνο τότε το γυρνάω απ την άλλη. Αλείφω κατά διαστήματα με λάδι.
4. Το βγάζω σε μια πιατέλα και το περιχύνω με λαδολέμονο και πασπαλίζω με μαϊντανό.
5. Συνοδεύω με βραστά χόρτα .
Τρίτη
Λαζάνια αλ φόρνο
Έβλεπα τον Γκάρφιλντ μαζί με τα παιδιά και σκέφτηκα πως λαζάνια δεν έχω βάλει ποτέ στο πρόγραμμα! Ασυγχώρητηηηη….
Υλικά:
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1/4 κούπας κρεμμύδι τριμμένο
1 κλωναράκι σέλινο ψιλοκομμένο
1/2 κ. κιμά
1/3 κούπας άσπρο κρασί
2 κουτιά ντοματάκια
1/4 κούπας βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι
1 1/2 γάλα ζεστό
100 γρ. έμμενταλ τριμμένο
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
400 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
1/2 κ. λαζάνια ζεματισμένα
Εκτέλεση:
1. Για τα ζεματισμένα λαζάνια: Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζω αρκετό αλατισμένο νερό και 3 κ.σ. λάδι να βράσει. Ρίχνω τα λαζάνια σε δόσεις και τα ζεματίζω περίπου τέσσερα λεπτά να μαλακώσουν.
2. Ζεσταίνω το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρω το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο. Προσθέτω το κιμά και σοτάρω. Σβήνω με το κρασί, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω σε δυνατή φωτιά. Ρίχνω τη ντομάτα, σκεπάζω και σιγοβράζω ώσπου να πήξει η σάλτσα. Αφήνω να κρυώσει
3. Ετοιμάζω τη μπεσαμέλ. Βάζω σε κατσαρόλα το γάλα κρύο, το βούτυρο και το αλεύρι και ανακατεύω. Βάζω τη κατσαρόλα πάνω στη φωτιά και ανακατεύω μέχρι να πήξει. Προσθέτω το έμμενταλ και συνεχίζω το ανακάτεμα ώσπου να λιώσει το τυρί. Κατεβάζω απ τη φωτιά.
4. Στρώνω πέντε στρώσεις λαζάνια σε πυρέξ 35 εκατοστά, βάζοντας ανάμεσα κιμά και μοτσαρέλα.
5. Από πάνω πασπαλίζω με τη παρμεζάνα. Ψήνω στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
Τετάρτη
Σουτζουκάκια με λαχανικά
Ένα υπέροχο πιάτο της Αλεξίας Αλεξιάδου!
Υλικά:
1/2 κ. πατάτες
200 γρ. καρότα
200 γρ. κολοκυθάκια
1/2 κούπας αρακά
1/4 κούπας αλεύρι
1/4 κούπας κορν φλάουρ
1/2 κ.γ. κάρυ
1/4 κ.γ. κύμινο
1/2 κούπας τυρί φέτα τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι
Σάλτσα ταχίνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
1. Καθαρίζω τις πατάτες, τα καρότα και τα βράζω σε αλατισμένο νερό να μαλακώσουν. Τα αφαιρώ και στο ίδιο νερό βράζω τα κολοκυθάκια και τον αρακά. Στραγγίζω τα λαχανικά και τα περνάω απ το μπλέντερ να γίνουν πουρές.
2. Σ’ ένα άλλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι με το κορν φλάουρ το κάρυ και το κύμινο. Ρίχνω το μείγμα του αλευριού στο μπολ με τα λαχανικά. Ρίχνω επίσης αλάτι, πιπέρι και το τυρί και τα ανακατεύω να γίνουν ένα μείγμα.
3. Βρέχω τα χέρια μου με νερό και πλάθω σουτζουκάκια.
4. Τα αλευρώνω και τα τηγανίζω σε καυτό λάδι.
5. Σερβίρω με τη σάλτσα ταχίνι.
Για τη σάλτσα ταχίνι:
1-2 σκ. σκόρδο τριμμένο
1/3 κούπας ταχίνι
1 1/2 κούπα νερό
Αλάτι , πιπέρι.
Χτυπάω στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί.
Πέμπτη
Λουκάνικα με πατάτες γιαχνί
Ένα φαγητό που θα λατρέψουν όλοι στο σπίτι!! Τα φαγητά που έχουν πατάτες βέβαια πρέπει να καταναλώνονται την ίδια μέρα γιατί όσο μένουν χαλάει η υφή και η γεύση τους.
Υλικά:
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 κόκκινες πιπεριές σε λωρίδες
6 μεγάλες πατάτες σε κύβους
2/3 κούπας λευκό κρασί
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. πελτέ
4 λουκάνικα χωριάτικα φετάκια
1 κ.σ. πάπρικα
1 κ.γ. τσίλι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Ζεσταίνω το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρω τα κρεμμύδια και τις πιπεριές.
Προσθέτω τις πατάτες και ανακατεύω αφήνοντας να τηγανιστούν ελαφρά.
2. Προσθέτω το κρασί, το τσίλι, τη πάπρικα, το ξύδι, το πελτέ, το πιπέρι, το αλάτι, τα λουκάνικα και σιγοβράζω για 25 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν οι πατάτες.
Παρασκευή
Πίτσα σκόρδου με λιαστή ντομάτα
Πίτσα αλά ελληνικά!!! Διότι ελληνικό φαγητό χωρίς σκόρδο δε γίνεται!!
Υλικά:
1/4 κούπας ελαιόλαδο
10 σκ. σκόρδο σε φετούλες
1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για πίτσα
2 κούπες αλεύρι
1/2 κουταλιά ξερή μαγιά
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. σκορδόσκονη
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. μαργαρίνη
1/2 κούπα χλιαρό νερό
12 λιαστές ντομάτες,
Εκτέλεση:
1. Βάζω το λάδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά σ’ ένα βαζάκι και τα χτυπάω να ανακατευτούν. Τα αφήνω να σταθούν μερικές ώρες.
2. Σ’ ενα μπολ ανακατεύω το αλεύρι με τη μαγιά το αλάτι και τη σκορδόσκονη. Κάνω ένα λάκκο στο κέντρο και ρίχνω τη μαργαρίνη και το μέλι. Προσθέτω νερό και ζυμώνω ώσπου να φτιάξω μια ζύμη μαλακιά που δε κολλάει στα χέρια.
3. Τυλίγω τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και αφήνω σε ζεστό μέρο να φουσκώσει μία ώρα.
4. Ανοίγω τη ζύμη και τη στρώνω σε λαδωμένο ταψί 30 εκατοστά.
5. Σκεπάζω τη ζύμη και την αφήνω ακόμα 25 λεπτά να φουσκώσει. Την αλοίφω με το αρωματισμένο λάδι και πασπαλίζω με τις φέτες σκόρδου. Αραδιάζω στην επιφάνεια τις λιαστές ντομάτες και ψήνω στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά.
Σάββατο
Πιπεριές γεμιστές με κριθαράκι
Ένα διαφορετικό πιάτο που οι ρίζες του είναι απ τη Λευκάδα!
Υλικά:
200 γρ. κριθαράκι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο λιωμένη
3 λωρίδες μπέικον ψιλοκομμένες
1 κούπα τριμμένο κασέρι
1/2 κούπα πεκορίνο τριμμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 μεγάλες κόκκινες πιπεριές κομμένες στη μέση
1 κουτί ντοματάκια
1/2 κούπα κόκκινο κρασί
1 κ.σ. πελτέ
1/2 κ.γ. ρίγανη
2 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση:
1. Βάζω σε φαρδιά κατσαρόλα σε άφθονο αλατισμένο νερό το κριθαράκι να μαλακώσει και το σουρώνω.
2. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνω ένα ταψί.
3. Ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτω το μπέικον και ανακατεύω να γίνει τραγανό. Τα μεταφέρω σε ένα μπολ και ανακατεύω με το κριθαράκι, τα τυριά και το μαϊντανό.
4. Μοιράζω το μείγμα στις πιπεριές.
5. Σε ένα μπολ ανακατεύω τις ντοματούλες, το κρασί, το πελτέ, τη ρίγανη και αλατοπίπερο και ανακατεύω. Σκορπάω αυτό το μείγμα πάνω στις πιπεριές και σκεπάζω με το βασιλικό.
6. Ψήνω για 35-40 λεπτά ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
Κυριακή
Χοιρινό λεμονάτο
Τόσο νόστιμο που και μόνο που το σκέφτομαι, μου τρέχουν τα σάλια!! Συνοδεύστε με τηγανιτές πατάτες.
Υλικά:
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1 κ. χοιρινό σπάλα κομμένο μερίδες
2 σκ. σκόρδο τριμμένο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κούπα λευκό κρασί ή κονιάκ
1 κ.σ. κορν φλάουρ
Χυμό ενός λεμονιού
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Βάζω το κρέας σε κατσαρόλα με λάδι να σοταριστούν καλά απ όλες τις μεριές. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζω το σοτάρισμα λίγο ακόμα. Σβήνω με το κρασί ή το κονιάκ.
2. Καλύπτω το κρέας με νερό ή ζωμό κρέατος και σιγοβράζω ώσπου να μαλακώσει το κρέας.
3. Διαλύω το κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού και λίγο κρύο νερό και το ρίχνω στη σάλτσα για να δέσει. Προσθέτω αλατοπίπερο και σερβίρω.
Το γλυκό της εβδομάδας
Μους γιαουρτιού σε ποτήρι της κας Ελένης Καρακυρίτση
Η αγαπημένη φίλη και καταπληκτική μαγείρισσα Ελένη Καρακυρίτση μοιράστηκε μαζί μας αυτή τη βδομάδα ένα πολύ λαχταριστό γλυκάκι! Πείτε μου δε θέλετε να μπείτε στη φωτογραφία και να το φάτε;
Υλικά:
400 γρ γιαούρτι έβαλα 2%
Μια κονσέρβα κομπόστα βύσσινα ή κεράσια ή ροδάκινα ή ότι σας αρέσει,
εμένα ήταν γυάλινη συσκευασία 680 γρ
2 φύλλα ζελατίνας
8 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
Λιγάκι κρύο νερό
Λιγάκι ζεστό νερό και ένα σφηνάκι κονιάκ
Μπισκότα τύπου πτι μπερ γύρω στα 10
1 κουτί garni για σαντιγί
Γάλα για να χτυπηθεί
Εκτέλεση:
Εβαλα πρώτα τις ζελατίνες στο νερό το κρύο να μαλακώσουν μετά πήρα γύρω στα 450 γρ εδώ εγώ είχα βύσσινα κομπόστα αφού τα σούρωσα πρώτα και τα άλεσα στο μπλεντεράκι, μετά τα έβαλα σε ένα μπολ και έβαλα την ζάχαρη την καστανή και ανακάτεψα καλά και έβαλα και το κονιάκ πήρα τις ζελατίνες και τις έβαλα μέσα σε ζεστό νεράκι και τις έλιωσα πολύ καλά και τις έβαλα μέσα στο μπολ με τον πολτό από τα βύσσινα και την ζάχαρη και κονιάκ μετά πρόσθεσα και όλο το γιαούρτι έβαλα το μείγμα περίπου μισή ώρα στην κατάψυξη χτύπησα και το garni στο μίξερ με γάλα όπως λέει το κουτί και το έβαλα και αυτό στο ψυγείο. Άλεσα τα μπισκότα στο multi, έβγαλα το μείγμα από το ψυγείο και την σαντιγί και έβαλα μέσα ένα τρίτο της σαντιγί και ανακάτεψα καλά, μετά έβαλα τα μπισκότα στα ποτήρια αλεσμένα, την μους και μέσα έβαλα και ολόκληρα βύσσινα που κράτησα και από πάνω διακόσμησα με την σαντιγί και μπισκότα και ολόκληρα βύσσινα. Αρκετά εύκολο γλυκάκι το μόνο που θέλει προσοχή είναι η ζελατίνη να λιώσει σωστά.
Τα ψώνια της βδομάδας
ΨΑΡΙΑ:
1 μεγάλο λυθρίνι περίπου 1 κιλό
ΚΡΕΑΤΑ:
1/2 κ. κιμά
4 χωριάτικα λουκάνικα
1 κ. χοιρινή σπάλα
ΛΑΧΑΝΙΚΑ:
Λεμόνια
Χόρτα
Μαϊντανό
Βασιλικό
Σέλινο
Κρεμμύδια
Φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκόρδα
Πατάτες
200 γρ. καρότα
200 γρ. κολοκυθάκια
7 κόκκινες πιπεριές
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ:
Λαζάνια
Κριθαράκι
Άσπρο κρασί
Κόκκινο κρασί
Βούτυρο
Μαργαρίνη
3 ντοματάκια
Αλεύρι
Γάλα
100 γρ. πεκορίνο
100 γρ. έμενταλ
100 γρ. παρμεζάνα
200 γρ. κασέρι
400 γρ. μοτσαρέλα
Τυρί φέτα
Κάρυ
Κύμινο
Κορν φλάουρ
Αρακάς
Ταχίνι
Πελτές
Τσίλι σως
Μέλι
Λιαστές ντομάτες
3 λωρίδες μπέικον
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ:
400 γρ γιαούρτι έβαλα 2%
Μια κονσέρβα κομπόστα βύσσινα ή κεράσια ή ροδάκινα ή οτι σας αρέσει, εμένα ήταν γυάλινη συσκευασία 680 γρ.
2 φύλλα ζελατίνας
8 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
Λιγάκι κρύο νερό
Λιγάκι ζεστό νερό και ένα σφηνάκι κονιάκ
Μπισκότα τύπου πτι μπερ γύρω στα 10
1 κουτί garni για σαντιγί
Γάλα για να χτυπηθεί
της Βιολέτας Στεφανάτου, μαγείρισσα και food blogger.